Tilbake til Pandora

Klarer du å holde pusten like lenge som Kate Winslet?

Filmmagasinet var nylig med på en digital pressekonferanse med James Cameron og skuespillerne fra den nye storfilmen Avatar: The Way of Water. Satt mer enn et tiår etter handlingen i den første filmen, forteller den historien om Sully-familien (Jake, Neytiri og barna deres), utfordringene de må hanskes med, kampen de må kjempe for å overleve og hvor langt de er villige til å strekke seg for å beskytte det de er glade i. Under pressekonferansen svarte James Cameron og medprodusent Jon Landau på spørsmål sammen med Kate Winslet, Sigourney Weaver, Zoe Saldana, Sam Worthington og Stephen Lang. Her har dere noen av høydepunktene:


På spørsmålet om når de bestemte seg for å vende tilbake til Avatar-universet svarer Cameron:
Det virker kanskje åpenbart for de fleste at hvis man har tjent masse penger på en film, må man lage en oppfølger? Stephen Spielberg lagde ikke noen oppfølger til E.T, som var filmen som tjente inn mest i sin tid. Det er ikke nødvendigvis så åpenbart som man skulle tro, vil man egentlig at lynet skal slå ned to ganger på samme sted? Det er mye å leve opp til, men heldigvis har vi en fantastisk gjeng med skuespillere. Mange av dem er tilbake etter å ha vært med på forrige filmen. Sigourney er med, selv om karakteren hennes døde i forrige film, fant vi en måte å få henne med likevel. Stephen Lang er også tilbake. Med en så utrolig familie med skuespillere, som man har jobbet tett sammen med og blitt glad i, var det et sterkt insentiv for meg til å komme tilbake til denne verdenen, særlig nå som vi også har fått med oss Kate Winslet.

-Jeg tror det er viktig at en oppfølger respekterer det publikum elsket i den første filmen, men også vippe dem litt av pinnen med ting de ikke forventer. Vi har med mange overraskelser i forhold til retningen historien tar i denne filmen, og det er mye vi ikke har med i trailerne. Man må rett og slett bare oppleve filmen selv. Den går mye dypere enn den første filmen i forhold til hjerte og følelser. Historien og karakterene i den første filmen er mye simplere enn i denne. Zoe og Sam er begge foreldre, og jeg er far til fem, så vi ønsket å gå dypere inn i familie-dynamikk og ansvaret med å ha barn. I tillegg ville vi utforske hvordan denne verdenen ville vært fra et barns perspektiv.

På spørsmålet om hva han synes har vært mest spennende med å jobbe med Avatar-verdenen igjen svarer medprodusent Jon Landau:

Vel, det mest spennende er tematikken James skriver inn i historiene sine. Tematikk som sitter igjen i deg etter du har sett den.  Denne filmen har hjerte og  følelser, men også et budskap om hvordan vi tar vare på vår verden, ikke bare natur og miljøvern, men også hverandre,  og om at vi må akseptere at andre er forskjellige fra oss selv.

Sam Worthington and Jamie Flatters som far og sønn.

På spørsmålet om hvordan karakterene deres har utviklet seg fra forrige film og hva som har skjedd med dem svarer Sam Worthington:

-James ga meg på et tidspunkt et manus for Avatar 1.5, som i seg selv var fantastisk og detaljert. Det handlet om hvordan hovedkarakterene er krigere, og kampene mellom klanene osv. Men det føltes ikke helt riktig, så historien ble utviklet videre, vi ønsket som sagt å utforske mer av familie-dynamikken, en naturlig videreføring av kjærlighetshistorien i den første filmen.

På samme spørsmålet svarer Zoe Saldana:

 Det har vært lit skremmende på en måte, når en karakter er så lik deg på mange måter kan man nesten se seg blind på dem. Neytiri og jeg har på mange måter levd parallelle liv. Jeg har alltid hatt en viss grad av fryktløshet og rebelskhet , som jeg kjenner igjen i Neytiri. Dette med å forelske seg, og overgi seg til en annen, for så å bringe barn inn i verden, har vært en utfordring som har tvunget henne til å utvikle seg. Da jeg først ble forelder ble frykt plutselig en del av livet mitt. Frykten for å miste noe du er så glad i. Og man bruker så mye av tiden på å tenke på hypotetiske scenarioer med farlige ting som kan skje med dem. Og da jeg leste manus for denne filmen kjente jeg igjen mye av dette i Neytiri.

James Cameron legger til:

– Du sier noe der, man kan være fryktløs når man ikke har barn. Du lærer deg frykt når du får barn, når du har noe viktigere enn deg selv du kan miste. Og det er det begge karakterene deres dealer med, ikkesant? Sam spiller en karakter som gladelig hopper fra en leonopteryx,  gjennom luften uten fallskjerm og lander på det største og farligste rovdyret på planeten. Men ville han gjort det som en far til fire? Jeg tror ikke det.

Stephen Lang spilte Oberst Quaritch, den store skurken i den første Avatar-filmen Quaritch dør på slutten av filmen, men gjenoppstår overraskende nok i The Way of Water som en hevntørst avatar. På spørsmålet om hvordan det var å være tilbake for å spille karakteren på nytt svarer han:

-Det var veldig spennende å komme tilbake, og jeg er så glad for at jeg fikk muligheten til å utdype visjonen James hadde for denne karakteren. I den første filmen er han en fargerik figur med mye personlighet, selv han på en måte beveger seg gjennom filmen som en sjelløs hai. I denne nye versjonen av ham er det noe herlig ironisk med at han har blitt til det han prøvde å ta livet av før, noe han må tilpasse seg til. Det har vært en stor glede for meg å få spille rollen som Quaritch igjen.

Sigourney Weaver som Kiri.

Karakteren Sigourney Weaver spilte i den første filmen døde også, men denne gangen er hun tilbake i en helt ny rolle:

James ville skape en kompleks karakter for meg. Hun har utrolige egenskaper, men også svakheter. Jeg elsker at jeg fikk spille en karakter som på mange måter er en tenåring. Jeg forberedte meg ved å  dra på High School for å studere væremåten og stemmeleiet til ungdommene, etter det kunne jeg virkelig la min indre Kiri komme ut. Dette kombinert med mine egne erfaringer med å være keitete og kjempehøy allerede som elleveåring gjorde at det var godt å få leve ut min indre drittunge..hehe.

 James Cameron avslører litt mer om rollen:

Det var en glede å få jobbe med Sig igjen, på tross av at karakteren hennes døde. På tross av det var  avataren hennes fortsatt levende. Den har ingen egen bevissthet, den trengte Grace for å bevege seg og snakke osv. Men det viser seg at den var gravid og føder etterhvert Kiri, som ender opp som Jack og Neytiris adoptivdatter. Jake hadde et slags mor-og-sønn forhold til Grace i første film, så denne nye familiekonstellasjonen er ganske underlig. Jeg synes Sig klarte å uttrykke balansen mellom tenåringskleinhet og underliggende indre styrke på en veldig god måte.                                          

Kate Winslet trente seg opp for å kunne holde pusten under innspillingen av Avatar: The Way of Water

Kate Winslet, som ikke var med på den første Avatar-filmen snakker varmt om samarbeidet med de andre skuespillerne og James Cameron, og gleden ved å få tre inn i dette fantasifulle universet. Skuespillerne kommer også inn på Kates sterke konkurranseinstinkt. James Cameron, som har vært fridykker i femti år, hadde ikke forventet at Kate Winslet skulle sette ny rekord i å holde pusten under vann. Kate kommenterer:

Folk var så opptatte av ta vi skulle prøve å slå rekorden til Tom Cruise, på ca. seks minutter. Sigourney var oppe i rundt seks og et halvt minutt. Jeg kan nesten ikke tro at jeg endte opp med rekorden på syv minutter og femten sekunder!

-Ikke noe konkurranseinstinkt her nei! responderer James Cameron.

Da er det bare å gjøre som Kate Winslet og holde pusten i påvente av premieren og glede seg!

Podcastprodusent og skribent