Mør og saftig!

Frankrike 2021
Regi: Christopher Thompson
Med: Géraldine Pailhas, Arnaud Ducret, Alison Wheeler, Stéphane De Groodt
Genre: Komedie/Drama/Romantikk
Premiere: 13. mai

Charly (Géraldine Pailhas) har en suksessfull karriere som redaktør av et motemagasin, inntil hun plutselig står uten jobb. Dette sammenfaller med at hun mister sin far, som i alle år har drevet en formodentlig god, gammeldags slakterforretning. Charly er først innstilt på å legge den ned, men settes gradvis på andre tanker av farens nærmeste medarbeider Martial (Arnaud Ducret) – som hun nettopp har avsluttet en liten datehistorie med. Det spørs imidlertid om ikke søt musikk vil oppstå etter hvert som de to skal samarbeide om å ikke bare berge, men også ta butikken til nye høyder.

En slakterforretning er ikke det mest opplagte utgangspunktet for en romantisk (drama-)komedie, men tjener like fullt de primære formålene – som dreier seg om å gi de to sentrale karakterene noen felles utfordringer, hvor forskjellene dem imellom også kan komme til syne. Man kan riktignok innvende at den valgte settingen ikke akkurat tar pulsen på tidsåndens stadig økende skepsis til kjøttbasert kosthold, men denne tematikken adresseres i det minste i filmen, samtidig som foretaket blir basis for en mer overordnet diskusjon om det tradisjonelles møte med det moderne.

I sin kjerne er dette imidlertid en fortelling om gryende og ikke nødvendigvis enkel kjærlighet. Mør og saftig! er en sjarmerende film, som i all hovedsak mestrer balansegangen mellom humor og mer realistisk drama – om enn med unntak av noen litt vel oppspilte innslag av fysisk komedie. Hovedrolleinnehaverne Pailhas og Ducret har dessuten merkbart god kjemi, som jo er en essensiell ingrediens i sjangeroppskriften, og det er ikke minst sympatisk at filmen skildrer romantikk mellom to noe mer voksne mennesker enn man vanligvis ser i «rom coms». For å avslutte med den uunngåelige matmetaforen, er dettekanskje ikke et gourmetmåltid av en film, men likevel både smakfullt og mettende nok.

Aleksander Huser