Andy Serkis

20. april 1964

Andy Serkis er en britisk skuespiller som er kjent for sitt unike talent i å gi liv til digitalt animerte karakterer. Han ble født i Ruislip, London, den 20. april 1964, og har spilt i en rekke filmer og TV-serier.

Serkis ble først kjent for sin banebrytende rolle som Gollum i Peter Jacksons episkeThe Lord of the Rings-trilogi. Han gjentok rollen som Gollum i Hobbiten-filmene, og har også spilt i andre store produksjoner som King Kong (2005), filmserien Planet of the Apes– (2011-2017), Black Panther (2018), Star Wars: The Force Awakens (2015), Star Wars: The Last Jedi (2017) og The Batman (2022) for å nevne noen.

Serkis har også vært aktiv i andre deler av filmproduksjonen, som regissør og produsent. Han grunnla sitt eget produksjonsselskap, Imaginarium Studios, som fokuserer på å utvikle teknologi for digital animasjon og performance capture.

Serkis har vunnet flere priser og nominasjoner for sitt arbeid, inkludert en Screen Actors Guild Award for hans rolle som Caesar i Planet of the Apes-trilogien. Han har også mottatt en nominasjon til en BAFTA-pris for beste mannlige birolle for sin rolle i filmen The Lord of the Rings: The Two Towers.

I tillegg til sitt arbeid i filmbransjen, har Serkis også engasjert seg i humanitært arbeid. Han har vært en talsperson for organisasjoner som Sentebale, som støtter sårbare barn i Lesotho, og The Gorilla Organization, som arbeider for å beskytte gorillaene i Afrika.

Andy Serkis er en av de mest anerkjente og respekterte skuespillerne i bransjen, og hans arbeid med digital animasjon har bidratt til å endre måten karakterer blir skapt på i moderne filmproduksjon. Han fortsetter å utforske grensene for teknologi og performance capture, samtidig som han engasjerer seg i humanitære og veldedige organisasjoner.

Skribent