Krampus

Julekos med nissens sataniske halvbror.

USA 2015
Regi: Michael Dougherty
Skuespillere: Adam Scott, Toni Collette, David Koechner, Conchata Ferrell, Emjay Anthony, Stefania LaVie Owen, Krista Stadler
Genre: Skrekk/Komedie


Har du vært snill i år, eller har du latt oppsamlet frustrasjon fra en lang pandemi og annet faenskap gå ut over menneskene rundt deg? Har gavehandlingen og stresset strupet all form for juleånd i deg? Har du hørt knirking fra taket og den vage lyden av julebjeller? I såfall er det fare for at du får besøk fra den demoniske anti-julenissen Krampus, som vil ta deg med ned til et mørkt, varmt sted hvor ilden aldri slutter å brenne.

Åpningscenen er et vakkert tablå i show-mo: en rabiat bøling juleshoppere storme inn på et kjøpesenter og river ned alt og alle i sin vei (som Black Friday på stereoider). Hylende barn sitter på fanget til en drittlei julenisse, de uendelige kassakøene er fulle av deprimerte og grinete folk. Vi ser en julekrybbe-scene hvor utkledde barn slåss så busta fyker. Julefreden har ikke senket seg!

Et av barna i slåsskampen, Max Engel (spilt av Emjay Anthony), tas sporenstreks med hjem for å få kjeft. Engel-familien er midt oppi juleforberedelsene, moren Sarah (spilt av Toni Collette) og faren Tom (spilt av Adam Scott) stresser fælt for å få alt klart før de får familiebesøk. Storesøsteren Beth (spilt av Stefania LaVie Owen) vil helst unngå julemaset og dra til kjæresten sin. Den eneste som beholder roen og prøver å ta vare på alle de andre, er den gamle, tyske bestemoren Omi (spilt av Krista Stadler). I sin uskyld tror Max fortsatt på julenissen og skriver brev til ham med gaveønskene sine, noe som skal bli kilde til mye lidelse videre i filmen.

Til alles frustrasjon dukker selvfølgelig resten av familien opp for tidlig (folk altså!). Hvis du tror familien din er dysfunksjonell og kranglete, bare vent til du møter denne.

Øyeblikk før julemiddagen går til helvete! Nesten hele persongalleriet samlet i et bilde.

Sarahs søster Linda (spilt av Allison Tolman) og hennes mann Howard (spilt av David Koechner) dukker opp på døra med en skokk drittunger på slep. De bebreider Tom og Sarah for deres fancy hjem og bedre økonomi. Howard er en hyperamerikansk, brautende våpenentusiast som elsker Jesus og som ikke er redd for å fortelle Tom at han ser ham som en stor feig, pyse. Barna er ikke noe bedre: Howie Jr. (spilt av Maverick Flack) virker rimelig tett i topplokket og de frekke, gutteaktige tvillingsøstrene Stevie (spilt av Lolo Owen) og Jordan (spilt av Queenie Samuel) plukker fælt på Max. Babyen Chrissie (spilt av Sage Hunefeld) glemmes selvfølgelig igjen i bilen. På toppen av dette har de drasset med seg en overraskelse i form av Tante Dorothy (spilt av Conchata Ferrell), en bitter gammel dame med en forsmak for alkohol og frekke kommentarer.

Krampus er regissert av Michael Dougherty, som i flere år hadde ønsket å lage en julebasert skrekkfilm før han begynte på dette filmprosjektet i 2014. Manuset er skrevet av Dougherty selv, sammen med manusforfattere Todd Casey og Zach Shields. Hvis man liker denne typen filmer er det verdt å vite at det finnes en lengre versjon, kjent som Krampus: The Naughty Cut, med ekstra scener og enda mer «gore» og moro.

Under julemiddagen kritiserer familien maten, slenger dritt og oppfører seg som forventet. Tvillingsøstrene ser nissebrevet til Max, mobber ham uhemmet og stjeler det fra ham, for så å lese det høyt. Innholdet setter sinnene i kok, det blir slåsskamp og kaos. I raseri river Max brevet i filler, skriker ut at han hater jula og alle de andre, før han frustrert kaster brevrestene ut i natten. Dette trekker oppmerksomheten til Krampus, en demonisk skyggeversjon av julenissen, som kommer for straffe de som har mistet juleånden og for å drasse julesyndere ned til helvete. En mørk sky sprer seg over byen, en vill snøstorm bryter løs og strømmen går i hele området.

Midt i snøstormen lar foreldrene Beth motvillig dra til kjæresten. Hun får panikk når hun øye på noe stort som hopper fra hustak til hustak. Beth kommer ikke tilbake. Når Tom og Howard drar ut for å finne henne går situasjonen fra vondt til verre. Da de klarer å komme seg tilbake til huset forverres situasjonen seg ytterligere. Huset beleires av Krampus hjelpere: voldelige pepperkakemenn, leker som kommer til liv, hissige nissehjelpere og verdens mest creepy troll-i-eske. Vil noen i det hele tatt overleve?

Når et hungrig esketroll er ute etter deg, er gode råd dyre!

Filmen har aldeles utmerkede praktiske spesialeffekter, utført av Weta Workshop, selskapet som står bak spesialeffekter og rekvisitter i storfilmer som Ringenes Herre, Dune, Avatar: The Way of Water. Krampus er en fryd for øye hvis man liker animatronics, kreativ creature-design og humoristiske horror-klisjeer. Filmen er relativt lang med sine 1 time og 40 minutter, men pacingen funker bra på tross av det.

Er dette verdens beste film? NOPE! Er den god underholdning og action? JEPP! Klarer den å kombinere monsterfilm med jula? ABSOLUTT!

Du finner ingen dybde her, bare renspikket underholdning. Er du lei overkoselige julefilmer kan dette være filmen for deg. Karakterene er karikerte, fulle av humor og spydigheter. Det er merkelig tilfredsstillende å se folk få sitt pass påskrevet av en demonisk julenisse med røtter i gammel europeisk folklore. Hvis dette ga mersmak, bør du også se Rare Exports (som er en av mine personlige yndlingsjulefilmer).

God jul!

JULEBONUS:

Det er få ting jeg hater mer enn folk som dikter om kjente sanger og tvinger andre til å synge dem i familieselskaper og bursdager, men siden dette er en ond julefilm, velger jeg å gjøre et unntak, og skjender en kjent julesang:

«Gale Jul, vanhellige jul
Krampus daler ned i skjul
Ned han flyver med kappe i rødt
Når han drar vil alt ligge dødt
Lønnlig i blant oss han flår
Lønnlig i blant oss han flår

Julefrykt, evig frykt
Vanhellig sang, intet er trygt
Pepperkaker med spikerpistol
Pakker fulle av små vepsebol
Evig en lidelsens sang
Evig er lidelsens sang

Blodige spor, frykt spredd på jord
Nissedjevel iblant oss bor
Onde leker som driver med tukt
Krampus har helvetes porter opplukt
Farlig er englenes sang
Farlig er englenes sang

Salig fred, dødelig fred
Bindene lenker som trekker deg ned
Krampus bringer til store og små
Straff til alle som lar julen gå
Fryd deg hver sjel han har tatt
Fryd deg hver sjel han har tatt»

Krampus
3
Podcastprodusent og skribent