Den blinde mannen som ikke ville se Titanic

Finland 2021
Regi
: Teemu Nikki
Med: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Samuli Jaskio, Hannamaija Nikander, Matti Onnismaa, Rami Rusine
Genre: Drama/Komedie
Premiere: 8. april

Teemu Nikki (regi og manus) har tatt i bruk kreative, enkle grep til formidling av dette dramaet, som i stødig fart utvikler seg til å bli en intens, mørk thriller som til tider er direkte smertefull å bivåne, samtidig som den har en gjennomgående livsbejaende, varm tone.

Vi følger Jaakko, som er tungt rammet av fremskreden multippel sklerose og har mistet både synet og evnen til å stå på egne bein. De eneste lyspunktene i hverdagen er samtalene med en dame han har etablert et nært forhold til via mobiltelefonen. Hun er i minst like dårlig fysisk forfatning som Jaakko, og når han en dag får vite at venninnen kanskje ikke har så lenge igjen å leve, bestemmer Jaakko seg for å avlegge henne et besøk. Den første turen ut i verden blir imidlertid en rystende prøvelse.

Alt oppleves fra Jakkos blinde synsvinkel (sic), og man har limt plastfolie på kameralinsa for å skape en effekt der kun det aller nærmeste er synlig, alt rundt er diset ut. Petri Poikolainens innsats i hovedrollen kan ikke fullroses nok. I tillegg til å være en fantastisk skuespiller, er Poikolainen selv rammet av samme sykdom som rollefiguren Jaakko, noe som bidrar til at han kan portrettere den livsglade filmnerden med en unik kraft og troverdighet. Jaakkos store lidenskap for film er forresten en fin bonus til alle oss som liker referanser, og gir Den blinde mannen som ikke ville se Titanic en god dose humor og munterhet midt oppi alvoret.

Jeg kunne like gjerne gitt denne filmen en sekser, med tanke på at den oppnår sine tematiske og kunstneriske visjoner til det fulle og fyller ut den oppsatte narrative rammen på en uklanderlig måte. Men det er en liten ramme, et enkelt premiss, en enkel historie. Uansett, ta disse stjerningkastene for hva de er, og la det ikke herske tvil om at Den blinde mannen som ikke ville se Titanic er et mesterverk, indiefilm gjort riktig.

Le LD Nguyen