Willow

Gamle profetier, svart magi og masse humor!

Willow
4

USA 2022
Regi: Stephen Woolfenden
Skuespillere: Warwick Davis, Ruby Cruz, Erin Kellyman, Ellie Bamber, Amar Chadha-Patel, Tony Revolori, Dempsey Bryk, Joanne Whalley
Genre: Fantasy/Eventyr
Premiere: 30 november på Disney+

I et tåkefylt landskap omringes plutselig våre helter av fire umenneskelige riddere, forvridde av svart magi. Slaget virker tapt, er dette slutten for Elora Danan og reisefølget som skal redde prinsen? Motvillig hamrer Willow staven sin i bakken og sender ut en intens bølge av magi som eksploderer i alle retninger.


I et bortgjemt land, omgitt av en magisk barriere som avsondrer det fra resten av verden, regjerer Dronning Sorsha (spilt av Joanne Whalley). Hennes to barn, den egenrådige prinsesse Kit (spilt av Ruby Cruz) og hennes kvinnebedårende sønn Airk (spilt av Dempsey Bryk) skaper stadig hodebry for henne, selv om kongedømmet lever i relativ fred og fordragelighet. Tjue år tidligere fikk dronningen og hennes mann Madmartigan ansvaret for å ta vare på Elora Danan, et barn profetiene sier kan redde verden. Det sies at Madmartigan tok henne med seg langt vekk for å beskytte henne og at ingen har sett dem siden. Kun dronningen vet sannheten.

Prinsesse Kit skal giftes bort til prins Graydon (spilt av Tony Revolori) for å styrke båndet med det eneste andre kongeriket innenfor barrieren. Kvelden før giftemålet bryter fire ondskapsfulle, monstrøse skapninger seg inn i riket og sprer om seg med død og fordervelse, før de kidnapper Prins Airk og forsvinner igjen. Var de egentlig ute etter prinsen?

I fortvilelse sender Dronning Sorsha en gruppe heltemodige frivillige ut for å redde Airk, til en ukjent verden utenfor barrieren, full av farer, ondskap og sort magi. Prinsesse Kit insisterer på å være med for å redde tvillingbroren og hennes beste venn Jade (spilt av Erin Kellyman), en ung nesten ferdigutdannet ridder, blir med for å beskytte henne. Det gjør også Prins Graydon, som på tross av sitt milde lynne blir med for å beskytte sin trolovede. Boorman (spilt av Amar Chadha-Patel) er en tyv og sverdsvinger som sitter fengslet i slottets fangehull, en gammel venn Madmartigan. Dronningen lover å tilgi alle Boormans forbrytelser hvis han blir med og beskytter gruppen, noe han takker ja til.

Hvem sitt ansvar var det å ta med seg kompass, ikke si at vi har gått oss vill igjen?
Warwick Davis som Willow, Ruby Cruz som Kit, Erin Kellyman som Jade, Tony Revolori som Graydon, Amar Chadha-Patel som Boorman og Ellie Bamber som Dove.

Kjøkkenpiken Dove (spilt av Ellie Bamber) er dypt forelsket i prins Airk og sniker seg med på reisen. Det viser seg at det er mer ved henne enn man først skulle tro, blant annet at hun er særdeles viljesterk og har svart belte i kokkekunst. Reisefølget er på vei for å finne trollmannen Willow (spilt av Warwick Davis), den eneste som kan hjelpe dem å finne prins Airk. Når de møter ham viser det seg fort at ryktene om at Elora Danan er forsvunnet er sterkt overdrevne. Willow kan fortelle at en ny ondskap kaster sin skygge over verden og blir med på reisen for å finne prisen og beskytte Elora Danan.

Elora Danan, er det virkelig deg? Warwick Davis som Willow.

Serien Willow er basert på og oppfølger til fantasyfilmen Willow fra 1988, produsert av George Lucas og regissert av Ron Howard. Warwick Davis har hovedrollene i filmen, sammen med blant annet Val Kilmer, Joanne Whalley, Jean Marsh og Billy Barty. Handlingen i serien foregår ca. 20 år etter handlingen i filmen.


For å gi litt kontekst til serien kommer jeg her med en rask oppsummering av handlingen i filmen:

Den onde heksedronningen Bavmorda får høre en profeti om et barn som skal bli født med et spesielt fødselsmerke, som vil gjøre ende på hennes onde regime. En jordmor smugler ut det sagnomsuste spedbarnet og sender det nedover elven etter en heseblesende jakt. Barnet blir funnet av en familie med nelwyns (et kortvokst folk som bor i skogen) som tar til seg menneskebarnet. Faren i huset, Willow (spilt av Warwick Davis) er en bonde som ønsker å bli trollmann.

Lederen av nelwynlandsbyen sender en gruppe nelwyns (inkludert Willow) for å returnere barnet til menneskene. På veien skjer en hel del: Willow får vite av en feenes dronning at barnet er Elora Danan, barnet som kan redde verden og stoppe ondskapen til Bavmora. Hun får ham til å sverge at han skal beskytte henne, koste hva de koste vil. Han møter leiesoldaten Madmartigan (spilt av Val Kilmer), noen rare små feer og den gode heksen Raziel, som alle blir med på reisen.Til slutt klarer de å overvinne Bavmorda mot alle odds, etter at datteren hennes Sorsha, går over til de godes side etter å ha blitt forført av Madmartigan. Madmartigan og Sorsha får ansvaret for å ta vare på Elora Danan og Willow returnerer hjem til nelwynlandsbyen for å bli trollmann.


Hei! Vær forsiktig med hvor du peker den der!
Bilde fra filmen fra 1988, Val Kilmer som Madmartigan og Warwick Davis som Willow.

Willow-serien har en god del humoristiske øyeblikk som trekker opp helhetsinntrykket. Dette er klassisk fantasy, men serien føles frisk og moderne i måten karakterene kommunisere på (tidvis med mye sarkasme). Noen fantasyserier kan av og til ta seg selv litt for seriøst, og det gjør ikke denne, uten at den blir direkte useriøs heller. Stilen generelt slekter, ikke overaskende, mye på filmen. Spesialeffektene ser veldig bra ut , teknologien har kommet seg et betraktelig stykke lengre siden 1988.  

Hvis jeg skal finne noe å plukke på er det at serien innimellom tar seg noen små, irriterende friheter når det gjelder snarveier i handlingen, f.eks. plutselig er et ødelagt vognhjul fikset, plutselig har noen som er fanget nede i en brønn kommet seg opp igjen osv. Jeg er flink til å overse denne typen ting, men kan se for meg at visse typer mennesker kan finne dette plagsomt.

Dette er definitivt en serie for fans av fantasy-sjangeren. Liker du sverdkamp og magi, overnaturlige vesener, gamle profetier, samt ondskap som truer verden er dette en serie for deg.

Dette er god fantasy og god underholdning! For å få mest mulig ut av denne serien vil jeg anbefale å se Willow-filmen fra 1988 først, som også er tilgjengelig på Disney+.

Podcastprodusent og skribent