Blodtørstig antihelt

Morbius

Forvandling fryder – på en skrekkblandet måte – skal vi tro Jared Leto. I filmen om den blodsugende vigilanten Morbius, var skuespilleren svært delaktig i karakterutviklingen.  

Tekst: Redaksjonen

Foto: PR / SF Norge

– Jeg tiltrekkes av roller som gir muligheter til å forandre seg, sier Jared Leto.

– Fysisk forvandling, men også mentalt, følelsesmessig… All type forandring, egentlig.

LIV OG MENNESKELIGHET

Han har en ganske grei birolle-cv å skryte av, den godeste Leto: The Thins Red Line (1998), Fight Club (1999), American Psycho (2000), Requiem for a Dream (2000), Alexander (2004), Suicide Squad (2016), Blade Runner 2049 (2017).

Men han er heller ikke fremmed for å ta større plass på lerretet. Fra den oscarvinnende rollen som Rayon i Dallas Buyers Club (2013) til det, æh, fete portrettet av Paolo Gucci i House of Gucci  (2021) – Leto har alltid vært kjent for å forsvinne inn i rollene sine, gi karakterene et liv og en menneskelighet, gjerne på bevegende, gåtefulle eller skremmende måter.

LIV OG MENNESKELIGHET

I Morbius, basert på Marvel-antihelten med samme navn, kombineres alle disse egenskapene. Tittelrollen, legen Michael Morbius, er fast bestemt på å finne en kur mot sin sjeldne og dødelige blodsykdom. Og joda, ikke bare funker kuren, den gir ham også formidabel styrke og krefter. Den lille bivirkningen? En ukontrollerbar tørst etter menneskeblod.

 – Jeg spilte Morbius’ overganger fra det skrøpelige til det mektige til det monstrøse. Det er ganske stor spennvidde, og en fin utfordring. Det er action, stunt og slåssing – og en rolle som er fysisk og psykisk slitsom. Når han kjemper mot sine ulike forbannelser, havner han alltid i personlige veikryss. Det er en rolle som må spilles med hele kroppen og med hele sinnet.

 – Jared er den eneste som kunne ha spilt denne rollen, sier regissør Daniel Espinosa. Svensken slo gjennom med Snabba Cash i 2010, og med filmer som Safe House (2012) og Life (2017), har han hatt en viss hollywoodkarriere.

 – Det var ikke et valg. Det var skjebne. Morbius søker etter godhet – å kurere sykdommer. I denne jakten forvandles han til noe han egentlig avskyr. Han må akseptere sin indre styggedom – at det er noe vakkert ved den. Det er den som gir ham styrke, som gjør ham unik.

2315289 – MORBIUS

BAKGRUNN OG PSYKE

Hovedpersonens desperasjon får ham til å kombinere DNA-er fra mennesker og vampyrflaggermus – det eneste pattedyret som utelukkende lever av blod. Dermed blir han en slags flaggermus selv, han oppfatter omgivelsene med en radaraktig sansning. Og så blir han fantastisk sterk. Bare kjipt at han også må drikke menneskeblod.

Morbius dukket først opp i Marvel-universet i 1971, som en nokså enspora skurk i Spider-Man-tegneserien. Etter hvert ble han utstyrt med utvidet bakgrunn og psyke, og begynte så smått og bli sjef i sin egen verden, som en forsmådd antihelt, som prøver å være samfunnet til nytte, men som altså sliter med visse drifter. Og som av og til oppfører seg ganske så skurkete. Morbius er rollefigurens debutopptreden på film, noe som gjorde Leto gira:

 – Det blir vanskeligere og vanskeligere å finne karakterer som ikke har opptrådt på lerretet tidligere, og det gjorde dette prosjektet unikt. Morbius har bare vært portrettert i et par tegnefilmepisoder av Spider-Man.

Leto ble tiltrukket av hvordan Morbius egentlige jeg åpner seg for publikum gjennom forandringene han går gjennom.

 – Jeg liker at han har så hårete mål selv om han er så skjør og svekket. Og så lykkes han; han blir kraftfull og sterk – bare for å oppdage at alt går til helvete. Det er så mye å oppdage ved karakteren. Det var gøy å utforske hans nye styrker og egenskaper. At han sanser ved ekkolokalisering var interessant å arbeide med som skuespiller, hvordan viser man noe slikt, liksom? At man kan se gjennom å bruke hørselssansen?

UBEGRENSET POTENSIALE

Leto og Espinosa var enige om å skape karakteren gjennom spesialeffekter i etterarbeid snarere enn sminke og ansiktsproteser:

 – Fordi Morbius ikke har vært på film før, fikk vi en unik mulighet til å skape noe fra grunnen av, sier Leto.

 – Det var avgjørende å bruke teknologi da vi utviklet ham, for der er begrensningene færrest. Det er ubegrenset potensiale i disse effektene, og interessant å være involvert i denne formen for karakterutvikling.

Morbius er en Marvel-film, og det er kanskje ikke helt fjernt å tenke seg at det blir gjensyn med kjente figurer.

 – En av de største gledene ved å være en del av et slikt univers, er å plante påskeegg. Man kan dra inn karakterer fra andre filmer og på den måten overraske publikum, avslutter Leto på gåtefullt vis.

En av dem er en skurkekollega fra en av Spider-Man-filmene. Vi røper ikke mer.

Les vår anmeldelse av Morbius.