Gaia

Gaia

Sør-Afrika 2021
Regi: Jaco Bouwer
Med: Monique Rockman, Carel Nel, Alex van Dyk, Anthony Oseyemi
Genre: Grøsser
Premiere: 7. januar

«Gaia (gresk: Γαῖα, en poetisk form av Γῆ, Gē, «land» eller «jord»;[1] også Gaea, eller Ge) var en gudinne eller guddommelig personifisering av Jorden i antikkens greske religion og mytologi.» (Wikipedia)

Vel, det er absolutt ingenting guddommelig å hente her. Ord blir fattige når jeg prøver å beskrive disse hjerteskjærende scenene klippet sammen i en røre av et makkverk. Greit nok at det er en sjangerfilm av særeste sort, men at det skal være noen grunn til å sette den opp på kino er mer enn jeg kan fatte. Og før du leser videre og blir forbanna, så kan jeg like godt innrømme at denne anmeldelsen er skrevet av en som ikke er i målgruppa! Hva nå det er.

Gabi forviller seg inn i den Sør-Afrikanske jungelen og møter på Barend og sønnen Stefan. To ensomme sjeler som har isolert seg i jungelen, tilber «den guddommelige sopp» og lever av gammel elefant. Ja du leste riktig – gammel elefant. Når det gjelder soppen, så sies det at den skal ta over menneskehetens overlegne posisjon i naturen ved å infiltrere alle mennesker og bryte dem ned til… sopp! Barend er i full gang med å skrive et manifest om hvordan mennesker ødelegger jorda, og soppen er dens naturlige redder. Han har manipulert Stefan til å delta på moroa. Barend er klar for at menneskeheten skal gå til grunne. Selv, har han for lengst funnet motgiften til infeksjonen.

Til tross Gabis vakre, men skumle syner om overnaturlige krefter idet hun sakte forvandles til en sopp, som gir meg assosiasjoner til Triers Thelma, gir filmen meg ingenting som helst. Selv om jeg hadde spist eller røkt denne soppen, så hadde det fremdeles ikke gjort meg blidere stilt overfor Gaia.

Øyunn Gorset