Enola Holmes 2

USA/England 2022 (Netflix)
Regi: 
Harry Bradbeer
Skuespillere: 
Milly Bobby Brown, Henry Cavill, Helena Bonham Carter, Louis Partridge
Genre: 
Krim/Komedie
Premiere:
 4. november 2022


En tenåringsjente sprinter nedover den travle og møkkede gaten i Viktoriatidens London med to digre og mest sannsynlig korrupte politifolk etter seg. Hun dukker unna en hestevogn og løper ned et trangt smug for å unnslippe de to mennene. En blindvei! De to anpustne politimennene gliser i det de tar frem køller og håndjern. De vet at denne jenta kommer ikke til å gi seg lett. Og i det hun snur seg mot dem, klar for fight, stopper hun opp og snur seg tilbake, med blikket rett i kameraet. «Kanskje jeg burde forklare.»

Møt Enola Holmes (spilt av Milly Bobby Brown). Du har kanskje møtt henne før for et par år siden, da hun dukket opp i den veldig så sjarmerende Enola Holmes-filmen på Netflix. Navnet lyder kanskje kjent uansett, for hun er lillesøsteren til den langt mer berømte Sherlock Holmes (spilt her av Henry Cavill). Etter å ha løst sin første sak i den første filmen, er hun tilbake med en oppfølger, igjen basert på verkene til den amerikanske forfatteren Nancy Springer.

Sherlock Holmes (spilt av Henry Cavill), Enola Holmes (spilt av Billy Bobby Brown) and Tewkesbury (spilt av Louis Partridge).

Vi møter Enola Holmes kort tid etter handlingen i den første filmen. Med en vellykket sak bak seg bestemmer Enola seg for å opprette sitt eget detektivbyrå i London, men fra første dag virker det ikke til å være så vellykket. Som hun stadig blir påminnet om, er Enola ikke engang en kvinne, men en tenåringsjente. Dette er jo slutten av 1800-tallet tross alt. Er hun en sekretær kanskje? Hvorfor ser hun ikke etter en mann å gifte seg med som kan forsørge henne? Kanskje hun er sekretæren til Sherlock Holmes? Folket vil ha Sherlock Holmes!

Så følger en rask og vittig animert oppsummering av situasjonen, som minnet meg mer om noe Terry Gillam kunne funnet på i sine Monty Python-dager. Enolas unge flamme/kjæreste/stalking-objekt, Tewkesbury (spilt av Louis Partridge) er i Parliamentet, der han kjemper for frihet og rettferdighet i maktens haller. Og hennes eldre og langt mer berømte bror Sherlock får sak etter sak, samt pressens beundring. Hva gjør Sherlock? Hvor er Sherlock? Sukk… det kan se ut som Enolas nye detektivbyrå må stenge. Eller kanskje ikke?

Når en ung jente kommer inn på kontoret i det byrået er i ferd med å lukke dørene, blir Enola innviklet i en forsvinningssak som leder til hemmeligheter og konspirasjoner rundt forholdene på en fyrstikk-fabrikk som ansetter fattige jenter. En sak også Sherlock ser ut til å være innviklet i, samt deres gærne mor (spilt av Helena Bonham Carter).

Det ene leder til det andre, og vi har eksplosjoner, action, jakt med hestevogn og selvfølgelig skumple plott og hemmeligheter!

Billy Bobby Brown og Helena Bonham Carter som Enola og Eudoria Holmes.

Men fra første scene er det tydelig at alt ikke er som før. Enola Holmes 2 sliter med å finne tilbake til humoren og sjarmen fra den første filmen. Regissør Harry Bradbeer bygger denne historien på en virkelig hendelse rundt forholdene på en fyrstikkfabrikk i London, men han virker mer opptatt av å trekke i de trådene som gjorde den første filmen litt annerledes og sjarmerende. Men det trekkes noen ganger litt for hardt, kanskje, noe som fører til at enkelte scener rakner helt. Resultatet er mye tøys og fanteri – og sikkert mye å le av – men det blir ofte på bekostning av det som kunne ha vært god og gripende historiefortelling. Enola Holmes 2 føles derfor samtidig som både litt «for mye» og litt «for lite».

Heldigvis hjelper Henry Cavill filmen å finne et visst fotfeste i rollen som Sherlock Holmes. Det samme kan sies om den alltid briljante skuespilleren David Thewlis, som er her å se i rollen som den skumle politietterforskeren Grail.

Enola Holmes 2 fungerer på flere plan, og er grei popcorn-underholdning. Universet filmen utspiller seg i overbeviser, og skuespillerne gjør en god jobb. Det er bare synd at fjoll og fanteri stadig dytter handlingen av sporet og får det hele til å føles unødvendig barnslig. Om Netflix bestemmer seg for å lage en tredje film i denne serien, så håper jeg de kan huske på at fjoll og fanteri bare fungerer dersom det bygger opp under god historiefortelling istedet for å erstatte det.

Enola Holmes 2
2.5
Skribent