Vinnere i Haugesund

Årets utgave av Den Norske Filmfestivalen er unnagjort. Her er filmene som fikk heder og ære.

Tekst: Redaksjonen

Foto: Diverse PR

Filmmagasinets redaktør Le Nguyen hadde gleden av å sitte i Kritikerjuryen, og uttaler at årets hovedprogram i Haugesund er det sterkeste han har sett på alle de 11 årene han har besøkt festivalen. Kritikerjuryen valgte til slutt Lukas Dhonts mesterverk Close som vinner, i hard
konkurranse fra fremragende filmer som Broker (Hirokazu Koreeda), Et sekunds lykke (Zhang Yimou) og Rimini (Ulrich Seidl). Norske Krigsseileren (Gunnar Vikene) og svensknorske Utvandrerne (Erik Poppe) var også sterke kinoopplevelser, som fikk priser hos andre juryer. Alle disse nevnte filmene kommer på kino i Norge utover høsten og vinteren, så følg med!

ANDREASPRISEN

Andreasprisen er en økumenisk filmpris som er et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen,
Film&Kino og avisen Vårt Land. Den er blitt delt ut siden 1985.

Juryen har bestått av Rune Steensnæs Engedal, Hanne Jacobsen, Kristin Aalen og juryleder Alf Kjetil Walgermo. Prisen er et grafisk blad, signert Eli Hovdenak.

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner tar for seg dype spørsmål om kulturell og religiøs identitet. Et selvstendig og sterkt manus, bygget på et kjent materiale, ligger i bunn for filmfortellingen. Selv om hendelsene det fortelles om, ligger langt bak oss, sender filmen relevante tankevekkere også inn i vår egen tid.

Med overbevisende regi, skuespill og fotografering viser filmen oss de mange utfordringene med å
finne sin egen vei og slå rot på ny mark når man i tillegg til sin egen bagasje er omgitt av sterke åndelige forventninger. Brytningene mellom ulike former for gudstro – og tilhørende fordommer
– står sentralt i filmen.

Juryen ønsker å berømme filmskapernes vilje og evne til å utforske disse eksistensielle spørsmålene med høy kunstnerisk kvalitet.

Andreasprisen 2022 går til Utvandrerne (regissør: Erik Poppe, produsent: Fredrik Wikström Nicastro, distributør: SF Studios).

KRITIKERPRISEN

Kritikerprisen gis ut av en jury som består av medlemmer av Kritikerlaget. Juryen har bestått av Peter Stuart Robinson, Kristin Aalen og Le Nguyen. Prisen utdeles til «Close», og består av et litografi av Eva Harr.

Juryens begrunnelse:

Vinneren av Filmkritikerprisen er en film som både rører, berører og opprører. Filmen har en
enestående tematisk dybde: På modig og klarsynt vis setter filmskaperen søkelys på hvordan
samfunnets konvensjoner og forventninger fremmedgjør og tabuiserer menneskets behov for nærhet og fysisk kontakt – et behov som har vært basalt helt siden vi satt stuet sammen og holdt rundt hverandre i steinaldergrotten.

Den hjerteskjærende historien om et brutt vennskap mellom to unge gutter er fortalt med et
glødende hjerte, og samtidig en unik kinematografisk presisjon og visjon. En samstemt jury anser
Close (regi: Lukas Dhont, produsent: Michiel Dhont and Dirk Impens, distributør: Arthaus) som et
veritabelt mesterverk i både innhold, komposisjon og utførelse, og er stolt av å gi filmen årets
filmkritikerpris.

PUBLIKUMSPRISEN

Publikumsprisen er gitt av Den norske filmfestivalen. Juryen har bestått av Daniel Nes, Kjetil Almås, Lillian Alstadsæther Fahlvik, Heidi Myhre and Trygve Myhre. Juryleder Trygve Myhre overrakte publikumsprisen til vinneren. Prisen består av et trykk av Camilla Thuy. Publikumsprisen deles ut i samarbeid med Haugesunds avis.

Juryens begrunnelse:

Juryen hadde en vanskelig jobb i år som følge av alle de gode filmene i årets festival. Publikumsjuryen har valgt en film som forteller en viktig historie, på en flott, cinematisk måte. Vinneren er Krigsseileren (regissør: Gunnar Vikene, produsent: Maria Ekerhovd, distributør: YMER Media/Mer Filmdistribusjon).

GLEDESSPREDEREN

Gledessprederren skal være filmen som sprer mest glede. Denne prisen deles ut av festivalen og en
jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. Juryen har bestått av Ida K Balto (Aurora kino), Morten Ørmen (Lillehammer kino), Silje Utkilen (Hamar kino), Christin Berg, jury leader (Nordisk Film kino). Prien ble tildelt «Broker», og består av et diplom.

Juryens begrunnelse:

Juryen har vurdert de 23 filmene i hovedprogrammet, og vi må medgi at den klassiske
Gledessprederen ikke var lett å finne. Mange av filmene hadde imidlertid en flik av lykke og glede og vi vil først gi hederlig omtale til både «Call Jane» og «Good Luck to You, Leo Grande» som på hver sin måte omhandler svært aktuelle tema og der historien formidles med varme og overskudd.

Vi falt allikevel ned på en film der vi alle ble sjarmert av en broket gjeng som driver med svært tvilsomaktivitet. Med et grunnleggende alvorlig tema som ramme, fortelles en hjertevarm, morsom og medmenneskelig historie, der det utvikles et vennskap som i utgangspunktet er utenkelig. Den til tider smått absurde dialogen er morsom og tar enkeltmennesket på dypeste alvor. Skuespillerne leverer et strålende samspill og det knyttes et troverdig familieliknende bånd mellom de skadeskutte menneskene. Vi gikk alle ut av kinosalen med et smil om munnen, og vi håper at filmen kan få et langt liv på kino!

Vinner av Gledessprederen 2022 er Broker (regissør: Hirokazu Koreeda, produsent: Eugene Lee,
distributør: Another World Entertainment)