INSTRUKSJON: Harald Zwart

Lange flate ballær 3

Man kan trygt omtale han som en av Norges mest markante filmskapere i sin generasjon. Nå er Harald Zwart aktuell med Lange flate ballær 3, en oppfølger som kommer hele 14 år etter forrige film om gutta i Edgarasjen.

Tekst: Le LD Nguyen (Filmmagasinet/Oslo/Fredrikstad)

Foto: Jan Johannessen og PR / Fra Øverste Hylle

En lang karriere har tatt Zwart-familien til nær sagt alle verdenshjørner, blant annet til Kina der Harald lagde megahiten The Karate Kid (2010), som hadde Will Smith på produksjonssiden og sønnen Jaden Smith i hovedrollen. Harald har instruert verdensstjerner som Liv Tyler, Michael Douglas og Matt Dillon i One Night at McCool’s (2001), og blant annet hatt regiansvar for titler som Hamilton (1997), Agent Cody Banks (2003), Den rosa panteren 2 (2009) og ikke minst den norske storfilmen Den 12. mann (2017).

STØRRE ENN MARVEL

Komedien Lange flate ballær, som ekteparet Veslemøy og Harald produserte gjennom sitt selskap Zwart Arbeid, tok landet med storm da den kom i 2006. Oppfølgeren Lage flate ballær 2 (2008) ble en enda større suksess. Førstefilm solgte ca. 270.000 kinobilletter, og andrefilm rundt 300.000. Filmene traff tydeligvis en nerve hos publikum, og ut ifra forventningene å dømme, vil nok tredjefilmen også gjøre det godt. Lange flate ballær 3 kommer på kino på selveste tøysedagen 1. april, og midt oppi finpussen tok Harald tid til å skravle litt med Filmmagasinet på telefon.

Jeg leste på hjemmesiden til Fredrikstad Kino at Lange flate ballær og Lange flate ballær 2 er de to mest sette filmene i byen noensinne. Med Titanic på en god tredjeplass. Det er ganske morsomt.

-Hehe, ja, men det er viktig for oss å understreke at disse filmene ikke bare er et Østfold-fenomen. De ble utrolig populære over hele landet, ellers hadde de jo ikke trukket rundt 300.000 publikummere til kino. Å stemple dem som Fredrikstad-film blir like feil som å si at Coen-brødrenes Fargo er en Fargo-film.

-Forøvrig har Lange flate ballær 2 solgt flere kinobilletter i Norge enn 19 av 23 Marvel-filmer.

Jøss, det er vilt.

-Og en del av Jurassic Park-filmene. Og alle Tarantino-filmene.

IKKE VONDE Å BE

Det tok altså hele 14 år fra film nummer to til film nummer 3.

Hvorfor ventet dere så lenge med å lage en tredjefilm? Man skulle tro at dere var fristet til å smi mens jernet var varmt?

-Vi var veldig fornøyd med de to første og har hatt fokuset på andre prosjekter. Vi trodde ikke det skulle bli enda en film om gjengen i Edgarasjen. Men filmene har levd sitt eget liv gjennom tv og DVD-salg, og folk er fortsatt engasjert i disse karakterene og nysgjerrig på hvordan det skal gå med dem videre. Vi har blitt kontaktet av både fans og bransje, og har egentlig ikke gjort så mye selv for å promotere idéen om en oppfølger.

-For et par år siden stoppet vi i Lampeland i Flesberg kommune for å ta en kaffe, på vei opp til hytta, og der møtte vi en dame som heter Britt. Jeg var faktisk innom der igjen for et par dager siden, og da sa jeg til henne «Du er grunnen til at det ble en tredje Lange flate ballær-film!». Hun er et typisk eksempel på folk vi har møtt på opp gjennom årene, som har etterspurt Lange flate ballær 3. Denne direkte tilbakemeldingen og dialogen med publikum gjorde at vi tenkte at nå var det på tide med en komedie igjen, særlig med tanke på hvordan verden har vært de siste årene.

I den første filmen realiserte gutta i Edgarasjen en stor drøm og dro til fotball-VM, i den andre filmen ble premisset tatt opp noen hakk da gutta måtte redde verden fra intet mindre enn en atomkatastrofe.

-Nå ville vi ta det litt ned igjen, så det blir kjærlighet, spritsmugling, biljakt og mye annet moro, forteller regissøren.

Filmmagasinet har fått sett en bakomfilm, og den bærer bud om folkelig humor og action. Det er litt Coen-brødrene over både persongalleri, miljøtegning og handling. Pål Sparre-Enger har stått for manus, slik han gjorde med de to første filmene. Og ikke minst: Alle skuespillerne i sentrale karakterer er med videre. Det blir gjensyn med Jan Edgar Fjell, Petter Jørgensen, Anders Fast Fjell, Eirik Tobiassen, Kai Helge Hansen, Henrik Morken Nielsen og Frode Lie.

Var de vonde å be, noen av dem?

-Nei! De var ikke vonde å be, de hadde kjempelyst alle sammen. Og jeg synes ikke man kan kalle dem amatører lenger. I denne filmen viser de virkelig at de er flotte skuespillere, som opptrer naturlig og sikkert foran kamera. De er også proffe på måten de forholder seg til manus, de fanger fort de komiske, innfløkte vendingene som ligger i replikkene.

Viser dette at trening gjør mester, og at alle og enhver kan bli gode skuespillere?

-Nei, dette er folk med naturtalent. Det er juveler som disse folka man leter etter når man gjør casting. Folk med potensiale, som kan forløses under rette forhold.

Fortell litt om prosessen da dere endelig hadde bestemt dere for å lage Ballær 3 og skulle samle bandet igjen.

-Vi begynte ganske tidlig å lufte idéen for involverte, ville forsikre oss om at det var stemning for det før vi trykte på den store knappen. Vi tok en runde, og alle var veldig positive og gira. De er jo folk i vanlig jobb, alle sammen, så det var en tidskabal som måtte legges for å få det til å funke. Jeg må innrømme at dette er den morsomste innspillingen jeg har vært med på noensinne, og det tror jeg gjaldt for de andre også. Det var gjennomgående god stemning og stadige latterkuler, uansett hva slags utfordringer vi møtte på underveis.

MAN STAVER IKKE KJÆRLIGHET UTEN ÆRLIGHET

Selv om det har gått lang tid siden sist, har ikke mye forandret seg på Edgarajen. De sliter fremdeles med dårlig økonomi. Og så har jo disse hersens el-motorene gjort sitt inntog. Men livet går sin relativt vante gang, helt til Petter brått havner i en krise. Han blir kastet ut hjemmefra når samboeren Laila gjør en kjip oppdagelse. Det er nemlig en illevarslende og litt for hemmelig grunn til at Petter ikke har giftet seg med sin Laila, og kun holdt på henne som samboer i alle år. Og, som det sies i filmen: Man staver ikke kjærlighet uten ærlighet. Dermed må Petter få med seg hele gjengen på tur til Litauen for å gjennomføre et litt spesielt oppdrag.

Filmen ble innspilt både i Norge og i Litauen tidlig på høsten 2021, under alle gjeldende Covid-restriksjonene. Harald Zwart er godt kjent med å jobbe i Litauen fra før av, og har et stort nettverk i filmbransjen i landet. For eksempel ble tv-serien Oljefondet laget i Litauen, og regissøren har også skutt mange reklamefilmer der nede.

-På Lange flate ballær 3 brukte jeg samme teamet som jeg brukte i Oljefondet. Litauen har et rikt og faglig sterkt film- og tv-miljø. De har stor kompetanse på alt fra foto, lyd, produksjonsdesign, og så videre. Mange av folka har også jobbet med store, internasjonale produksjoner, og de har en sterk arbeidsetikk, noe jeg setter pris på og er vant til.

Datteren deres, Stella, har en rolle i Lange flate ballær 3. Hun var vel baby da første film kom ut?

-Ja, hun var nyfødt i ener’n, og to år i toer’n, da hun også var med i filmen, folk husker henne godt fra den. Og nå kjører hun bil! I USA får man jo lappen når man er 16 år. I filmen har hun blant annet en rå bilscene der hun gjør brekksladd i en tunnel. Hun har skuespillerfaring fra før av, da hun var med i Oljefondet og hadde hovedrollen i NRK-serien Pubertetscamp for et par år siden.

-Det var kanskje naturlig at hun skulle legge sin elsk på film, med de foreldrene hun har, og hun er kjempeflink foran kamera. Men jeg tror hun ser mest for seg å være bak kamera etter hvert, hun er veldig interessert i regifaget.

DUETT MED SAMANTHA FOX

Det er ikke bare far og datter som er involvert – Veslemøy er produsent, og hun har vært en viktig del av filmskaperens karriere.

-Veslemøy jobber etter filosofien “We’re shooting a movie. Not a schedule”.  Hun er ikke redd for å ta risiko, har god smak og teft på hva som fungerer i hele prosessen fra manus til siste klipp.  Hun er ærlig og direkte i sin feedback og har kun filmens beste som fokus. Dessuten er hun ikke redd for å trå til og løser alt av utfordringer på et filmsett, det være seg de største til minste oppgaver.  Hun er positiv, blir sjelden stresset og får selv de vanskeligste utfordringene til å føles overkommelige.

Produksjonsselskapet Zwart Arbeid ble etablert i 1994, og i forkant av Lange flate ballær 3 har Veslemøy og Harald dessuten startet sitt eget distribusjonsbyrå, Fra Øverste Hylle Filmdistribusjon.

-Vi alltid vært tungt involvert i lanseringen av våre filmer, og selve distribusjons-prosessen er så forenklet, gjennom Unique X portalen, at vi hadde få motforestillinger om å distribuere Lange Flate Ballær 3 gjennom et eget selskap.  Derfor startet vi Fra Øverste Hylle Filmdistribusjon, og det har vært en fin prosess, der vi nyter å ha en kort vei fra ide til handling. 

Et av varemerkene til Ballær-filmene, er at det dukker opp kjendiser i cameoroller. Denne gangen møter vi folk som Staysman, Harald Rønneberg, Ulrikke Brandstorp, Wasim Zahid, Hellbillies og den lokale helten Atle Jensen.

For å ikke glemme åttitallsdronninga Samantha Fox, som ser ut til å ha det ordentlig moro i de klippene vi har sett?

-Hun er på Norgesturné og trenger å få bussen sin reparert, det er sånn hun kommer inn i filmen. Samantha var en fryd å jobbe med. Mye humor og selvironi, dessuten spiller hun veldig godt. Og så synger hun en duett med Jan Edgar, Hellbillies-hiten «Den finaste eg veit».

Lange flate ballær 3 har premiere 1. april