Bergman Island

Bergman Island

Frankrike 2021
Regi: Mia Hansen-Løve
Med: Vicky Krieps, Mia Wasikowska, Tim Roth, Anders Danielsen Lie
Genre: Romantikk/Drama
Premiere: 28. januar

Bergman Island tar oss med til Fårö. Den svenske øyen er omringet av mektige steinstrender, og er kjent som stedet hvor Ingmar Bergman og Liv Ullman en gang bodde. Vi møter Chris og Tony Sanders, som skal drar til øya for en kunstnerretreat. De skal skrive, skape og å la seg inspirere av de samme naturelementene som Bergman en gang gjorde.

Chris sliter med skrivesperre og vet ikke helt hvordan hun skal løse det. Hun ender opp med å dra på eventyr på øya og blir inspirert til å skrive en fortelling. Hun beretter historien for kjæresten sin mens alt utspiller seg på øya. Vi opplever en film i en film, og handlingen virker å dreie seg om Chris sin egen personlige historie om kjærlighet. Det er en historie om ei kvinne, Amy, som en gang valgte vekk kjærligheten til en mann, til fordel for en annen. Men nå innser hun at følelsene hennes for ham hun droppet, aldri ble borte.

Filmen viser situasjoner og følelser som er svært gjenkjennbare i en vanskelig kjærlighetsrelasjon. Som for eksempel når de to elskerne er inne på en bar og venninnen drar Amy med ut på dansegulvet til favorittsangen. Når hun snur seg for å gi kjæresten et blikk, har han forduftet. Alt Amy vil er at han skal se henne, men nå er han borte. Hun får panikk og stormer ut av baren i håp om å finne ham. Slike øyeblikk er det mange av i filmen, og de er flott iscenesatt og instruert.

Bergman Island har et følsomt og nært filmspråk, som beskriver gammel kjærlighet på en måte som kanskje ville ha gjort Bergmann selv stolt. Den har massevis av sjarm og melankoli. Dette er en god og fengslende, om enn litt sær. Det kan være en fordel å være fan av mesteren selv, slik tittelen hinter til, for å få med seg referansene.

Øyunn Gorset