Daniel Day-Lewis

29. april 1957

Daniel Day-Lewis er en britisk skuespiller som er kjent for sin dyktighet og dedikasjon til rollene sine. Han er en av de mest respekterte skuespillerne i filmindustrien og har vunnet en rekke priser, inkludert hele tre Academy Awards for beste mannlige hovedrolle.

Day-Lewis ble født i London i 1957, og han er sønn av den kjente britiske skuespilleren Cecil Day-Lewis. Han begynte å interessere seg for skuespill i ung alder, og han studerte ved Bristol Old Vic Theatre School på 1970-tallet.

Han fikk sin første filmrolle i Sunday Bloody Sunday i 1971, men det var ikke før på 1980-tallet at han virkelig begynte å få oppmerksomhet for sitt talent. Han fikk blant annet en Oscar-nominasjon for sin rolle i filmen My Left Foot fra 1989, hvor han spilte en mann med cerebral parese.

Day-Lewis er kjent for å være en veldig dedikert skuespiller, og han har ofte gått til ekstreme lengder for å forberede seg til rollene sine. For eksempel lærte han seg å snakke tsjekkisk for sin rolle i The Unbearable Lightness of Being (1988) og han tilbrakte måneder med å lære seg å lage sko for sin rolle i There Will Be Blood (2007).

Han er også kjent for å være en svært kresen skuespiller, og han har sagt at han kun tar på seg roller som han virkelig føler seg tiltrukket av. Dette har gjort at han har hatt færre roller enn mange av hans kolleger, men samtidig har hans valg av roller ofte vært av høy kvalitet.

Day-Lewis har vunnet tre Academy Awards for beste mannlige hovedrolle for sine roller i My Left Foot, There Will Be Blood og Lincoln. Han har også vunnet en rekke andre priser og har blitt nominert til en rekke andre priser for sitt arbeid.

Selv om Day-Lewis er kjent for å være en svært privat person, er han allment respektert og beundret i filmindustrien for sitt talent og hans dedikasjon til rollene sine. Han har gjort en imponerende karriere i filmbransjen og vil alltid bli husket som en av de mest talentfulle skuespillerne gjennom tidene.

Skribent