banshees featured

The Banshees of Inisherin

En magisk blanding av tristesse, dramatikk og mørk humor.

USA/Irland 2022
Regi: Martin McDonagh
Manus: Martin McDonagh
Skuespillere: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Barry Keoghan, Kerry Condon
Genre: Drama/Mørk komedie
Premiere: 27. januar i Norge


Venner er gode å ha! Men når din aller beste venn gjennom alle år plutselig ikke vil snakke med deg mer kan ting fort gå fryktelig galt. Særlig når du ikke får vite hvorfor og lever i et lite, isolert samfunn hvor det er vanskelig å unngå hverandre. Vil vennskapet la seg reparere eller venter bare sorg og tragedie?

Storfebonden Pádraic (spilt av Collin Farrell) bor i et lite hus sammen med søsteren Siobhán (spilt av Kerry Condon) og miniatyreselet Jenny. Høydepunktet i hverdagen hans er å møte bestekompisen Colm (spilt av Brendan Gleeson) på den lokale puben for ta seg noen øl og prate skit. De har vært bestevenner så lenge noen kan huske, men plutselig en dag har noe forandret seg. Da Pádraic kommer innom før de skal på puben sier Colm at han ikke liker ham mer og ikke vil være venn med ham lenger.

Pádraic klarer ikke helt å tro på det Colm sier, da de alltid har klart å bli venner igjen etter krangler før. Han kjører på som om ingenting har skjedd, hvorpå Colm understreker ettertrykkelig at han ikke ønsker å ha noe mer med ham å gjøre og at han vil at Pádraic ikke skal snakket til ham mer. Dette tar naturlig nok Pádraic ganske tungt og skjønner ikke hva som har ført til denne plutselige forandringen.

The Banshees of Inisherin er skrevet og regissert av Martin McDonagh. Filmen hadde verdenspremiere under den syttiniende internasjonale filmfestivalen i Venezia i 2022, hvor Farrell vant prisen for beste skuespiller og McDonagh prisen for beste manus. Filmen fikk åtte nominasjoner under årets Golden Globe Awards, hvor den vant prisene for beste skuespiller, manus og komedie. Dette er første gang Farrell og Gleeson spiller sammen siden McDonaghs detbutfilm Undercover i Brügge fra 2008 (en film jeg personlig anbefaler på det sterkeste).

Ting blir stadig verre mellom de to tidligere bestekompisene. Collin Farrell som Pádraic og Brendan Gleeson som Colm.

I sorgen søker Pádraic selskap i den lokale unggutten Dominic Kearney (spilt av Barry Keoghan). Dominic er en ganske enkel sjel, og er sønn av den lokale politimannen Peader Kearney (spilt av Gary Lydon), en ufordragelig mann som ofte gir Dominic juling. Plaget av lengsel etter vennskapet med Colm gjør Pádraic små forsøk på å tilnærme seg ham. Dette fører til at Colm setter foten ned og sverger at han skal klippe av seg en finger hver gang Pádraic snakker med ham etter dette. Pádraic er usikker på om han bløffer og gir seg ikke med å prøve vinne kompisen tilbake.

Filmen utspiller seg i 1923, mot slutten av den irske borgerkrigen, på den lille, fiktive øya Inisherin, utenfor det irske fastlandet. Omgitt av flatt, grønt landskap, finnes et lite bygdesamfunn hvor alle kjenner alle. Livet på øya er stille og begivenhetsløst, så ryktene om vennskapsbruddet sprer seg fort blant befolkningen. Noen av øyboerne prøver å blande seg inn i feiden for å hjelpe til, blant annet Siobhán, Dominic og presten (spilt av David Pearse) som kommer innom øya en gang i uka for å holde gudstjeneste. Ingenting godt kommer ut av dette og ting går fra galt til verre når Pádraic drikker seg sørpe full og konfronterer Colm.

I sin fortvilelse søker Pádraic råd hos søsteren Siobhán. Collin Farrell som Pádraic og Kerry Condon som Siobhán.

Det rike persongalleriet i filmen er fylt av snodige karakterer: Colm og Pádraic er et underlig par preget av motsetninger. Der Pádraic fremstår som en relativt enkel mann, best beskrevet som en av «livets glade gutter», er Colm tankefull og stoisk, en talentfull felespiller som ønsker å komponere stor musikk. Pádraics leseglade søster Siobhán prøver å passe på broren, men er oppgitt av det isolerte, sneversynte miljøet på øya og ønsker seg vekk.

Den joviale pubeieren Jonjo (spilt av Pat Shortt) blir en slags mellommann i scenene mellom Colm og Pádraic som utspiller seg på puben. Politioffiserer Kearney er en ulmende trussel som kaster en mørk skygge over sønnen Dominic og Pádraic. Eldgamle, piperøykende Mrs. McCormick (spilt av Sheila Flitton) beveger seg gjennom filmen som en slags morbid, nærmest overnaturlig figur, et illevarslende tegn som peker fremover mot sorg og tragedie.

Herregud, igjen?!? Er det ingen fred å få? Brendan Gleeson som Colm og Collin Farrell som Pádraic.

Det er mye mørk humor i The Banshees of Inisherin. Humoren ligger i de festlige samtalene mellom karakterene, de snodige personlighetstrekkene deres og absurditeten i de dramatiske situasjonene som oppstår. Filmen er til tider tragisk og ubehagelig, og man får inntrykk av at det hviler et mørke over øya og menneskene som bor der. Her utforskes temaer som livsvalg og vennskapsbrudd, samt ensomheten og desperasjonen som oppstår når du må å leve tett på noen man er glad i, men som ikke lenger ønsker å ha noe med deg å gjøre.

Skuespillet i filmen er utmerket, særlig Farrell og Gleeson glimrer med sine prestasjoner, det samme gjør Barry Keoghan i rollen som den enkle Dominic. Mystikken bak det plutselige vennskapsbruddet trekker deg inn og holder på fascinasjonen din filmen igjennom. Atmosfæren er stillferdig og nedtont, satt i kontrast med de etter hvert drastiske vendingene handlingen tar. Filmen har vakre skildringer av den irske naturen, storslåtte bilder av høye klipper, hav og sol, akkopagnert av vakker musikk som er med på å skildre den underlige irske øya.

Hvis du er en person som liker rask kryssklipping og intens action er det ikke en film for deg, da den beveger seg i et relativt rolig tempo. Dette er en film for folk som liker interessante personskildringer, irsk dialekt og mørk humor. The Banshees of Inisherin klarer å ta for seg dype, ubehagelige temaer samtidig som den byr på utmerket underholdning. Anbefales!


Siobahn og Jenny
The Banshees of Inisherin
5
Podcastprodusent og skribent