DnD party arena

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Naturlig 20! En fest for fantasy-fansen!

USA 2023
Regi
Jonathan Goldstein og John Francis Daley
Manus
Jonathan Goldstein, John Francis og Daley Michael Gilio
Skuespillere
Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant
Sjanger
Fantasy
Premiere
31. mars 2023
Foto
Paramount Pictures

Noe som mange wannabe-produsenter og Hollywood-moguler har grublet på i flere tiår, er hvordan man kan tjene penger på det som har blitt en av populærkulturens store kjepphester: rollespillet Dungeons & Dragons. Og selv om denne hobbyen har gått fra å være noe som nerder drev med i mørke kjellere, til å bli en favoritt i mainstream populærkultur, fortsatte filmskaperne å klø seg i hodet. Utfordringen deres handlet ikke så mye om å forstå hva denne hobbyen gikk ut på, men heller hva den betyr og fortsetter å bety for så mange.

Det første forsøket på å filmatisere Dungeons & Dragons skjedde på starten av tusenårskiftet. Etter nesten to tiår med forhandlinger og mislykkede forsøk, var det New Line Cinema som endelig fikk et resultat de kunne vise til publikum. Med et budsjett på 45 millioner dollar og selveste Jeremy Irons i rollen som den onde trollmannen Profion, var det mange håpefulle D&D-entusiaster som gledet seg til det de håpet ville bli drømmefilmen. Resultatet var, for å si det mildt, katastrofalt, og filmen huskes fremdeles som en av de største fantasy-kalkunene på denne siden av tusenårsskiftet. Den fikk allikevel to lavbudsjetts-oppfølgere som gikk rett til hjemmemarkedet.

«Alright, folkens, jeg har en plan. Og den har å gjøre med denne magiske portalen på bordet her.»

Spol frem til 2023. En ny Dungeons & Dragons-film er klar for kinosalene. Mange eldre fans av rollespillet er kanskje skeptiske, og med god grunn. Som fan av dette fantasy-universet var jeg ikke direkte skeptisk selv, men heller forsiktig optimistisk, for jeg har selv spilt Dungeons & Dragons siden jeg var 12 år gammel. Den nerden i kjelleren som jeg nevnte innledningsvis, det var meg på 80- og 90-tallet. Jeg var alle de klisjeene.

Men nå har nerd blitt kult og med god drahjelp fra sosiale medier og YouTube-kanaler som Critical Role, har Dungeons & Dragons og andre rollespill blitt mainstream. De mørke kjellerne har blitt byttet ut med livestreams og pub’er. Det er greit å snakke om trollmenn og drager på trikken. Dungeons & Dragons dukker opp i alle mulige populære medier, slik den gode, men veldig forenklede versjonen i Stranger Things til den banale og nesten respektløse versjonen i Big Bang Theory. Og nå når det har blitt kult, er det mange som vil bli med å spille trollmenn, alver og barske krigere.

Xenk (spilt av Regé-Jean Page), Holga (spilt av Michelle Rodriguez), Edgin (spilt av Chris Pine), Doric (spilt av Sophia Lillis) og Simon (spilt av Justice Smith).

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves er regissert av Jonathan Goldstein og John Francis Daley, to karer som så absolutt forstår både hva Dungeons & Dragons er, bør være og hva det betyr for så mange. Filmen er en skikkelig innertier, eller «naturlig 20» som vi sier ved rollespillbordet! Ikke bare har filmen alt det vi rollespillere kunne håpe på i en vellykket filmatisering av dette fantasy-universet; den er også et kjærlighetsbrev til hobbyen.

Handlingen er satt i fantasy-verdenen Faerun, bedre kjent som Forgotten Realms. En god beskrivelse av denne verdenen ville vært å blande sammen inspirasjon fra alle mulige historiske kulturer, legender og sagn, og krydre det med en god dose JRR Tolkien. Den amerikanske forfatteren Ed Greenwood skapte verdenen og ga oss de første historiene, men siden da har Forgotten Realms blitt den mest populære fantasy-settingen i Dungeons & Dragons, med mange andre forfattere som bidrar med sine egne eventyr.

Historien begynner i Icewind Dale, der vi møter eventyrerne Edgin Darvis (spilt av Chris Pine) og Holga Kilgore (spilt av Michelle Rodriguez). De to er et uvanlig par; Edgin er en bard – en pratsom, vittig luring med lutt på ryggen og en brukbar sangstemme. Holga er en hardbarka barbar i eksil fra elgestammen i nord. Hun er sterk og løser gjerne problemer med knyttnevene – eller favorittøksen!

Holga (spilt av Michelle Rodriguez) og Edgin (spilt av Chris Pine) – her synkende ned i gulvet!

Dessverre sitter de to for tiden i fengsel etter et feilslått forsøk på å stjele noen magiske gjenstander fra et hvelv. Etter en hysterisk rømningsaksjon begir de to seg ut på et eventyr for å finne en magisk gjenstand som kan gi liv til de døde. Sammen med ridderen Xenk Yendar (spilt av Regé-Jean Page), den klønete trollmannen Simon (spilt av Justice Smith) og hamskifteren Doric (spilt av Sophia Lillis), tar de opp kampen mot sin eks-kollega Forge (spilt av Hugh Grant) og de røde magikerne fra landet Thay!

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves er både spennende og hysterisk morsom. Filmen klarer kunststykket å fange stemningen fra rollespillet den er basert på, samtidig som den unngår å snuble i egen humor og vitser. Rollegalleriet er nøkkelen her, og det er lekende lett å bli med på eventyret. Skuespillerne, spesielt Chris Pine og Michelle Rodriguez, har fantastisk kjemi mellom seg.

Hugh Grant som den slu skurken Forge.

Filmen bruker også Forgotten Realms på en måte som vil glede fans av denne fantasy-verdenen. Det hele føles naturlig og vel gjennomført, og det er ingen tvil om at Jonathan Goldstein og John Francis Daley har god kjennskap til rollespillet filmen er basert på. I stedet for å føles påtvunget, fremstår referansene til Dungeons & Dragons og Forgotten Realms passende for historien som utfolder seg. Å se rollespillets forskjellige skapninger, magi og steder, som vi bare forestilte oss i rollespillet, komme til live i kinosalen var fantastisk! Filmen er også lett å henge med i for de som ikke har tidligere kjennskap til Dungeons & Dragons og Forgotten Realms.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves er filmatiseringen som gir oss det umulige: en knallgod film basert på Dungeons & Dragons! Vi rollespillere har sett fiasko etter fiasko på skjerm og lerret, men her er beviset på at det er mulig. Filmen er både spennende og hysterisk morsom. Den er alt vi håpet på, og mer – en absolutt fest for fantasy-fansen!

DnD Score
Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves
En fest for fantasy-fansen!
Tidligere forsøk på å filmatisere dette Dungeons & Dragons har vært katastrofale, men denne filmen er en ellevill suksess. Regissørene Jonathan Goldstein og John Francis Daley forstår hva Dungeons & Dragons handler om og filmen er et kjærlighetsbrev til hobbyen. Handlingen er satt i fantasy-verdenen Faerun, der vi følger eventyrerne Edgin Darvis (spilt av Chris Pine), Holga Kilgore (spilt av Michelle Rodriguez) og ridderen Xenk Yendar (spilt av Regé-Jean Page). Filmen har alt fantasy-fans kunne ønske seg og er en skikkelig innertier!
5