Crimes of the Future

Kirurgi er den nye sex.

USA 2022
Regi:
David Cronenberg
Skuespillere:
Viggo Mortensen, Léa Seydoux, Kirsten Stewart, Don McKellar, Scott Speedman, Lihi Kornowski
Genre:
Sci-Fi/Skrekk
Premiere:
4. november 2022


I halvmørket står et stirrende publikum, fengslet av det som utfolder seg foran dem i lyset: en mann på et bisart operasjonsbord får magen snittet opp, hans indre organer blottlagt. Mekaniske armer trekker ut et av organene, som ikke likner noe man har sett i en menneskekropp før. Publikum gisper i begeistring.

I en ikke så fjern fremtid har menneskeheten begynt å mutere, stimulert av fremskritt innen bioteknologi og livet i en stadig mer syntetisk verden. Evolusjonen har begynt å bevege seg videre, de fleste mennesker kan ikke lenger føle fysisk smerte, infeksjoner og sykdom hører fortiden til. Hos noen har kroppen begynt å gro nye, fremmede organer med ukjente funksjoner.

Saul Tenser (spilt av Viggo Mortensen) er en av disse menneskene, han lider av «accelerated evolution syndom», som fører til mye smerter og produksjon av stadig nye, merkelige organer. Caprice (spilt av Léa Seydoux) er kunstner, med fortid som trauma-kirurg. Hun tatoverer de nye organene hans (de har tross alt et merkenavn å opprettholde). Disse to elskerne er samarbeidspartnere, verdenskjente performancekunstnere innen den voksende avantgarde kunstscenen knyttet til ny-evolusjonen. Under deres teatralske, nærmest intime live-opptredener åpner Caprice opp Tenser slik at alle kan se hans «indre skjønnhet».

Crimes of the Future er skrevet og produsert av David Cronenberg, og er hans første gjensyn med sjangrene sci-fi og horror siden han kom med eXistenZ i 1993. For de som kjenner hans tidligere verker er Crimes of the Future lett gjenkjennelig i stilen og slekter tydelig på eXistenZ og Naked Lunch i sitt fokus på forstyrrende kroppslige fenomener, biologiske maskineri, ubehag og surrealisme. Filmen ble nominert til Palme d`Or under årets filmfestival i Cannes.

Klar for operasjon! Viggo Morten som Saul Tenser

Tenser og Caprice møter Wippet (spilt av Don McKellar) og Timlin (spilt av Kirsten Stewart), to byråkrater som driver «Det Nasjonale Organregisteret», som katalogiserer og lagrer nye organer. Disse fatter en sterk interesse for parets performancekunst, spesielt den nevrotiske Timlin, som tydelig finner det groteske showet opphissende. Hun utaler på et tidspunkt at «Kirurgi er den nye sex», noe som blir et underliggende tema videre i filmen. I en verden hvor menneskene ikke lenger kjenner kroppslig smerte finner de noe erotisk og sensuelt i kirurgisk selvskading, i sårbarheten som ligger i å «åpne seg» for andre.

Politiet holder et øye med menneskene de oppfatter som evolusjonære avvikere. På tross av dette gjør Tenser av og til småjobber for dem, noe som fører til at både han og Caprice blir trukket inn i en underverden av «evolusjonære revolusjonære», hvor de finner uventede sannheter og avdekker en konspirasjon knyttet til et dødt barn.

Hvem skulle tro Cthulhu drev med møbeldesign? Léa Seydoux som Caprice og Viggo Mortensen som Saul Tenser.

Jeg fant filmen fascinerende, interessant og tidvis vakker, på tross av alt det groteske og kroppslige.
Filmen er sci-fi satt i en ubestemt fremtid som ikke virker så fjern fra vår tid, tydeligst vist gjennom de underlige biomekaniske maskinene de benytter i hverdagslivet og evolusjonen som har gått amok. Skrekkaspektet av filmen er ikke like fremtredende, det er ingen jump-scares eller monstre her. Den kan heller beskrives som body-horror, skrekken ligger i det forstyrrende, morbide og kroppslige, samt seksualiseringen av dette.

Crimes of The Future er en visuelt sterk film på to måter. Den er svært estetisk utført, både i kameraføringen og i komposisjon, men den er også svært grotesk. Tåler du å se blod, operasjon på våkne mennesker, eksponerte indre organer og disseksjon? Denne filmen fremstiller dette på en seksualisert, erotiserende måte. Er du sensitiv for ubehagelige kroppslige lyder som gulping og brekninger? Har du problemer med selvskading? Da er dette ikke filmen for deg! Om du derimot takler den slags fint: Gå og se den om du tør!


Crimes of the Future
4
Podcastprodusent og skribent