Ren & stimpy (Spümcø)
Foto: Spümcø

The Ren & Stimpy Show (1991)

Hund og katt går alltid bra sammen.

På starten av 90-tallet så vi begynnelsen på en ny gullalder i animasjon, da kanadiske John Kricfalusi viste frem sitt hjertebarn Ren & Stimpy for verden. Legender som Chuck Jones (Looney Tunes) og Walt Disney hadde lenge regjert i animasjons-verden med sine fantastiske tegninger og et fargerikt karakter-galleri, men Kricfalusi var klar for å ta over den tronen. Ren & Stimpy ble produsert for Nickelodeon av Kricfalusi sitt eget selskap Spümcø og beregnet på yngre barn. Dette vakte jo mye kontrovers da serien inneholdt store menger grov humor som appellerer til voksne, dette kommer jeg tilbake til senere i artikkelen.

Billy West som på den tiden også gjorde stemmen til Doug i animasjonsserien med samme navn, tok på seg rollen som den litt dumme og uvitende katten Stimpy. Seriens skaper John Kricfalusi gjorde stemmen til den psykotiske chihuahuaen Ren på de to første sesongene, men ble sparket av Nickelodeon fordi han ikke klarte å levere episodene til tiden, og var i tillegg også en ganske krevende og usympatisk fyr. Billy West gjorde deretter rollen som både Ren og Stimpy helt til seriens slutt.

En av de mange rare øyeblikk i serien. Foto: Spümcø.

Serien handler helt enkelt om den psykotiske og lett antennelige chihuahuaen Ren og den uvitende og litt dumme katten Stimpy. Vi følger dem gjennom hverdagen deres og alle de sinnsyke og absurde situasjonene de kommer oppi.

Ren & Stimpy startet ikke bare en ny gullalder i animasjon, men også innen gross-out humor som vi fikk en del av på slutten av 90-tallet med serier som Svampebob Firkant, Family Guy og South Park. Som tidligere nevnt ble serien laget for barne-kanalen Nickelodeon hvor målgruppen er yngre barn under 10 år. Dette så ikke Kricfalusi på som noe hinder og pøste på med alt av perversiteter og groteske innslag som garantert ville gitt voksen-grense.

I den festlige episoden Big Baby Scam fra sesong 2 så bytter Ren og Stimpy plass med to spedbarn, men oppdager fort at familien de har kommet til, ikke akkurat er helt normale. Faren i huset samler på bæsje-bleier og de har også en greie for å bade nakne sammen, hvor også bestefar er med. Gjennom serien møter vi også superhelten Powdered Toastman, hvis superkrefter er å drysse magisk krydder. Han må blant annet i en episode redde paven som er spilt av Frank Zappa.

Ren har mistet tennene sine. Foto: Spümcø.

Det var ikke alle som var like begeistret for den groteske humoren i Ren & Stimpy. Episoden Mans Best Friend ble ikke vist på Nickelodeon og er kun å oppdrive på den amerikanske DVD-utgivelsen av samleboksen med sesong 1 og 2. Ren & Stimpy er en av få barneserier som også har blitt sendt på MTV hvor kanalens publikum er mer beregnet på ungdom og voksen.

Da John Kricfalusi ble sparket fra Nickeloedeon så fortsatte de å lage serien uten ham. Det førte blant annet til at mye av seriens grove humor ble tonet ned, men de sluttet ikke med groteske kropps-metamorfoser og kvalmende øyeblikk som de to første sesongene har mye av. Dessverre gikk det litt utover kvaliteten på serien da Kricfalusi forlot den. Mye av humoren var ikke like stødig og de hadde lett for å drukne i kvalmende scener som gjerne kunne vært skrevet av en 10-åring. Sesongene som er gjort etter Kricfalusi sin avgang er på ingen måte elendige, men ikke like sterke som de to første sesongene.

Stimpy prøver å lure en and. Foto: Spümcø

John Kricfalusi prøvde på nytt i 2003 og lage en ny Ren & Stimpy-serie. Den fikk undertittelen Adult Party Cartoon og ble laget for Spike TV og denne gangen kun for et voksent publikum. Endelig fikk vi Kricfalusi tilbake i rollen som Ren, men uten Billy West som Stimpy dessverre. Adult Party Cartoon gjorde det ikke spesielt bra og ble tatt av luften etter bare noen episoder. Hele serien ble senere gitt ut på DVD.

Adult Party Cartoon er i mine øyne ingen fiasko, men blir i det store ganske overfortalt og er kun en anledning for Kricfalusi til å videreutvikle ideer Nickelodeon ikke ville la han gjøre. Allikevel så er det noen artige øyeblikk som i episoden Naked Beach Frenzy når Ren & Stimpy tar seg godt til rette på en strand med toppløse damer.

Gutta Krut på safari. Foto: Spümcø

Karrieren til John Kricfalusi tok brått slutt i 2018 da han ble saksøkt av to kvinner for seksuell trakassering, mens de jobbet for han på 90-tallet i Spümcø. Kricfalusi erkjente det han hadde gjort og har siden trukket seg helt ut av bransjen. På tross av at han har gjort fæle ting som ikke er greit i det hele tatt, så er det viktig å skille mellom han som person og kunstner.

The Simpsons-skaper Matt Groening er stor fan av Ren & Stimpy og de har blant annet dukket opp i en episode der. John Kricfalusi lagde også noen «couch gags» for The Simpsons i en av de nyere sesongene.

Mitchell Kriegman som i etterkant er kjent for å lage flere barne-tv-serier, var story editor på den første sesongen av Ren & Stimpy. I et intervju beskriver han Kricfalusi som en ekstremt arrogant og egoistisk fyr, og nevner også det han gjort på privaten som ikke er greit. Men det som er bra er at han ikke glemmer kunsteren oppi det hele. Kriegman sier blant annet at hadde ikke Ren & Stimpy blitt laget så hadde vi aldri fått Svampebob Firkant og muligens heller ikke South Park. Der har Kriegman helt rett.

Ren sin rare fetter Sven kommer på besøk i en episode. Foto: Spümcø.

John Kricfalusi lagde i 1997 musikkvideo for den islandske artisten Björk med låten I Miss You. Der møter vi en animert Björk sammen med flere av karakterene til Kricfalusi sitt univers. Verdt å nevne at han også gikk i lære hos animasjons-legenden Ralph Bakshi som er kjent for Fritz The Cat og den animerte adaptasjonen av Ringenes Herre fra 1978.

Ren & Stimpy står sammen med The Simpsons og mange fler som de viktigste animasjonsseriene i historien, og er et must hvis du vil vite opphavet til det som i dag er kjent som gross-out humor.

Hele serien er gitt ut på DVD av Paramount men også tilgjengelig for streaming på Paramount+. Vær obs på at ikke hele serien er komplett på Parmount+, der noen episoder er fjernet og klippet ned.

Regi
John Kricfalusi
Skuespillere
John Kricfalusi, Billy West
Sjanger
Humor
Utgivelse
DVD