Arctic Film Festival 2023

13. mai 2023 i Longyearbyen Kulturhus.

Longyearbyen Kulturhus ønsker velkommen til den arktiske filmfestivalen 2023 (AFF23) som går av stabelen den 13. mai. Med et friskt vårpreg markerer festivalen starten på en ny æra, kun få måneder etter fjorårets utgave.

AFF23 finner sted midt i Svalbards solfylte vintersesong, når dagene blir lysere, og innbyggerne feirer solens tilbakekomst. Festivalen har som mål å være en plattform for lokalbefolkningen, besøkende, internasjonale cinefiler og filmskapere.

Apostolia Katsiantridou, programsjef, uttrykker festivalens visjon: «Den arktiske filmfestivalen representerer forandring og fungerer som et møtepunkt der filmer skaper samtaler og gir opphav til nye ideer. Vi håper dere deler denne visjonen med oss, og ser frem til å feire uavhengig film sammen på Longyearbyen Kulturhus

AFF23 er stolte over å ha mottatt mer enn 1 000 bidrag fra over 80 land. Festivalen byr på et variert program som omfatter lang- og kortfilmer, dokumentarer, animasjonsfilmer og kortfilmer i kategoriene Adventure og SDG Films, som alle vil bli vist i den koselige kinosalen på Kulturhuset.

Festivalen er delt inn i tre visninger med to ulike temaer som sammenfletter det lokale og det globale, og tar for seg politiske, miljømessige og kjønnsmessige spørsmål.

Den første visningen, «Short Films from Around the World», tar publikum med på en global reise og forteller hverdagslige historier. Seks indie-kortfilmer, inkludert den prisbelønte «August Sky» av brasilianske filmskaperen Jasmin Tenucci og den animerte kortfilmen «Dating Internet Strangers», åpner festivaldagen.

De to siste visningene, «Exploring the Arctic», byr på et imponerende utvalg av filmer som utforsker Arktis’ mysterier. Kort- og spillefilmer som «Saving Glaciers» og «The Call of the Arctic» fyller det store lerretet med de overjordiske landskapene fra jordens nordligste del.

Utvalgte filmer kommer fra alle verdenshjørner, fra Sveits og Slovenia til Taiwan og Brasil. Festivalens oppgave er å fremheve internasjonale filmskapere med ulike bakgrunner og bringe filmkunsten til selv de mest avsidesliggende stedene.

Program

 Short Films From Around the World: 18.00 – 19.30

It Must, 18’, Jumana Issa, Flavio Luca Marano, Switzerland, Best Short Film

Canman, 5’, Yu-Ping Chang, Taiwan, Best Student Production

August Sky, 16’, Jasmin Tenucci, Brazil, Best Short Film

Suite, 12’, Fabio Thieme, Germany, Best Short Documentary

Dating Internet Strangers, 11’, Eduardo Wahrhaftig, Brazil, Best Animation

Stolen Kisses, 14’, Lidi Toepoel, Netherlands, Best Short Film

**Pauser: 19.30-19.40

Exploring the Arctic I: 19.40 – 20.40

Saving Glaciers, 9’, Ciril Jazbec, Slovenia, Best Short Documentary

Cape of Wonder, 53’, Solene Desbois, France, SDG Films – Goal 13: Climate Action

**Pauser: 20.40 – 20.50

Exploring the Arctic II: 20.50 – 21.50

Hauk, 5’, Greg Bass, United Kingdom, Best Short Documentary

The call of the Arctic, 54’, Thomas Bour, France, Best Adventure Film

Vinnerne kunngjøres etter at visningene er avsluttet.


Om den arktiske filmfestivalen

Den arktiske filmfestivalen ble grunnlagt i 2019 av HF Productions, et internasjonalt selskap som organiserer 25 filmfestivaler i 13 land over hele verden.

HF Productions er en banebrytende organisasjon som driver filmfestivaler og andre arrangementer som viser frem og fremmer ideer om mangfold. Gjennom vår globale serie av filmfestivaler som sprer seg over 13 land, åpner vi veien for stemmer som har en overbevisende historie å dele. Vår hovedoppgave er å hedre uavhengig film og etablere et nettverk av kunstnere som er ivrige etter å forene krefter og spre arbeidet sitt på tvers av alle nasjoner.

Vår misjon er

Å styre uavhengig film med nye kunstneriske grep i forgrunnen og samarbeidsøyeblikk. Å feire kulturelt mangfoldige filmer på geografisk inspirerende steder. Å dyrke et velbalansert globalt filmsamfunn.

Skribent