Halvblodsheks, helblodskunstner

Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter

Alison Sudol er en dame med mange talenter. Nå er hun tilbake i rollen som Queenie i Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter, der hun blant annet spiller mot Danmarks store stjerne Mads Mikkelsen.

Tekst: Redaksjonen

Foto: PR / SF Norge

Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter er tredjefilm i Fabeldyrserien, som igjen er en spin off-prequel til Harry Potter-filmene. Hele sulamitten faller inn under J.K. Rowlings Wizarding World- franchise, og det er meningen at Fabeldyrserien skal bli på fem filmer totalt. Der Harry Potter var filmatiserte bøker, har Rowling skrevet Fabeldyr-historiene direkte for film. Det er ikke mye som kan måle seg mot suksessen til Harry Potter-filmene, men Fabeldyr-serien har også gjort vei i vellinga. De to første filmene – Fabeldyr og hvor de er å finne (2015) og Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser (2018) – har i snitt spilt inn fire ganger mer penger enn det de kostet å lage.

DANKET UT ETABLERTE NAVN

I Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter fortsetter vi å følge de mange og fargerike karakterene i Rowlings univers av trollmenn og hekser og gomper og fantasidyr. Stjernelaget på skuespillersiden er formidabelt. Foruten nykommeren Mads Mikkelsen, som overtar for Johnny Depp i rollen som Gellert Grindelwald, får vi et gjensyn med folk som Jude Law, Eddie Redmayne, Ezra Miller, Dan Fogler og Katherine Waterson.

Og selvsagt Alison Sudol. Hun har rukket å bli 37 år, og begynte egentlig ikke for alvor med skuespilling før hun hadde fylt 30. Sudol har mange talenter, og brukte første del av karrieren til å bygge seg et suksessfullt navn som musiker (både sang og låtskriving) og musikkvideoregissør. Etter at hun valgte å bryne seg som skuespiller, har hun vært å se i en rekke tv-serier og en og annen indiefilm, men rollen i Fabeldyr-filmene er hennes desidert største hittil. Produsentene vurderte erfarne folk som Michelle Rodriguez, Carolyn Murphy, Heather Matarazzo og Lindsey Stirling, men det var til slutt ferske Alison Sudol som stakk av med rollen som Queenie Goldstein. Den amerikanske halvblodsheksen Queenie er søster av Tina Goldstein. Vakre Queenie har en interessant rolle i Fabeldyr-universet, da hun på et tidspunkt velger å forlate sin søster og sine venner og går over til den mørke siden etter å ha blitt lurt av Gellert Grindelwald.  

– Mye har endret seg for Queenie fra da vi møtte henne i den første filmen. Kan du fortelle litt om hennes nåværende situasjon?

– Queenie foretok kontroversielle valg i forrige film, som satte i gang en kjedereaksjon av uheldige hendelser som til slutt gjorde henne sårbar og alene. Til slutt tok valgte hun å gå over til Grindelwalds side. Det var sjokkerende for mange, men hun var såret og desperat. Det var mye kaos rundt den avgjørelsen. I denne nye filmen har ting roet seg, og Queenie har på mange måter tilpasset seg den nye virkeligheten, selv om det er ikke en verden hun passer inn i. Grindelwald ser på Queenie som en verdifull ressurs for hennes evne til å lese tanker, noe som setter henne i en viktig posisjon blant Grindelwalds undersåtter. Men det betyr ikke at hun er trygg. Hun navigerer dette så godt hun kan, og det er intenst!

GÅR OVER TIL DEN MØRKE SIDEN

– Queenie er tydeligvis ikke er enig i Grindelwalds syn på gompene, gitt mannen hun ble forelsket i. Hvorfor valgte hun likevel å følge Grindelwald?

– Vel, Grindelwald fortalte henne det hun ville høre, gjorde han ikke? Hun ville gjøre alt for å kunne være sammen med Jacob. Og på grunn av begrensningene fra trolldomsverdenen, trangsyntheten, fordommene mot ikke-magiske mennesker, var hun sårbar for alle som sa at ting kunne være annerledes. Grindelwalds løgner fikk Queenie til å skifte side. Hvis trolldomsverdenen hadde vært mer åpen, ville hun aldri ha vært i denne situasjonen.

– Er hun fortsatt forelsket i Jakob, og håper hun fortsatt på et liv med ham, eller er det håpet tapt?

– Jeg vil ikke røpe for mye. Men en kjærlighet som den mellom Queenie og Jacob dør ikke plutselig, selv om det er en kløft mellom dem for øyeblikket. På begge sider er det gjort valg som har skjøvet dem fra hverandre. Men, kan de noensinne gjenforenes? Se filmen!

– Vår skandinaviske favoritt Mads Mikkelsen har overtatt for Johnny Depp i Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter. Hvordan var det å jobbe med han, og hva tilfører han i rollen som Gellert Grindelwald?

– Mads er en av de største skuespillerne der ute! Jeg har vært fan av ham i lang tid. Da jeg fant ut at han skulle overta som Grindelwald ble jeg superskremt, fordi han er en meget seriøs og godt forberedt skuespiller, mens jeg ofte bare kjører på og tar ting som de kommer. Men Mads er veldig avslappende og normal. Bare det å kunne være i en scene med ham, var som å studere en læremester. Han har tilført en fantastisk energi til Grindelwald-karakteren. Fantastisk er kanskje ikke det rette ordet, for det er skremmende, men fantastisk å se på som skuespiller. Han har gitt en mørk, skummel brodd og kraft til Grindelwald. Og han var også veldig grei å jobbe med på et personlig nivå. Jeg var gravid under innspillingen, og han skjønte det før jeg fortalte det til noen – jeg antar at jeg gned meg på magen på et eller annet tidspunkt uten å være klar over det. Mads la merke til sånne små ting, fordi han selv har barn, og han passet på meg på settet på en vennlig, hensynsfull måte. Jeg satte virkelig pris på det.

ER DET NOEN VEI TILBAKE?

– Hva håper du publikum tar med seg fra Queenies reise?

– Vel, de fleste – jeg mener kanskje ikke alle, noen ytterst få mennesker har kanskje bare tatt gode valg – men ja, de fleste har tatt valg de angrer på. I mitt liv har jeg absolutt tatt avgjørelser som var veldig vanskelige å forene med den jeg tror jeg er. Og jeg har taklet skam og manglende evne til å tilgi meg selv i årevis over visse ting jeg har gjort. Det er interessant og smertefullt å se noen i den tilstanden.

– Det jeg håper at folk skal lære fra Queenies skjebne, er at man kan reflektere over sitt eget liv og sin egen fortid og kanskje finne tilgivelse for seg selv for dårlige valg man har gjort. Hva gjør du i etterkant av en feil, hvordan reagerer du? Kan du vokse? Kan du lære? Kan du utvikle deg, eller definerer fortiden deg? Er det noen mulighet for å finne tilbake til den du egentlig er, eller vil være? Dette er spørsmål jeg synes er viktig å stille oss selv, fordi jeg tror vi alle trenger å utvikle oss og vokse slik at vi kan møte utfordringer i livet. Og det krever enormt mye empati. Dette er i alle fall ting jeg har tenkt og grublet på under arbeidet med rollen som Queenie.

– Endringen i Queenie er også visuelt tydelig. Fremtoningen hennes endrer seg stadig utover i filmserien. Kan du fortelle litt om samarbeidet med kostymedesigner Colleen Atwood, så vel som stylistene, for å få frem Queenies utseendemessige forandring?

– Under arbeidet med forrige film, Fabeldyr: Grindelwalds forbryteler, diskuterte jeg med hår- og sminketeamet hva som skulle skje med henne visuelt da hun gikk gjennom ilden. Vi ville formidle en følelse av at noe hadde blitt brent ut av henne, at det var smertefullt å krysse flammene, og at hun ville forandres dramatisk som person. Både fysisk og mentalt. Så visuelt utforsket vi blant annet tapet av pigmentering i håret hennes. Hun pleide å ha denne veldig varme, rosenrøde, krøllmoppen, men mye av gløden i Queenies hår- og hudtoning har forsvunnet etter at hun vandret over til den «andre siden». Og når det gjelder kostymer, har Colleen tilført Queenie en mye mer sofistikert, kompleks stil. Ta kjolene, for eksempel. Vi ønsket å reflektere det mørke og mystiske i alt hun hadde på seg.

OVERDÅDIGE SETT

– Du har vært med i alle Fabeldyr-filmene hittil, og dermed hatt gleden av å jobbe med regissør David Yates tre ganger. Hvordan har samarbeidet fungert, og på hvilke måter har det utviklet seg siden første film?

– Vi har kjent hverandre lenge nå. David er fantastisk og jeg oppfatter han som en veldig snill, blid og positiv regissør. Han satte av mye tid til meg da jeg hadde mange spørsmål i forkant av innspillingen av første film. Det hjalp meg til å bli trygg i rollen. Jeg var voksen da jeg begynte å gjøre disse filmene, Fabeldyr og hvor de er å finne var den første store filmen jeg var med i, og jeg føler jeg har lært mye underveis.

– Jeg har vokst mer de siste seks årene enn jeg kunne forutsi, både som skuespiller og som menneske. Og det kjennes som om David Yates og hele teamet har vært en familie jeg har vokst opp i. Å jobbe tett med disse kreative fagfolkene har vært en kul og unik opplevelse. Jeg tviler på at jeg noen gang vil få mulighet til å oppleve en tilsvarende reise igjen.

– Til slutt, kan du fortelle litt om settene, som ser så overdådige ut på lerretet for oss publikum? Hvordan det var å gå inn i de forskjellige verdenene som ble skap på Leavesden Film Studios?

– Settene forbløffer meg hele tiden! Som kreativ person kan man ikke unngå å bli forført og imponert over arbeidet som er lagt ned i å skape disse settene. De er så detaljerte, så gjennomtenkte. Ta for eksempel scenen i ballsalen. Jeg gikk rundt og måpte, maleriene er så store at du nærmest mister pusten. Skalaen er virkelig ekstraordinær. Settbyggerne og designerne har gjort en fabelaktig jobb; det har de gjort med alle tre filmene.

Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter har premiere 8. april