©Paramount Pictures

Tom Cruise

3. juli 1962

Tom Cruise, født som Thomas Cruise Mapother IV den 3. juli 1962 i Syracuse, New York, USA, er en amerikansk skuespiller som har satt sitt preg på filmindustrien i flere tiår. Han er kjent for sin karisma, dedikasjon og evne til å ta på seg utfordrende roller som har gjort ham til en av de mest populære og innflytelsesrike skuespillerne i sin generasjon.

Cruise fikk sitt store gjennombrudd på 1980-tallet med filmen Top Gun, der han spilte rollen som den talentfulle jagerflypiloten Pete «Maverick» Mitchell. Filmen ble en stor suksess og et ikon for en hel generasjon av filmfans. Etter dette fortsatte Cruise å levere minneverdige roller i filmer som Cocktail, Rain Man, Født 4. juli, Days of Thunder, Firmaets mann, og Mission: Impossible -filmserien. Han har vist sin allsidighet som skuespiller gjennom å ta på seg roller innen ulike sjangre og har levert strålende prestasjoner gang på gang.

Cruise har blitt anerkjent for sitt talent og har mottatt flere priser og nominasjoner i løpet av sin karriere. Han har blitt nominert til Oscar-prisen tre ganger for sine roller i Født 4. juli, Jerry Maguire, og Magnolia, og har vunnet flere andre prestisjetunge priser. Hans evne til å bringe dybde og intensitet til karakterene sine har gjort ham til en ettertraktet skuespiller i bransjen.

Utover sin suksess på lerretet har Cruise også vært kjent for sitt turbulente personlige liv. Han har vært gift tre ganger, først med Mimi Rogers, deretter med Nicole Kidman, og så med Katie Holmes. Han har en datter ved navn Suri. Cruise er også kjent for å være talsperson for Scientologikirken, en religion det har vært mange kontroverser og oppstyr rundt i medene.

Tom Cruise fortsetter å levere imponerende prestasjoner og er stadig tilstede på kinolerretet, ofte i intense actionfilmer hvor han insisterer på å gjøre stuntene selv. Hans bidrag til filmindustrien har gjort ham til en legende og en inspirasjon for kommende skuespillere. Cruise har evnen til å engasjere og underholde publikum over hele verden, og han fortsetter å være en fremtredende skikkelse i film- og serieverdenen.

Podcastprodusent og skribent