©Universal Pictures

Vin Diesel

18, juli 1967

Når man hører navnet Vin Diesel, tenker de fleste umiddelbart på høyoktan action, spennende biljakter og hans unike, dype stemme. Fra hans første steg i Hollywood til hans nåværende status som en av filmindustriens mest gjenkjennelige skikkelser, har Vin Diesel hatt en bemerkelsesverdig karriere.

Født Mark Sinclair i California i 1967, ble Diesel oppvokst i New York City. Han begynte sin skuespillerkarriere på scenen før han bestemte seg for å flytte til Los Angeles for å prøve seg på film. Det gikk imidlertid ikke helt etter planen, og Diesel fant seg snart tilbake i New York, der han lagde en semi-autobiografisk kortfilm, Multi-Facial (1995).

Etter å ha blitt lagt merke til av Steven Spielberg, som castet ham i Saving Private Ryan (1998), begynte Diesel å få roller i større filmer. Han fant sin nisje i actionfilmer, spesielt i The Fast and the Furious-serien, hvor han spilte Dominic Toretto, en karismatisk gatebilracer og tyv. Han er også kjent for actionfilmen XXX (2002), og som den ikoniske antihelten Riddick fra The Chronicles of Riddick-franchisen.

Fast & Furious-serien har vært enormt suksessfull, med flere oppfølgere og spin-offs. Disse filmene har blitt synonyme med Diesel, takket være hans intense fremføringer og ikoniske linje, «I don’t have friends, I got family.» Furious 7 (2015), som var spesielt emosjonell etter dødsfallet til medskuespiller Paul Walker, tjente over 1,5 milliarder dollar og ble en av de mest innbringende filmene gjennom tidene.

Men Vin Diesel er ikke bare kjent for sin rolle i Fast & Furious. Han har også lagt stemme til noen velkjente roller. Kanskje mest kjent er hans opptreden som Groot i Guardians of the Galaxy– filmene, hvor han klarte å uttrykke en hel karakter ved å gjenta en enkel linje – «I am Groot» – med varierende intonasjoner.

En morsom anekdote fra Diesels karriere er faktisk knyttet til hans rolle som Groot. Til tross for at karakteren bare sier tre ord, har Diesel sagt at han mottar et spesielt manus hvor hver «I am Groot» har en tilsvarende oversettelse, så han vet hva linjen faktisk betyr. Dette hjelper ham å gi riktig følelsesladet vekt til hver eneste «I am Groot».

Vin Diesel er mer enn bare en actionstjerne, han er også en svært dedikert skuespiller og produsent som har skapt mange minneverdige øyeblikkene i moderne film. Fra å kjøre biler i høy hastighet til å uttrykke følelser med tre små ord, har Diesel vist oss at han er en skuespiller med mange talenter.

Podcastprodusent og skribent