The Black Phone

USA 2021
Regi: Scott Derrickson
Skuespillere: Ethan Hawke, Mason Thames, Madeleine McGraw, Jeremy Davies
Genre: Thriller/Grøsser
Premiere: 24. juni

The Black Phone utspiller seg i en amerikansk småby på slutten av 70-tallet. Byen er preget av at flere barn blir meldt savnet, og ryktet går om «The Grabber», som tar med seg barna i en svart bil. 13 år gamle Finny (Mason Thames) bor sammen med sin alkoholiserte far (Jeremy Davies) og søster (Madeleine McGraw) og opplever at flere rundt han forsvinner. Da han selv blir et offer for gjerningsmannen, blir han tvunget til å finne en utvei før det er for sent.

Regissør Derrickson og Ethan Hawke samarbeidet tidligere på skrekkfilmen Sinister (2012). I denne omgangen tar Hawke på seg rollen som den forstyrrede barnekidnapperen «The Grabber», hvor han må uttrykke seg hovedsakelig bak en maske. Noe han absolutt mestrer og blir høydepunktet i filmen. Basert på Stephen Kings sønn Joe Hill sin novelle med samme navn, merker man at eple ikke faller langt fra stammen. Utspilt på slutten av 70-tallet med en blanding av thriller og det overnaturlige, får vi et Stranger Things-aktig drama med et hint av It (2017).

Ethan Hawke sin prestasjon bærer som sagt tidvis mye av filmen, men selv med en gjennomført estetikk og atmosfære, svekkes filmen av mange typiske grep og klisjéer fra sjangeren. Et spennende premiss og potensial for en nerveslitende thriller faller dessverre litt flatt i siste innspurt mot klimakset. Med tidvis klein dialog og forutsigbar handling når den ikke skyhøyt, men klarer å fenge til en viss grad.

Eivind Bjørnevåg Helgeland