Verdens vakreste gutt

Verdens vakreste gutt

Sverige 2020
Regi: Kristina Lindström, Kristan Petri
Med: Björn Andrèsen
Genre: Dokumentar
Premiere: 21. januar

Verdens vakreste gutt forteller historien om Björn Andrèsen, som ble oppdaget av en av verdens største regissører, Luchino Visconti, og figurerte både som hovedrolle og ikon i mesterverket Døden i Venedig (1971), men også i den kollektive bevissthet i et halvt århundre etterfølgende. Mange husker kanskje også Andrèsen fra Bjørn Anderssons En Kärlekshistoria (1970), der han ytret den udødelige replikken «Det gäller bara att vara lite hård». Han ble en internasjonal sensasjon over natten, et idol, bare 16 år gammel. Filmen er fortellingen om hvordan verdensberømmelse kan kaste en skadelig forbannelse i all sin forlokkende røyk og glamour. For hvordan gikk det egentlig med gutten som ble døpt verdens vakreste?

Medaljens bakside har sjelden vært mer tilsmusset enn her, og det er en hjerteskjærende fortelling om Andrésens skjebne i kjølvannet av berømmelsen. Vi møter Björn Andrèsen, nå 66 år gammel, som trues med å kastes ut av leiligheten sin (som betegnes som miljøskadelig) og sliter med å holde på kjæresten Jessica. Gjennom flashbacks og hittil usett arkivmateriale, fremmanes historien om Verdens vakreste gutt og hvordan Björn er blitt utnyttet hele sitt liv. Den eteriske, ungdommelige skjønnheten er unektelig falmet, og Andrèsen står igjen som et skjeggete skall som famler seg frem i en brutal virkelighet. Det er med andre ord ingen utpreget solskinnshistorie, men et dypdykk i traumer og tilfeldighetene som former dem.

Verdens vakreste gutt er en vellykket tilbakeskuende odyssè over et begivenhetsrikt, men problematisk liv. Formen er til tider litt rotete og forvirrende, men i kjernen ligger det et hudløst ærlig og dypt interessant portrett. Filmen er ikke minst et faretruende varsel for vår tid, der berømmelse er mer tilgjengelig enn noensinne og unge influencere når millioner av følgere med få klikk, hvilket gir tematikken en slående aktualitet.

Ida Cathrine Holme Nielsen