Nitram

Australia 2021
Regi: Justin Kurzel
Med: Caleb Landry Jones, Judy Davis, Anthony LaPaglia, Essie Davis
Norsk premiere: Utsatt på ubestemt tid.

Denne australske spillefilmenstarter med å informere om at den er basert på virkelige hendelser. Selv om navnet hans aldri brukes, er Nitram nærmere bestemt et slags portrett av Martin Bryant, som i 1996 utførte et massedrap på øya Tasmania.

«Nitram» – et kallenavn han ikke setter pris på, og som er Martin baklengs – er ikke helt som andre unge menn. På noen vis er han som et stort barn, med en ofte utagerende oppførsel som irriterer omgivelselene. Han innleder imidlertid et uortodokst vennskap med den eksentriske, middelaldrende arvingen Helen, og kort tid etter flytter han fra foreldrene og inn til henne. Det gjør ikke nødvendigvis livet lettere for moren, som har inntatt et noe resignert forhold til sin vanskelige sønn, og den mer kjærlige faren, som samtidig sliter med sine egne problemer.

Nitram er en ulmende og urovekkende karakterstudie av et menneske som preges av utenforskap, frustrasjon og aggresjon – uten å helt kjenne sine grenser overfor andre, og neppe heller særlig med empati.

Filmen omhandler et åpenbart svært ømfintlig og utfordrende tema, og den hadde formodentlig vært enda vanskeligere å lage kortere tid etter hendelsene som virkelighetens Bryant soner mangfoldige livstidsstraffer for. Regissør Justin Kurzel har imidlertid tatt mange fornuftige valg, i tillegg til at hovedrolleinnhaver Caleb Landry Jones skal berømmes for en sterk rolletolkning. (Han vant da også prisen for beste mannlige skuespiller under fjorårets Cannes-festival, der Renate Reinsve vant i den kvinnelige kategorien.) Nitram unngår å skape sympati med hovedkarakteren, men demoniserer ham heller ikke. Den henfaller ikke til forenklende forklaringer, men peker på flere ulike faktorer – og til slutt unnlater den å skildre selve voldshandlingene. Slik synes filmen å erkjenne at det er sider ved historien som nærmest er umulig å forstå, mens den like fullt gjør et helhjertet og forbilledlig nyansert forsøk på å ta opp noe det stadig er behov for å snakke om.

Aleksander Huser