Julestorm

Hjertevarm, sjarmerende og full av medmenneskelighet.

4.5

Norge 2022
Regi/Serieskaper: Per-Olav Sørensen
Skuespillere:
Dennis Storhøi, Alexandra Rapaport, Ida Elise Broch, Jan Gunnar Røise, Thea Loch Næss, Jon Øigarden, Valter Skarsgård, Hanna Ardéhn, Sus Wilkins, Jon Øigarden, Evelyn Rasmussen Osazuwa, Ravdeep Singh Bajwa, Line Verndal , Oscar Jean
Genre: Drama
Premiere: 16 desember på Netflix


Snøstormen herjer utenfor, alle flyene står og det er bare 24 timer igjen til julaften. Inne i Oslo Lufthavn er reisende fra fjern og nær midlertidig strandet. Noen lar seg overvelde av julestresset og tar ut sine frustrasjoner på fremmede, andre klarer aksepterer tingenes tilstand. Mennesker møter mennesker, og gradvis begynner noen av de reisendes skjebner å flettes sammen. Kommer de seg hjem til jul?

Julestorm er en miniserie bestående av 6 episoder på 30 minutter hver. Vi møter et rikt utvalg karakterer, portrettert av et stjernespekket lag skuespillere fra flere land (Norge, Sverige, Danmark og Spania blant annet). Serien utforsker hva som skjer når veldig forskjellige individer blir sittende fast på et sted, midt under den mest stressende tiden på året. Flertallet er ute etter å komme seg hjem til jul, eller ønsker bare å komme seg unna julestresset, andre av dem jobber på flyplassen.

Hmm..hvor er baren mon tro? Dennis Storhøi som Arthur Berg.

Dennis Storhøi spiller den avdankede, kjederøykende konsertpianisten Arthur Berg, som skal til Trondheim for å spille julekonsert, på tross av en karriere som er i ferd med å kantre. Ida Elise Broch spiller den humørsyke popstjernen Ida, som har mistet grepet om hvem hun kan stole på og hvem som egentlig bryr seg om henne, i en bransje som er vanskelig å navigere. Assistenten hennes Ingvild (spilt av Evelyn Rasmussen Osazuwa) har en røff jobb for å si det mildt.

Bagasjearbeideren Henrik (spilt av Valter Skarsgård) og den gjenglemte hunden Lasso teamer opp med den danske presten Ronja (spilt av Maibritt Saerens) i letingen etter en gammel, tilsynelatende stum mann (spilt av Gard Øyen) ingen helt vet hvor kommer fra. To motpoler trekkes mot hverandre: Romantikeren Diana (spilt av Hanna Ardéhn), som klarer å se det positive og vakre i det meste roter seg inn i en samtale med den desillusjonert piloten Olav (spilt av Ravdeep Singh Bajwa) som er tvunget til å jobbe på julaften.

Er det kjærlighet i luften eller like før krangelen bryter løs? Hanna Ardéhn som Diana og Ravdeep Singh Bajwa som Olav.

Sus Noreen Jondahl Wilkins spiller Stine, en dansk kvinne som skal hjem til sin kjære til jul, etter å ha vært utro på flyplasstoalettet, noe som viser seg å være vanskeligere enn forutsett. Alexandra Rapaport spiller en arrogant og tverr businesskvinne som på død og liv må rekke fram til et møte i London, koste hva det koste vil. Disse to legger ut på hver sin reise bort fra flyplassen i søken etter alternativ transport.

Julestorm er laget og regissert av Per-Olav Sørensen. Han har skrevet manuset til serien sammen med Lars Saabye Christensen og manusforfatter Jan Trygve Røyneland. Sørensen og Saabye Christensen har tidligere jobbet sammen da de lagde serien «Halvbroren» for NRK. Sørensen gjorde stor suksess med juleserien Hjem til jul, som han lagde to sesonger av. Det merkes at Sørensen vet hva han gjør når det kommer til å lage juleserier. Ida Elise Broch som spilte hovedrollen i Hjem til jul er også med i Julestorm.

Kaja (spilt av Talia Lorentzen) skal på ferie med foreldrene sine (spilt av Line Verndal og Oscar Jean) for å slippe unna juletresset, men ting går ikke etter planen, så Kaja prøver å stikke av fra foreldrenes krangling. Den spanske Maria (spilt av Adriana Cabrol), som er på vei til New York for å få gjennomført en sårt ettertrengt øyeoperasjon for sønnen hennes, på tross av dårlig økonomi. Thea Loch Næss spiller Sara, en ung kvinne som skal møte faren sin, men det er noe som skurrer, hun blir svært ukomfortabel når hun snakker om ham.

Jan Gunnar Røise spiller David, en fyr som er full av godt humør, som prøver å ta vare på alle han møter, men det er noe underlig med ham også. I likhet med ham prøver bartenderen Marius (spilt av Jon Øigarden) å ta vare på folk og løse andre folks problemer, på tross av en mørk sky som hviler over ham. Ibrahim Faal spiller Alex, en julenisse som er rimelig misfornøyd med hele konseptet jul, og nissejobben generelt.

En runde til, bare en runde til, kom igjen! Maibritt Saerens som Ronja og Jan Gunnar Røise som David.

Jeg var relativt skeptisk til å begynne med da jeg skulle begynne å se Julestorm, da jeg og Grinchen har en hel del til felles, men jeg lot meg raskt overbevise av denne miniserien. Jeg ble dratt inn i handlingen, karakterene og den realistiske fremstillingen av hvordan juletiden kan påvirke mennesker på godt og vondt. Ved siden av humor er serien preget av fine, veldig menneskelige øyeblikk, hvor man tydelig ser hvordan omstendigheter kan påvirke menneskers oppførsel. Det er ikke overraskende å finne noen klisjeer i Julestorm, men det var langt mindre av dem enn jeg hadde forutsett. Jeg finner fint lite å plukke på med denne serien, skuespillet er godt, historiefortellingen er god og hele produksjonen er velutført.

Vil du se en kort juleserie som ikke er overdrevent sukkersøt eller som prøver å stappe julebudskapet ned i gapet på deg som en velbrukt julestrømpe? Da er denne serien for deg. Har du tid til overs i julen og vil kose deg litt, vil jeg anbefale serien. Julestorm fremhever det fine og medmenneskelige julebudskapet, fremfor kommersielt fråtseri og blankpolert fasade.

Så gjenstår det å se hva som vil skje til slutt, kommer de seg hjem eller blir de tvunget til å feire julen på flyplassen?

Julestorm
4.5
Podcastprodusent og skribent