©SF Studios

Sjur Vatne Brean og Erik Hivju er Gunnar Sønsteby i storfilmen «Nr. 24»

Filmen har norsk kinopremiere 30. oktober.

Gunnar Sønsteby, kjent som agent Nr. 24 og lederen for Oslogjengen under krigen, er temaet for den kommende kinofilmen Nr. 24. Filmen utforsker Sønstebys liv både under og etter krigen, med fokus på hans innsats for frihet og demokrati. Sjur Vatne Brean (23) og Erik Hivju (76) tar på seg rollen som Sønsteby i de ulike fasene av hans liv.

Filmen, som er en storsatsing fra skaperne av Max Manus og Den 12. mann, vil skildre Sønstebys transformasjon fra revisorassistent til Gestapos mest ettersøkte mann. «Vi har fått en unik innsikt i den unge Gunnars ekstreme liv, noe som Sjur Vatne Brean virkelig klarer å formidle,» uttaler regissør John Andreas Andersen, kjent fra filmer som Nordsjøen og Skjelvet.

I tillegg til de spektakulære sabotasjeaksjonene, belyser filmen også Sønstebys innsats etter krigen, der han snakket med ungdom om viktigheten av å kjempe for fred og demokratiske verdier. Erik Hivju, en veteran fra Nationaltheatret og kjent fra roller i Kongens nei og Max Manus, portretterer en eldre utgave av Sønsteby. «Det er en stor ære å fremstille Gunnar Sønsteby, spesielt i et kapittel av hans liv som fortjener mer oppmerksomhet,» sier Hivju.

Innspillingen av Nr. 24 nærmer seg slutten, med nylig avsluttede opptak i Sønstebys fødeby, Rjukan. Produsent Terje Strømstad forklarer: «Vi har jobbet i ekstreme forhold for å bringe Erlend Loe og Espen von Ibenfeldts manuskript til live. Vi er overbevist om at dette blir en spesiell filmopplevelse for det norske kinopublikum.»

Nr. 24 produseres av Motion Blur og distribueres av SF Studios, med norsk kinopremiere 30. oktober 2024.

Gunnar Sønsteby (1918-2012) var en betydelig skikkelse i den norske motstandsbevegelsen under krigen. Sjur Vatne Brean er kjent fra roller i Rådebank, Tre nøtter til Askepott og Vikingulven, og Erik Hivju har en omfattende karriere ved Nationaltheatret og i filmer som Spionen og Askeladden – I Soria Morias slott. Regissør John Andreas Andersen er kjent for sitt arbeid på filmer som Nordsjøen og Skjelvet, og produksjonsselskapet Motion Blur har tidligere produsert filmer som Troll, Amundsen og Den 12. mann. SF Studios, et av verdens eldste filmselskaper, står bak distribusjonen.

Sjur Vatne Brean blir Gunnar Sønsteby (Sønsteby til venstre, Brean til høyre), fotograf: Glenn Røkeberg. (©SF Studios)
Skribent