The Woman King

USA 2022
Regi: Gina Prince-Bythewood
Medvirkende: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, John Boyega, Sheila Atim, Hero Fiennes Tiffin
Sjanger: Action/Drama/Biografi
Lengde: 135 minutter
Kinopremiere: 25. november 2022


Det Vest-Afrikanske kongeriket Dahomey var i sin tid kjent for sine kvinnelige krigere, sine agojier. De ble trent som de mannlige krigerne, men var en adskilt militærstyrke med egne kvinnelige ledere. I tillegg var de kongens livvakt og holdt til i palassets indre sammen med ham, hans koner og evnukker. Dahomey var bl.a. i en langvarig krig med det større Oyo-riket i øst. Oyo hadde en større hær og de hadde kavaleri. Dahomey manglet kavaleri ettersom tsetsefluen lett ga hester en tidlig død der, men de hadde til gjengjeld sine agojier. Sammen med slavehandelen, som Dahomey selv bidro til, utgjør dette bakteppet for filmen.

Slavehandelen gikk for de afrikanske kongerikene hovedsakelig ut på å ta kringsfanger hos hverandre og selge dem til europerne mot andre handelsvarer. Sammen med krigføringen ga dette en mangel på unge menn, og for et relativt lite kongerike som Dahomey bidro dette til bruken av agojier. Filmen er satt til 1820-tallet i kong Gezos regjeringstid. Han spilles av John Boyega som for mange nok er best kjent for å ha spilt Finn i Star Wars-triologien med The Force Awakens (2015) som første film. Leder for Agojiene er general Nanisca, spilt av Viola Davis. Tidlig i filmen får vi se agojiene returnere til palasset gjennom hovedstaden Abomey. Her får vi tydelig inntrykk av ærefrykten folket har for dem i det de stiller seg opp langs ruten deres og vender blikket ned, for kongen har forbudt alle å vende blikket mot hans agojier. De er ikke bare kvinnelige krigere og kongens livvakter, de lever i sølibat og har sin soldatrolle som eneste rolle til de dør i kamp. Mannlige krigere har på sin side soldatrollen som et yrke med kone og barn de tar seg av på fritiden.

Nawi oppstilt med andre rekrutter under påsyn av general Nanisca og Izogie.

I filmen følger vi historien til Nawi, spilt av Thuso Mbedu. Hun er en jente i gifteklar alder som etter å nok en gang ha avvist en uinteressant beiler, blir gitt i gave til kongen av sin far. Kvinner som ikke kan brukes til noe annet kan like gjerne dø for konge og fedreland. Nawi blir tatt imot og brakt til palassets indre hvor hun og andre jevnaldrende jenter starter sin trening som agoji. Her blir hun venn med Izogie, spilt av Lashana Lynch. Lynch er best kjent i rollen som nye 007 i James Bond-filmen No Time to Die (2021). Nawi er selvtenkende og passer i utgangspunktet dårlig som soldat, men med bl.a. Izogie sine råd blir hun en agojie. Historien som fortelles tar oss gjennom alt fra Dahomey sitt forhold til det mektige Oyo-riket som ikke må terges for mye eller blidgjøres for lite, til forholdet til europerne og deres representanter som kommer for å handle slaver. Dahomey er avhengig av å ha noe å selge europerne, og slaver er verdt mer enn palmeolje som er alternativet. Det er for tiden også en konge på tronen med mange koner, men ingen woman king ved hans side for å regjere som jevnbyrdige.

Kampscenene er både voldsomme og blodige.

Filmen er basert på virkelige hendelser og fortellingen som gis minner samtidig litt om et eventyr. Det fungerer bra for sammen med filmmusikken fortelles historien fra ende til annen uten opphold for publikum. Den afrikanske aksenten som brukes gjennom det hele er noen ganger smurt vel tykt på, men det fungerer. Hadde det ikke vært for all volden så hadde det vært en ganske så koselig film. Men det er volden og den harde virkeligheten som definerer livet til Dahomeyene. Skuespillerprestasjonene er gode, men det er tydelig at det er Davis og Lynch som er bærebjelkene. Spesielt Lynch med sitt ville blikk i rollen som krigerkvinne går rett hjem. The Woman King er for meg en overraskende god film med gode elementer som kommer sammen til en fin filmopplevelse.

Jon Christian Brekke

The Woman King
4