©Universal Pictures

Alexander Skarsgård

25. august 1976

Alexander Skarsgård er ikke bare en kjekk svenske som har gjort det stort i Hollywood; han representerer det som kan skje når skandinavisk talent møter internasjonal suksess. Født i en familie med skuespillertradisjoner, der faren Stellan Skarsgård er en av Skandinavias mest kjente skuespillere, var det nærmest i kortene at Alexander skulle tråkke samme sti.

Alexander startet karrieren med småroller i hjemlandet, men ble først ordentlig kjent gjennom sin deltakelse i den amerikanske TV-serien Generation Kill.

Etter denne suksessen på hjemmebane og over Atlanteren, landet Skarsgård rollen som den karismatiske vampyren Eric Northman i serien True Blood. Dette ble et vendepunkt i karrieren hans, og han ble raskt en favoritt blant seriens fans. Det han tilførte rollen i form av dybde og kompleksitet, gjorde at han skilte seg ut og åpnet dørene til Hollywood for alvor.

En av hans mest markante opptredener var i den kritikerroste serien Big Little Lies, der han spilte Perry Wright og vant en Emmy for innsatsen. Denne rollen demonstrerte at Skarsgård ikke bare hadde det som skulle til for å fylle skjermen med sitt utseende, men også at han hadde skuespillertekniske ferdigheter som kunne håndtere mer komplekse og psykologisk utfordrende roller.

Skarsgård er ikke typen som låser seg fast i en bestemt type rolle eller sjanger. Han har spilt alt fra Tarzan i The Legend of Tarzan til mer jordnære og emosjonelle roller i filmer som What Maisie Knew og The Diary of a Teenage Girl. For ikke så lenge siden så vi ham som vikingkriger i The Northman, og han har også prøvd seg i skrekkgenren med Hold the Dark og Infinity Pool.

Hva fremtiden bringer for Skarsgård, er fortsatt uvisst, men én ting er sikkert: Han viser ingen tegn til å hvile på laurbærene. Med flere spennende prosjekter i emning er det ingen grunn til å tro at han vil forsvinne fra rampelyset med det første. I en bransje hvor mange er forbigående fenomener, ser Skarsgård ut til å ha kommet for å bli.

Skribent