Filmvåren 2023

Se hva som kommer av norske kinofilmer denne våren.

Bransjetreffet «Filmvåren 2023» ble nylig holdt på Vega Scene i Oslo. Her møtte norsk filmbransje et knippe journalister som fikk se presentasjoner av denne vårens norske kinofilmer. Filmmagasinet.no var selvfølgelig på på plass, og her er en oversikt over noe av det vi fikk presentert.

NATT

natt
Natt

Legen Emma får beskjed om at hun kun har få måneder igjen å leve. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann.

Les vår anmeldelse av Natt her.

PREMIEREDATO 13. januar 2023 DRAMA 88 min REGISSØR Mona J. Hoel MANUS Mona J. Hoel FOTO Anders Hoft SKUESPILLERE Guri Glans, Marie Louise Tank, Henrik Rafaelsen, Jørgen Langhelle, Mathilde Placht Glans, Dina Glans Placht, Andreas Galtung,
Elisabeth Wittemann, Christiane Tellefsen Dancke, Steinar Ostad, Fanny Viktoria Kongsbak PRODUSENT Mona J. Hoel PRODUKSJONSSELSKAP Freedom From Fear AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS

MUNCH

Munch

Munch er storfilmen om en av verdens største kunstnere gjennom tidene. Ved å skildre fire definerende perioder i Edvard Munchs liv, gir filmen et intimt innblikk i et særegent og unikt kunstnersinn.

PREMIEREDATO 27. januar 2023 DRAMA 104 min REGISSØR Henrik M. Dahlsbakken MANUS Fredrik Høyer, Mattis Herman Nyquist, Gine Cornelia Pedersen, Eivind Sæther FOTO Oskar Dahlsbakken, Pål Ulvik Rokseth SKUESPILLERE Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth, Anne Krigsvoll, Jesper Christensen, Anders Baasmo, Lisa Carlehed, Hildegun Riise, Thea Lambrechts Vaulen, Gine Cornelia Pedersen, Hanna-Maria Grønneberg, Per Frisch, Gjertrud Jynge, Ylva Fuglerud, Nader Khademi, Ida Elise Broch, Arthur Berning, Fanny Bornedal PRODUSENT Henrik M. Dahlsbakken PRODUKSJONSSELSKAP The Film Company SALGSAGENT Viaplay Content Distribution

ELLOS EATNU – LA ELVA LEVE

Ellos eatnu – La elva leve

Ester flytter til Alta høsten 1979 og begynner i sin første jobb som lærervikar. For å passe inn i kollegiet holder hun sin samiske bakgrunn skjult.

Esters fetter er sameaktivist og deltar i demonstrasjonene mot det planlagte vannkraftverket i Altaelva. Når Ester blir med ham til protestleiren starter hennes oppvåkning og reise ut av skammen. Hun kaster seg inn i en konfliktfylt kamp for bevaring av elva og for retten til å være seg selv.

Ellos eatnu – La elva leve er et drama med dype konflikter, om et ungt menneskes mot i kampen for samiske rettigheter i en av de viktigste begivenhetene i samisk og norsk historie.

PREMIEREDATO 3. februar 2023 DRAMA 120 min REGISSØR Ole Giæver MANUS Ole Giæver FOTO Marius Matzow Gulbrandsen SKUESPILLERE Ella Marie Hætta Isaksen, Gard Emil, Sofia Jannok, Beaska Niillas, Marie Kvernmo PRODUSENT Maria Ekerhovd
PRODUKSJONSSELSKAP Mer Film AS SALGSAGENT Beta Cinema DISTRIBUTØR Mer Filmdistribusjon AS

MARERITTET

Marerittet

Mona og Robby har nettopp kjøpt sin første leilighet, men kort tid etter innflyttingen får Mona voldsomme og intense drømmer. Når den nyfødte babyen til paret ved siden av dør, intensiveres marerittene og etter hvert innser Mona at noen eller noe er i ferd med å ta seg inn i vår verden gjennom henne…

PREMIEREDATO 17. februar 2023 GRØSSER 101 min REGISSØR Kjersti Helen Rasmussen MANUS Kjersti Helen Rasmussen FOTO Oskar Dahlsbakken SKUESPILLERE Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Siri Black, Dennis Storhøi, Preben Hodneland, Gine Therese Grønner, Peter Førde PRODUSENT Einar Loftesnes, John Einar Hagen PRODUKSJONSSELSKAP Nordisk Film Production AS i samarbeid med Handmade Films in Norwegian Woods SALGSAGENT Wild Bunch International DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS

TINA OG BETTINA 2

tina og bettina 2
Tina og Bettina 2

10 år er gått siden den første filmen, og ting er ikke så supert lenger. Tina giftet seg med en 89-åring, som bare nekter å dø og Bettina forsøker på sin side å holde motet oppe i et råttent ekteskap. Og enda verre – ingen driver med videoblogging lenger. Livet suger – og de er ikke engang bestevenner. Men da det klikker for Tina på VIXEN-awards, og opptaket går viralt, er Tina & Bettina plutselig igjen på alles lepper. Alle elsker en skandale, så de er mer aktuelle enn noen gang! Selveste Universal Music tilbyr de platekontrakt, og en veldig usannsynlig popkarriere er i gang …

PREMIEREDATO 24. februar 2023 KOMEDIE 85 min REGISSØR Jonas Lien Svartstad MANUS Odd-Magnus Williamson FOTO Anikken Aasheim SKUESPILLERE Henrik Thodesen, Odd-Magnus Williamson, Kamelen, Tix, Dennis Storhøi, Oddgeir Thune, Carmen Gloria
Pérez, Daniel Kvammen, Henrik Fladseth, Kim Fairchild og Aksel Hennie PRODUSENT Jørgen Storm Rosenberg, Nick Helgesen og Kjetil Omberg PRODUKSJONSSELSKAP 74 Entertainment SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS

DEN SISTE FILMEN

Den siste filmen

Filmskaper Petter Vennerød vil ta oss med på en siste filmreise. Han var den ene halvdelen av norges mest markante filmskaperduo på 70-, 80- og 90-tallet; Wam & Vennerød. De stilte alltid spørsmål ved det bestående, og både borgerskapet og det sosialrealistiske helvetet fikk passet sitt påskrevet gjennom en fargerik og engasjerende filmografi. Når Petter blir diagnosert med atypisk parkinson er timeglasset med ett snudd. Sykdommen i hjernen har det travelt, og Petter har begrenset med tid til å fortelle en siste historie på film.

PREMIEREDATO 24. februar 2023 DOKUMENTAR 83 min REGISSØR Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød MANUS Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød FOTO Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød, Patrik Säfström, Joachim Normann Fleischer MEDVIRKENDE Petter Vennerød og Karianne Førland Vennerød PRODUSENT Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød PRODUKSJONSSELSKAP Merkur Film AS DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS

DANCING QUEEN

Dancing Queen

Mina (12) får livet snudd på hodet når den kjente danseren Edwin aka ED WIN begynner på skolen hennes. Hun blir hodestups forelsket og når han inviterer til audition for sitt nye dansecrew, øyner Mina sin sjanse og melder seg på. Men i forelskelsen har hun har glemt en vesentlig ting. Hun kan ikke danse!

PREMIEREDATO 10. mars 2023 DRAMA, BARNE- OG FAMILIEFILM 90 min REGISSØR Aurora Gossé MANUS Silje Holtet FOTO Åsmund Hasli SKUESPILLERE Liv Elvira Kippersund Larsson, Viljar Knutsen Bjaadal, Anne Marit Jacobsen, Anders Baasmo,
Andrea Bræin Hovig, Cengiz Al, Frida Ånnevik, Mona Berntsen PRODUSENT Thomas Robsahm PRODUKSJONSSELSKAP Amarcord SALGSAGENT LevelK DISTRIBUTØR Ymer Media/Scandinavian Film Distribution

KUTOPPEN – PÅ SPORET

Kutoppen – På sporet

Hva om det fantes et frø som kunne gro uten regn og sol, ja til og med helt uten jord? Den geniale oppfinnergrisen Albert Einswein har med sitt superfrø løsningen for KuToppen, som sliter med forsyningene. Frøet blir på mystisk vis stjålet da det fraktes med den nye hypermoderne jernbanen – men av hvem? På toget blir Klara og Gaute kjent med mesterdetektiven Agatha Christensen
og sammen må de løse mysteriet for å redde KuToppen.

PREMIEREDATO 3. mars 2023 KRIM, FAMILIEFILM 65 min REGISSØR Will Ashurst MANUS Kristian Landmark STEMMER Fritjof Såheim, Charlotte Frogner, Henriette Marø, Henriette Faye-Schjøll, Jon Øigarden, Mats Eldøen, Marit Andreassen, Jan Martin Johnsen
PRODUSENT Heidi Palm Sandberg PRODUKSJONSSELSKAP Qvisten Animation AS SALGSAGENT New Europe Film Sales DISTRIBUTØR Nordisk Film Distribusjon AS

NORWEGIAN DREAM

Norwegian Dream

Polske Robert (19 år) flytter fra Polen til Norge for å jobbe på laksefabrikk og tjene penger til seg og moren sin. Der forelsker han seg i norske Ivar (19 år), et forhold han må holde skjult for de konservative polske arbeiderne han jobber og bor sammen med. Når det bryter ut en streik blant arbeiderne på fabrikken blir Ivar med og støtter polakkene. Nå må Robert velge mellom penger eller kjærlighet, og forholdet settes på en stor prøve.

PREMIEREDATO 17. mars 2023 DRAMA 97 min REGISSØR Leiv Igor Devold MANUS Justyna Bilik FOTO Patryk Kin SKUESPILLERE Hubert Milkowski, Karl Bekele Steinland, Øyvind Brandtzæg, Edyta Torhan PRODUSENT Håvard Wettland Gossé PRODUKSJONSSELSKAP Spætt Film AS SALGSAGENT True Colours DISTRIBUTØR Storytelling Media AS

DEN SISTE VÅREN

den siste våren
Den siste våren

en liten bygd i Nord-Norge lever Eira i skyggen av sin brilliante og rebelske eldre søster Vera. Noe er i ferd med å skje med Vera. For å forstå hva, begynner Eira å lese dagboken hennes. Hun trer inn i Veras univers av intenst lys, glitter, mytologi og et håp om en vakrere verden. Men dagboken avslører også et mørke Eira ikke vet hvordan hun skal takle.

PREMIEREDATO 17. mars 2023 DRAMA, COMING-OF-AGE 80 min REGISSØR Franciska Eliassen MANUS Franciska Eliassen FOTO Henrik Lande SKUESPILLERE Ruby Dagnall, Keira LaHart PRODUSENT Franciska Eliassen CO-PRODUSENTER Hummelfilm, Gudny
Hummelvoll & Marte Hansen PRODUKSJONSSELSKAP Franciska Eliassen SALGSAGENT TBC DISTRIBUTØR Filmbyrået Jack AS

HANS NIELSEN HAUGE – EN KINODOKUMENTAR

Hans Nielsen Hauge – En kinodokumentar

En dokumentar som tar for seg Hans Nielsen Hauges historie og ser på hvordan han fikk så stor påvirkningskraft både i sin samtid og ettertid. Filmen tar for seg Hauge som forretningsmann, forkynner, forfatter og forkjemper for full likestilling mellom kvinner og menn. Gjennom intervjuer med akademikere og Hauge-eksperter og scener fra Hauges liv blir vi kjent med Hauge og etterfølgerne hans, de såkalte haugianerne.

PREMIEREDATO Mars 2023 DOKUMENTARFILM 75 min REGISSØR Harald Flem MANUS Øyvind Olav Sydow Kleiveland og Harald Flem FOTO Odd Hynnekleiv, Audun Janøy SKUESPILLERE Odin Waage, Ingvild Syntropia, Per Christian Ellefsen, Ola H. Grytten, Per
Sævik, Helje Kringlebotn Sødal, Linda Helen Haukland, Knut Dørum, Bjørg Selnes Seland, Pål Repstad, Arne Bugge Amundsen PRODUSENT Hans Media AS PRODUKSJONSSELSKAP Hans Media AS DISTRIBUTØR Manymore Films AS

BIRK & MAGNA – GRUVENS MØRKE HEMMELIGHET

birk og magna
Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet

Sommerens barne- og familiefilm følger Magna, som ønsker svar på hva som egentlig skjedde med faren hennes, da han forsvant sporløst for mange år siden. Samtidig kjemper Birk sin livs kamp for å redde turisthytten som han driver sammen med sin adoptivpappa. Når han forstår at forsvinningen til Magnas far henger sammen med sin egen mystiske fortid, slår de seg sammen på søken etter sannheten. Begge har et brennende ønske om å finne ut hvem de er, og hvor de kommer fra. Disse spørsmålene leder dem på sporet av en miljøforbrytelse av dimensjoner.

PREMIEREDATO 7. juli 2023 BARN/FAMILIEFILM 90 min REGISSØR Christer Steffensen MANUS Christer Steffensen og Sivert Kalvø Harang FOTO Kevin Smilden SKUESPILLERE Filip Kremner, Hermine Svortevik Oen, Bjarte Hjelmeland, Helge Jordal mfl. PRODUSENTER Sivert Kalvø Harang og Njål Lambrechts PRODUKSJONSSELSKAP Truewest AS SALGSAGENT TBA DISTRIBUTØR Norsk Filmdistribusjon AS

BRØDRENE JOHANSEN

Brødrene Johansen

På ei øy langt mot nord, inni en fjord, ligger Kråkrøhamn. I den før så folkerike bygda, som nå huser kun 25 innbyggere, bor familien Johansen. Fem brødre har i et halvt århundre delt gode og onde dager på slektsgården sammen som mor og far. Fiskeren Jan Ivar liker livet som det alltid har vært, mens geitebonden Idar drømmer om kjærlighet. Brødrene Johansen er en film om brorskap, sterkt krydret av mor, høvdingen i huset. En hjertevarm og litt annerledes oppvekstfortelling, der bygdemenn blomstrer, både ved å bryte og bevare tradisjoner.

PREMIEREDATO TIFF, 19.01.2022 DOKUMENTAR 80 min REGISSØR Trude Ottersen MANUS Trude Ottersen FOTO Trude Ottersen MEDVIRKENDE Jan Ivar Johansen, Idar Johansen, Kjellrun Johansen, Einar Johansen, Edel Johansen, Birger Bertinsen
PRODUSENT Trude Ottersen PRODUKSJONSSELSKAP Koko Film AS SALGSAGENT TBA

Skribent