Wednesday

Møt mørkets lillesøster.

Wednesday
Reader Rating25 Vurderinger
3.5

USA 2022
Serieskapere: Miles Millar
Skuespillere: Jenna Ortega, Gwendoline Christie, Rik Lindhome, Jamie McShane, Hunter Doohan, Percy Hynes, Emma Myers, Joy Sunday, Georgie Farmer, Naomi J. Ogawa, Christina Ricci, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Fred Armisen, Isaac Ordonez
Genre: Komedie/grøss
Premiere: 17. november (Netflix)

Denne anmeldelsen er basert på hele første sesong av Wednesday.


Det sies at man kan velge sine venner, men ikke sin familie. Men den svartkledde tenåringen Wednesday Addams (spilt av Jenna Ortega) ville ikke valgt annerledes om hun kunne. Hun vokste opp i en diger villa med sine foreldre Morticia (spilt av Catherine Zeta-Jones) og Gomez Addams (spilt av Luis Guzmán). Broren hennes, Pugsley (spilt av Isaac Ordonez), er kanskje ikke den skarpeste kniven i skuffen. Ikke så farlig egentlig, for Wednesday har nok av skarpe kniver i skuffen sin fra før.

Nei, hennes favoritt i familien er den kriminelle sosiopaten Onkel Fester (spilt av Fred Armisen), som alltid får Wednesday til å smile. Så er det så klart den avhuggede hånden Thing (spilt av hånden til Victor Dorobantu), som ofte jobber som Wednesdays spion og tjener. Det er ikke så lett å si stort når man bare er en hånd, men Thing har heldigvis lært seg døvespråk.

Wednesday. (L to R) Jenna Ortega as Wednesday Addams, Thing in episode 102 of Wednesday. Cr. Courtesy Of Netflix © 2022

Alt i alt lever Wednesday livet hun vil leve. Sant nok, familien hennes er en gjeng sosiopater, okkultister og overnaturlige skapninger, men de er glade i hverandre i det minste. Når de ikke forsøker å drepe hverandre, vel å merke. Men det er som regel bare for moro skyld!

Man kan ikke velge sin familie, nei. Men man beskytter den når den er truet. Og når Pugsley blir låst inne i et skap av sportsidiotene på skolen, er det tid for hevn! Og hevn, som Wednesday sier, er en rett servert kald. Og varm. Og til alle døgnets tider. Og serveringen denne gangen består av to plastposer fulle av vann og pirajaer i bassenget der sportsidiotene trener vannpolo! Resultat: blod i vannet, én avrevet testikkel og utvisning fra skolen. Det var trussler om å saksøke for mordforsøk, men bra de droppet det. Hvordan ville det sett ut med å bare forsøke å drepe noen?

Wednesday. Jenna Ortega as Wednesday Addams in episode 101 of Wednesday. Cr. Courtesy Of Netflix © 2022

Så Wednesday blir utvist av enda en skole, og må i stedet begynne på Nevermore Academy, en skole for utskuddene, de rare og de overnaturlige. Fordi i Addams Family-verdenen er overnaturlige vesener ikke helt uvanlige. Og ikke nok med at det er en skole full av dem like i nærheten av den veldig så alminnelige småbyen, det er også her Morticia og Gomez gikk da de var yngre. Og det var her de forelsket seg. Og når merkelige ting begynner å skje, og folk begynner å dø, finner Wendesday ut at noe hun aldri kunne tenke seg: hun begynner faktisk å trives!

Wednesday er den nye spinoff-serien basert på den klassiske Addams Family-serien, som først laget av tegneserieskaperen Charles Addams på 30-tallet. Her følger vi den merkelige familien, den ene særere enn den andre, i forskjellige sprell og påfunn, noe som førte til andre medier som serier, filmer, dataspill, tegneserier og til og med en musikal eller to.

Wednesday. Jenna Ortega as Wednesday Addams in episode 105 of Wednesday. Cr. Vlad Cioplea/Netflix © 2022

Det er Miles Millar og Alfred Gough som står bak denne serien, og det er selveste Tim Burton som står for regien på de fire første episodene. Denne gangen følger vi familiens datter Wednesday idet hun blir sendt av sted til enda en skole. Her må hun løse et gammel mysterie som muligens er knyttet til familiens fortid, og møte den største utfordringen i sitt liv: få venner!

Wednesday er på mange måter presentert som en tradisjonell high-school serie, men her er de vanlige gjengene byttet ut med overnaturlige skapninger og andre særinger. I stedet sportsidiotene har vi varulvene, og de populære og trendy gjengen er selvfølgelig forførende vannskapninger som må passe på hvordan de snakker til andre for å ikke hjernevaske dem. Her finner vi vampyrer, hamskiftere og magikere på skolebenken.

Vi møter også Wednesdays nye romkamerat, den superpositive varulven Enid (spilt av Emma Myers) som driver skolens «rykteblogg». Vel, jeg sier varulv, men hun er ikke helt der ennå. Eneste hun kan vise til er noen sylskarpe klør, og familien hennes, som er nervøse for at hun aldri skal klare å «ulve helt ut», vurderer å sende henne til en lykantropist for å «snakke om det». Eller kanskje sommerleir vil være bedre?

Wednesday. (L to R) Emma Myers as Enid Sinclair, Jenna Ortega as Wednesday Addams in episode 107 of Wednesday. Cr. Vlad Cioplea/Netflix © 2022

Rektor på skolen, fru Larissa Weems (spilt av Gwendoline Christie) er heller ikke helt rett bevart, iallfall sett fra de normales, eller «normies» øyne. Men hun gjør alltid det hun kan for å holde skolen på rett kjøl, og har alltid et smil til borgermesteren eller politimesteren eller andre viktige mennesker (eller annet) når de dukker opp. Og når et beist begynner å drepe folk i skogen ved skolen blir de allerede tynnslitte nervene – og den fulle timeplanen – problematisk å håndtere.

Tim Burton er i sitt ess med Wednesday, og setter tonen med de fire første episodene. Dette er et prakteksempel på rett mann til rett prosjekt, og her får den eksentriske regissøren spille på alle de gotiske strengene han var kjent for i sin storhetstid, før han gir roret over til Gandja Monteiro og James Marshall i neste halvdel av serien. Serien er propp full av morsomme og interessante skikkelser, fra de mer normale til de sprøe, og det hele har Tim Burtons spesielle og beksvarte humor over seg.

Wednesday. (L to R) Catherine Zeta-Jones as Morticia Adams, Luis Guzmán as Gomez Addams in episode 101 of Wednesday. Cr. Courtesy Of Netflix © 2022

Men i disse rammene kunne serien raskt falt flatt, og den svarte humoren, som er morsom i de første episodene, ville blitt kjedelig i lengden. Men heldigvis gir vitsene og humoren gradvis etter for en god og riktig så spennende historie der et monster må spores opp og et mysterium må løses. Det er et merkbart skille etter Tim Burtons fire første episoder, men det fungerer bra, og gjør at Wednesday holder på spenningen fra episode til episode, uten at humoren blir brukt opp.

Men det skal sies at den svarte humoren ikke alltid fungerer. Tim Burton drar det nå og da litt for langt med fremstillingen av tenåringsjenta Wednesday som en mørksinnet sosiopat. Hun er slu og hevngjerrig, hun lovpriser psykopater og seriemordere, og hun tvilsomme ting. For det meste er det morsomt og merkelig nok sjarmerende, men andre ganger fungerer det ikke like godt, og det blir vanskelig å like henne.

Wednesday en veldig sjarmerende, ofte hysterisk morsom og ikke minst skikkelig spennende serie. Vi ser en rekke glimrende skuespillerprestasjoner, spesielt fra Jenna Ortega som Wednesday, men også fra både Emma Myers som varulven Enid og den alltid geniale Gwendoline Christie som rektor Weems. Og i de episodene familien Addams dukker opp, ledet av Morticia og Gomez, gjerne kjørt inn i en diger veteranbil/begravelsesbil kjørt av butleren Lurch (spilt av George Burcea), blir alle scener stjålet!

Og serien har den kuleste cover-versjonen av Rolling Stones-låten Paint It, Black jeg har noen gang hørt!

Skribent