Gulltransporten

Dramatisk jakt, store eksplosjoner og grådige nazister.

Norge 2022
Regi: Halvard Bræin
Skuespillere: Gard B. Eidsvold, Ida Elise Broch, Jon Øigarden, Thorbjørn Harr, Anatole Taubman, Sven Nordin, Axel Bøyum, Eivind Sander, Morten Svartveit
Genre: Drama/Thriller/Krigsfilm
Premiere: 15. desember på Viaplay


Tyske bombefly regner død ned fra himmelen, maskingevær pløyer ned paniske sivile og hele byen er et brennende inferno. En liten gruppe modige mennesker jobber på spreng for å redde Norges gullbeholdning og få den ut av landet før den faller i klørne på tyskerne. Reisen har vært lang og vanskelig, og den er ennå ikke over, men hva gjør man ikke for konge og fedreland? 

9. april 1940 invaderes Norge av tyskerne. De vil ta over makten, avsette regjeringen og ikke minst beslaglegge Norges gullbeholdning på 50 tonn. Samme morgen beordrer Nicolai Rygg (spilt av Terje Strømdahl) direktøren for Norges Bank, at hvelvene må tømmes og at gullet må fraktes til Lillehammer for å unngå at det faller i tyske hender. Finansminister Oscar Torp (spilt av Thorbjørn Harr) trenger noen han kan stole på, og gir det viktige oppdraget med å overse transporten til hans gamle venn Fredrik Haslund (spilt av Jon Øigarden), som er sekretær for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Haslund, som i stor grad er hovedrollen i filmen, har null erfaring med denne typen operasjoner fra før, men har fått oppdraget i egenskap av å være svært pålitelig, pertentlig og god med logistikk. Mange betviler dette valget. Banksjefen utnevner den unge bank-kontoristen Ingvar (spilt av Axel Bøyum) til å finne transportmidler. Han får med seg den mer eller mindre frivillige sjåføren Odd Henry (spilt av Sven Nordin), så fraktes gullet fra Oslo med bil. Da gullet endelig er framme hos bankdirektør Andreas Lund (spilt av Gard B. Eidsvold) i Lillehammer og låst inn i hvelvet der, finner de fort ut at tyskerne er hakk i hæl og at gullet må flyttes videre til Åndalsnes.

Når Norges Bank sier «hopp», sier gutta «hvor høyt?»
Sven Nordin som Odd Henry, Axel Bøyum som Ingvar og Terje Strømdahl som Nicolai Rygg. Foto: 74 Entertainment

Regissør Hallvard Bræin er godt vant med å lage filmer med mye action og spenning, med filmer bak seg som Børning 1-3 og Olsenbanden: Siste Skrik. Arne Lindtner Næss, Lasse Lindtner og Sofia Lersol Lund står bak manus og historie. Gulltransporten er basert på ekte historiske hendelser fra andre verdenskrig, dog regissør og manusforfattere nok har tatt seg en hel del kreativ frihet. Selv om handlingene deres definitivt var svært heltemodige i virkeligheten, var nok en del av hendelsene hakket mindre dramatiske enn de er fremstilt i Gulltransporten

Fra Lillehammer bærer det videre med tog. Underveis på reisen gjør de et stopp og får med seg en militær eskorte på 30 mann fra Jørstadmoen, under ledelse av major Bjørn Sunde (spilt av Eivind Sander). Den store dikteren Nordahl Grieg (spilt av Morten Svartveit), som har meldt seg for militær tjeneste, blir også med, samt Haslunds egen søster, Nini Haslund Gleditsch (spilt av Ida Elise Broch). Hun har kontakter blant britene, tidligere erfaring fra borgerkrigen i Spania og har også en viktig rolle i transporten av gullet og pengene.

«Jeg puster krig!»
Major Bjørn Sunde (Eivind Sander) er ikke lett misfornøyd med at Haslund (Jon Øigarden), en ikke-militær, styrer operasjonen.
Foto: 74 Entertainment

Den store skurken i filmen er den tyske militæroffiseren Otto Stoltmann (spilt av Anatole Taubman). Han og resten av nazistene jager etter gullet med alt de kan: fallskjermsoldater, militære kjøretøy, store maskingevær og bombefly. Da de kommer fram til Åndalsnes regner bombene ned, her er ingen havn trygg. Gullet må videre, men kan de rekke båten fra Molde som skal få kongen og regjeringen ut av landet?

Gulltransporten klarer aldri helt å lande på om den skal være ren underholdningsfilm eller alvorlig historisk krigsdrama. Det være at det går an å være begge deler, men jeg synes den på mange måter faller mellom to stoler. Filmen er for all del god underholdning, og man lærer absolutt noe om historiske hendelser, men ettersom de som manusforfatterne har både fjernet og funnet opp noen karakterer og skrudd action-metret opp til 11, er det ikke alltid godt å vite hva som er historisk riktig eller ikke.

Flere av karakterene er noe karikerte, med varierende grad av suksess: Anatole Taubman gjør seg utmerket som ond nazi, mens Ingar og Odd Henry, filmens Helan og Halvan-par, bringer inn en god del humor. Noen av de andre karakterene virker overdrevne og overspilte. Jeg vil si det beste med denne filmen er Jon Øigarden, en skuespiller som trekker opp enhver filmproduksjon han er med i. Gulltransporten er defintivt visuelt velprodusert og fin å se på, med dramatiske utsikter som ødelagte invasjonsskip, byer i flammer og innkommende bombefly ser scenene storslåtte ut.

Molde i fyr og flammer! Foto: 74 Entertainment

Hvis du er glad i actionfylt jakt, store eksplosjoner og onde nazister er denne filmen for deg. Hvis du ikke er ute etter historiske fakta og bare er klar for underholdning fungerer filmen helt fint. Det er bare aldri helt klart om det er det den prøver å være. Er du ute etter et alvorlig krigsdrama, bør du være klar til å ta denne filmen med et par klyper salt. Filmen går for gull, men lander dessverre aldri helt.

Gulltransporten
3
Podcastprodusent og skribent