Lockwood & Co.

Fengende ungdomsaction av overnaturlige dimensjoner.

Storbritannia 2023
Regi: Joe Cornish
Skuespillere: Ruby Stokes, Cameron Chapman, Ali Hadji-Heshmati, Morven Christie, Luke Treadaway
Genre: Overnaturlig detektivfortelling/Action/Thriller
Premiere: 27. januar på Netflix


I en verden hvor de døde i økende grad har begynt å komme tilbake som farlige skrømt og spøkelser har noen ungdommer begynt å manifestere sterke psykiske krefter og ta opp kampen mot denne vandøde trusselen. Dette referes til som «Problemet» og startet for ca. 50 år siden, uten at noen helt vet hvorfor. Paranormale etterforskningsbyråer konkurrerer om prestisje og lukrative oppdrag i spøkelsesfordrivelsebusinessen, men et av dem skiller seg fra de andre: Lockwood & Co. 

Lucy Carlyle (spilt av Ruby Stokes) har vokst opp i en småby nord i England. Hun kommer fra vanskelige kår, fra en fattig familie hvor den alkoholiserte faren døde i en ulykke og den emosjonelt distanserte moren (spilt av Sandra Huggett) tilbringer mesteparten av tiden sin på jobb. Helt fra hun var liten har Lucy hatt spesielle krefter, hun kan høre hjemsøkende ånder og hendelser fra livene deres. Da hun er gammel nok sender moren henne for å trenes opp som paranormal etterforsker, slik at hun i det minste kan tjene en slant på datteren.

Lucy trenes opp med kårde (alle vet jo at det er få ting spøkelser liker dårligere en skarpt stål) og lærer hvordan hun skal benytte midler som magnesium, salt og kjettinger i kampen mot onde ånder. Talentfull som hun er stiger hun fort opp i gradene, men før hun rekker å nå fjerde og siste nivå går et av oppdragene studentene skal ut på fryktelig galt. Lucy er den eneste som slipper unna helskinnet, den ene venninnene hennes overlever, men ender i koma. En stygg, urettferdig rettssak følger, hvor Lucy i stor grad får skylden. Hun bestemmer seg kort tid etter for å forlate hjembyen og drar til London i håp om å bli ansatt av et av de store paranormale etterforskningsbyråene der.

Lockwood & Co. er skrevet og regissert av Joe Cornish for Netflix, basert på Jonathan Strouds bokserie med samme navn. Cornish debuterte som regissør med sci-fi-komedien Attack the Block i 2011, og har jobbet med manus for filmer som På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet og Ant-Man. Catherine Morshead og William McGregor er også involvert i regien av noen av episodene.

Lucy i stor åndenød! Ruby Stokes som Lucy Carlyle.

Lucy håper å bli ansatt basert på talent alene, men får avslag etter avslag, ettersom hun ikke har papirer på fullført fjerde grad. Da hun oppgitt banker på døren til det siste byrået på listen hennes forandres alt. Lockwood & Co. er et lite, nyoppstartet byrå drevet av den talentfulle Anthony Lockwood (spilt av Cameron Chapman), som knapt er eldre enn Lucy selv. Sammen med sin samarbeidspartner George Karim (spilt av Ali Hadji-Heshmati) ønsker han å etablere byrået som det beste i byen. Lucy passerer testene de utsetter henne for med glans, takker ja til jobben og flytter inn i huset sammen med Anthony og George.

Lockwood & Co. tar på seg et oppdrag hvor de skal fordrive et spøkelse i huset til en gammel dame, men det viser seg at spøkelset er langt sterkere enn forventet. Oppdraget ender med et nedbrent hus, en gjeld på seksti tusen pund og leder videre til et gammelt uoppklart mordmysterium. Etterforsker Barnes (spilt av Ivanno Jeremiah) fra DEPFOK (Departementet for Psykisk Forskning og Kontroll) blander seg inn i saken og gjør livene deres enda mer komplisert.

Flere farlige oppdrag følger, hvor Lockwood & Co. må hanskes med dødelige skrømt, DEPFOKs strenge restriksjoner og kniving med deres største og mest kjente konkurrent, Fittes-byrået. Underveis i etterforskningene deres finner Lockwood-byrået tegn som bryter med den offisielle forklaringen på «Problemet». Lyver myndighetene til folket? Lurer det en overnaturlig konspirasjon under overflaten her?

Kjernesunn britisk ungdom!
Ruby Stokes som Lucy, Cameron Chapman som Anthony Lockwood og Ali Hadji-Heshmati som George.

Serien dreier seg rundt hovedpersonen Lucy og hennes kolleger Anthony og George. Samspillet mellom disse tre er ankeret i serien. De må takle vanskelige utfordringer sammen og lærer hverandre å kjenne på forskjellige måter underveis. Lucy er sensitiv, men bestemt, tidvis overveldet av krefter som viser seg å være større enn hun kunne se for seg. Anthony er karismatisk, selvsikker og glad i medieoppmerksomhet, men skjuler tilsynelatende mørke hemmeligheter for de to andre. George er teamets researcher, en småfrekk nerd som ikke har de beste sosiale antennene. Noen av elementene i historiefortellingen, særlig i begynnelsen kan virke litt forhastede og enkle. Lucy går f.eks ganske fort fra å være en komplett fremmed til innarbeidet kollega.

Lockwood & Co. byr på spenning, action og intense kampscener. Denne ungdomsserien treffer sannsynligvis ungdommer (og noen voksne, som undertegnede) med en forsmak for det overnaturlige best. Spesialeffektene på spøkelsene har varierende karakter, noen av dem er for lysende og glorete for min smak, mens andre ser bedre ut. Samspillet mellom karakterene sjarmerer og man får lyst til å vite mer om verdenen historien utspiller seg i og årsaken til Problemet.

Til å begynne med tenkte jeg at serien har en premiss som fort kunne snuble i egne ben, men endte opp med å synes at den fungerer. For noen kan nok det å se ungdommene rave rundt med sverd på jakt etter spøkelser bli for banalt, men hvis man kjøper premissen byr serien på god underholdning, action og moro.


Lockwood & Co.
4