Wam & Vennerød-filmene på kino!

«Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv!»

Det var en begivenhet hver gang Svend Wam og Petter Vennerød kom med en ny film. Nå får klassikere som Lasse & Geir og Adjø solidaritet møte sitt publikum på kino igjen for første gang på mange år. De 14 filmene til Wam og Vennerød utgjør en sentral del av norsk filmhistorie, og nå er de første fem restaurert. Fra mars kommer de på kino.

Fem av de 14 Wam & Vennerød-filmene er nå ferdig restaurert. Det gjelder publikumsfavorittene Lasse & Geir (1986) og Bryllupsfesten (1989), samt duoens hovedverk, trilogien Sangen om den knuste drømmen, som består av filmene Åpen Fremtid (1983), Drømmeslottet (1986), Adjø solidaritet (1985).

Disse fem kan ses på kino denne våren, og vil også bli tilgjengelige på digitale plattformer. Flere av filmene var populære på kino, mange nordmenn ble lojale fans, og nye har kommet til. De to filmskaperne var tidvis utskjelt av kritikerne i sin tid, men i dag blir de bredt anerkjent for sitt bidrag til norsk filmhistorie, blant annet takket være en kinoaktuell dokumentar.

Hyllet av kritikerne

Wam og Vennerøds filmer har vakt ny interesse i forbindelse med premieren på dokumentaren Den siste filmen, som forteller historien om Petter Vennerøds siste år, med hyppige tilbakeblikk til Wam og Vennerød-filmene og tiden de ble til i. Den siste filmen har fått svært gode kritikker, blant annet terningkast 6 fra VG og toppkarakter hos Filmmagasinet.

Linn Barholt, daglig leder i Norsk Filmdistribusjon, distribuerer Den siste filmen og sitter også med rettighetene på de gamle Wam og Vennerød-filmene. Hun gleder seg over en fornyet Wam og Vennerød-interesse:

– De fantastiske kritikkene Den siste filmen har fått har skapt en etterspørsel etter å kunne se Wam og Vennerøds gamle filmer på kino igjen. Det er veldig gledelig, og vi samarbeider nå med kinoene om spesialvisninger, minifestivaler og panelsamtaler. Vårt budskap til publikum er at de er hjertelig velkomne til å kontakte oss eller kinosjefen når de ønsker seg Wam og Vennerød-filmer til sin lokale kino.

– Et imponerende arbeid

Barholt forteller at de i første omgang relanserer fem av de gamle Wam og Vennerød-filmene, men at alle 14 filmene skal restaureres og gjøres tilgjengelige for publikum.

– Det er et imponerende restaureringsarbeid som gjøres, og de fem filmene som nå er klare ser og høres helt fantastiske ut.

Filmene blir også tekstet, noe som ikke var standard da de hadde premiere.


OM DEN SISTE FILMEN

De grensesprengende filmskaperne Svend Wam og Petter Vennerød utvidet grensene for hva det norske kinolerretet kunne tillate seg av sylskarp samfunnskritikk, nyskapende mangfold og hemningsløse nakenscener. Ikoniske sitater fra filmene deres lever videre i populærkulturen i dag, som «Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv!»

I Den siste filmen vil Petter Vennerød ta publikum med på en siste filmreise, men det haster. Han har fått Parkinson, og Petter har begrenset med tid før ord og tanker forsvinner. Med hjelp fra kona Karianne deler han åpent fra eget sykdomsforløp. Samtidig reflekterer han over en lang karriere som en filmskaper som «sparket i alle retninger» mens han kjempet for alle som sto utenfor.

Gjennom unikt arkivmateriale, energiske glimt fra Wam og Vennerød-filmene og personlige opptak, møter vi kjærlighet til livet, til mennesket og til filmfortellingen. Den siste filmen er en rørende og livsbejaende dokumentar som Petter Vennerød ikke fikk fullføre selv. Filmen er fullført i regi av kona Karianne Førland Vennerød og Olaug Spissøy Kyvik.

OM WAM & VENNERØD

Filmskaperne Svend Wam (1946 – 2017) og Petter Vennerød (1948 – 2021) ble både omfavnet og utskjelt av kritikerne i sin tid, men de solgte nærmere to millioner kinobilletter og underveis flyttet de grensene for samfunnskritikk, mangfold og sexskildringer på kinolerretet. Filmografien til Wam og Vennerød er et formidabelt stykke norsk filmhistorie. Duoen produserte vanvittige 14 filmer på bare 22 år. Den første av dem var Lasse & Geir (1976), opphavet til en rekke udødelige replikker som “Snurp igjen smella di. Du maser jo som et lokomotiv», som fortsatt siteres og trykkes på t-skjorter. W&V var banebrytende på mange områder, fra kritikk av psykiatrien til skeiv representasjon, arbeiderklasseskildringer, og filmene deres er i ferd med å få en renessanse og en revurdering nå i vår tid.

OM DEN NORSKE FILMARVEN

Norsk Filmdistribusjon har inngått en avtale med Filmparken og andre rettighetshavere om restaurering og forvaltning av den mest komplette norske filmkatalogen, på over 350 titler. NFD har satt i gang et omfattende arbeid for at publikum skal få gjensyn med filmer som ikke har vært tilgjengelige på mange år.

Skribent