Beautiful Beings

Island 2021
Regi: Guðmundur Arnar Guðmundsson
Med: Birgir Dagur Bjarkason, Áskell Einar Pálmason,Viktor Benóný Benediktsson, Snorri Rafn Frímannsson
Genre: Drama
Premiere: 24.juni

En gjeng med utskudd prøver å hevde seg i et gradvis mer voldelig ungdomsmiljø på Island ved millenniumskiftet. En dag bestemmer Addi seg for å inkludere mobbeofferet Balli i gjengen, og en ny verden av vennskap og stammementalitet oppstår, samtidig som volden eskalerer og rus og fest overtar for lek og moro. Regissør Guðmundur Arnar Guðmundsson har skapt et gjenkjennelig, kaldt ungdomsunivers som føles opplevd og virkelig.

En SMS plinger fra en Nokia som et fjernt ekko fra 2001. Slitte spiralhefter på skolepulten, utvaskede hettegensere fra en generisk billigkjede – alle de små velplasserte detaljene akkompagnert av skittenrealistisk, teksturert fotoarbeid av norske Sturla Brandth Grøvlen, er med på å skape et autentisk, men langt fra romantisk tidsbilde.

Strukturen, selv om den speiler tenåringenes emosjonelle streifertilværelse, føles til tider langtekkelig, og det er ispedd hint om overnaturlige innspill som, selv om de er visuelt slående, ikke alltid tilføyer det ekstra laget til fortellingen som nok er hensikten. Allikevel er det mye å hente i Guðmundssons barske oppvekstskildring, som til tross for stundevis seighet, aldri føles urealistisk eller henfaller til oppbrukte klisjeer om røffe ungdomsvilkår.

Tenåringssinne i vilt voksende kropper og fraværende foreldre, som innser at det ikke bare er barnelek og guttestreker, formidles på mesterlig maner. Beautiful Beings fanger en råskap på både tema- og bildesiden som forplanter seg i nervesystemet. Det er en film full av intrikate ansikter og upolert hud, en som byr på velformulert nostalgi gestaltet av unge skuespillere i verdensklassen.

Ida Cathrine Holme Nielsen