verste menneske

Nominert til Nordisk råds filmpris

Joachim Triers Oscar-nominerte og Cannes-belønte dramakomedie Verdens verste menneske fortsetter seiersferden. I helgen vant filmen fem Amanda-priser, og nå kan det bli enda mer gull.

Tekst: Redaksjonen
Foto: PR / SF Norge

Prisen deles alltid likt mellom filmenes manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er manusforfatter og regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar.  

FØRSTE NORSKE DOBBELTVINNER? I 2016 ble Trier med Louder Than Bombs den første norske filmskaperen til å motta Nordisk råds filmpris. Trier kan nå tre inn i et svært celebert selskap av nordiske filmskapere om han stikker av med prisen også for Verdens verste menneske. Det er nemlig kun to regissører som er dobbeltvinnere så langt, svenske Thomas Vinterberg og islandske Benedikt Erlingsson.  

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 19. gang. Den prestisjefylte prisen på 300 000 danske kroner gis til en film som utmerker seg med høy kunstnerisk kvalitet og sterk forankring i nordisk kultur. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.    

Verdens verste menneske konkurrerer mot disse filmene om Nordisk råds filmpris:  

DANMARKVanskabte land
Av: Manusforfatter og regissør Hlynur Pálmason og produsentene Eva Jakobsen, Katrin Pors, Mikkel Jersin og Anton Máni Svansson  

FINLANDDen blinde mannen som ikke ville se Titanic
Av: Manusforfatter og regissør Teemu Nikki og produsent Jani Pösö Norsk premiere: 8. april 2022  

ISLANDLamb
Av: Manusforfatter og regissør Valdimar Jóhansson og produsentene Hrönn Kristinsdóttir og Sara Nassim Norsk premiere: 28. januar 2022  

SVERIGEClara Sola
Av: Manusforfatter Maria Camila Arias, manusforfatter og regissør Nathalie Álvarez Mesén og produsent Nima Yousefi  

Prisen offentliggjøres tirsdag 1. november 2022, under Nordisk råds sesjon i København.