Adrien Brody

14. april 1973

Adrien Brody er en amerikansk skuespiller kjent for sitt mangfoldige talent og imponerende filmografi. Han ble født 14. april 1973 i New York City og viste tidlig en interesse for kunst og kreativitet. Brody startet sin skuespillerkarriere på teaterscenen før han tok karrieren videre til Hollywood.

Brody fikk sitt store gjennombrudd med filmen The Pianist fra 2002, regissert av Roman Polanski, hvor han portretterte den polske pianisten Władysław Szpilman under andre verdenskrig. Hans innsats i filmen ble møtt med enorm kritisk anerkjennelse, og han vant både en Academy Award (Oscar) og en César-pris for sin overbevisende tolkning av karakteren. Med denne seieren ble Brody den yngste personen til å vinne Oscar for beste mannlige hovedrolle på den tiden, og han ble raskt ansett som en av Hollywoods mest talentfulle skuespillere.

Etter The Pianist fortsatte Brody å utforske ulike sjangere og utfordrende roller. Han har vist en bemerkelsesverdig evne til å transformere seg for forskjellige karakterer, og har spilt alt fra actionhelter til komplekse dramatiske figurer. Han har også samarbeidet med anerkjente regissører som Wes Anderson, M. Night Shyamalan og Peter Jackson, og har vært en del av flere suksessfulle filmer.

En av de mest kjente filmene Brody har medvirket i er Wes Andersons The Grand Budapest Hotel fra 2014, hvor han spilte Dmitri Desgoffe. Hans tolkning av denne excentriske karakteren ble møtt med hyllest fra både publikum og kritikere, og filmen ble en stor suksess. Brody har også imponert i andre filmer som King Kong, Predators, The Darjeeling Limited, Hollywoodland og Midnight in Paris, hvor han også har fått mye ros for sin innsats.

Adrien Brody har vist en evne til å tilpasse seg ulike karakterer og utfordringer, og han er kjent for å være en dyktig karakter-skuespiller. Han har også utforsket andre sider av underholdningsbransjen, som å jobbe som produsent og regissør. Brody har etablert sitt eget produksjonsselskap kalt «Fiction» og har vært involvert i flere prosjekter som produsent og regissør. Dette viser hans mangfoldige talent og ambisjoner som skuespiller.

Foto: The Times

Skribent