Tatt av tiden

Frankrike 2021
Regi
: Eric Gravel 
Med: Laure Calamy, Anne Suarez, Geneviéve Mnich 
Genre: Drama
Premiere: 1. april

Du tenker kanskje at en film med noe så banebrytende som en togstreik som utgangspunkt kanskje blir litt vel kjedelig, men så feil kan man ta. Tatt av tiden er nemlig noe så sjeldent som en slags offentlig transport-thriller!

Alenemoren Julie (Laure Calamy, kjent fra Netflix-hitserien Ring min agent) balanserer på en knivsegg mellom jobben som fulltidsstuepike på et femstjerners hotell i Paris og ansvaret som mor. Det er ingen nåde og ingen rom for feil. Når en omfattende togstreik setter inn, blir den daglige pendlerreisen fra landsbyen, der hun har bosatt seg for å gi barna en rolig oppvekst, og inn til byen nærmest umuliggjort, og tidsregnestykket blir satt på en alvorlig prøve. Den skjøre balansen utfordres ytterligere av at Julie omsider etter fire år har fått et intervju, og en gylden mulighet for å gjenopplive karrieren som markedsanalytiker i et stort firma og legge stuepikeuniformen (og lønnen) på hyllen. Men ingen vil ta vaktene hennes og det er ingen transportmuligheter. Skal hun risikere alt for å forandre livet sitt?

Tatt av tiden (som har fått den mer treffende tittelen Full Time på engelsk), er en smertefullt realistisk hamsterhjulsdystopi. Det er også en overraskende adrenalininduserende filmopplevelse – spenningen og stresset nærmest setter seg i kroppen i takt med at Julie kjemper mot klokka for å nå målet. Strukturen er elegant løst og klippet, timingen er perfekt og i kjernen av filmen finner vi fantastiske skuespillerprestasjoner. Spesielt av Laure Calamy, som velfortjent nok fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Venezia, for nettopp denne rollen. Hennes hjerteskjærende portrett av en alenemorstilværelse i en nådeløs kapitalistisk tidsklemme, er et lite moderne mesterverk i seg selv.

Ida Cathrine Holme Nielsen