Operation Fortune: Ruse de guerre

Krigslist

USA 2023
Skuespillere: Jason Statham, Aubrey Plaza, Hugh Grant, Josh Hartnett, Cary Elwes, Bugzy Malone
Sjanger: Action / Komedie / Thriller
Regi: Guy Ritchie
Lengde: 114 minutter
Kinopremiere: 6. januar 2023


Et farlig forskningsresultat, bare kalt «verktøyet», har blitt stjålet fra et tungt bevoktet laboratorium. Verdens svartebørser yrer av liv etter nyheten, og verdensfreden er truet. Som vi er vant med fra mange lignende fortellinger er det britisk etterretning som tar på seg ansvaret for å redde verden fra den nyoppståtte trusselen. Men med Guy Ritchie i regissørstolen er det hverken James Bond eller Austin Powers vi får se, men Orson Fortune.

For å håndtere trusselen hyrer britisk etterretning inn et privat etterretningsbyrå som til deres misnøye velger å benytte sin beste mann, Orson Fortune. Fortune, som spilles av Jason Statham, er kjent for å koste kunden en formue som følge av sine luksusvaner. Med på laget får han Sarah, en it-tekniker; J.J., en soldat; og Nathan som skal lede det hele. Sporene leder til våpenmagnaten Greg Simmonds, spilt av Hugh Grant, som kun har én sosial svakhet: hans beundring for filmstjernen Danny Franscesco, spilt av Josh Hartnett. Laget presser Danny til å komme tett på Greg Simmons med dem på slep i håp om å oppdaget hvem som skal kjøpe «verktøyet.» De omtaler planen som «ruse de guerre,» eller krigslist som det heter på norsk. Historiens mest kjente krigslist er for øvrig den trojanske hest.

Fortune sitt lag: F.v. Sarah Fidel (Aubrey Plaza), Orson Fortune (Jason Statham) og J.J. (Bugzy Malone). I bakgrunen er Nathan Jasmine (Cary Elwes).

Hugh Grant satt i rollen som våpenmagnaten Greg Simmons fungerer utmerket. Grant stjeler rampelyset i scenene han er med i når han spiller den sleske og uredde forretningsmannen hvis høye tanker om seg selv ikke har noen ende. Simmons sin advokat spilles av Max Beesley, som i essens spiller akkurat den samme advokaten han spiller i TV-serien Suits. Koblingen for de som kjenner serien er tydelig og litt komisk. Regissøren Guy Ritchie doserer for øvrig akkurat nok humør gjennom filmen. Han har bl.a. regissert Sherlock Holmes-filmene med Robert Downey Jr., og det er med lignende metode; hvor en ledetråd leder til en annen, sammen med oppsummerende dialog, at historien fortelles. Det er både lett og fornøyelig å følge den.

Josh Hartnett sin rollefigur, den berømte filmstjernen Danny Franscesco, skal i filmen «spille seg selv». Det fungerer bra, og enda bedre ble det av at jeg fikk følelsen at av Hartnett i utgangspunktet allerede spilte seg selv. Altså en dobbelt «spille seg selv.» Eventuelt en trippel Josh Hartnett avhengig av hvordan man ser det. Uansett, én Guy Ritchie-levering der.

Jason Statham som skuespiller går hånd i hanske med rollefiguren Orson Fortune. Han er rolig, behersket og alltid klar med neste trinn. Han mestrer kampscenene godt, selv om han spiller dem likt som andre kampscener i andre filmer. Men dette gjelder jo i hovedsak over hele fjølen. Statham får til mye god humor også, og man kan lett se for seg at tonen har vært godt under innspilling.

Sittende er Greg Simmonds (Hugh Grant) min sin håndlanger Emilia (Lourdes Faberes).

Filmens tittel gir inntrykk av at den er del av en serie, men det er ikke tilfelle – i hvertfall ikke enda. Det er en morsom og velbalansert spionfilm: Statsministre skal orienteres, it-systemer skal brytes inn i, ting skal sprenges, håndlangere skal bankes opp, og skurker skal stoppes. Det hele med en skurkete Hugh Grant som en bærende søyle. Jason Statham på sin side passer så godt inn i filmen at han nesten glir i ett med den. Filmen kan varmt anbefales.

Jon Christian Brekke

Operation Fortune: Ruse de guerre
4