©Disney

Benedict Cumberbatch

19. juli 1976

Benedict Cumberbatch har vist oss igjen og igjen at han er en av de mest dyktige og allsidige skuespillerne i vår tid. Fra å spille Shakespeares Hamlet på scenen, til å bringe en autentisk versjon av Sherlock Holmes til live på TV, og fra å portrettere en magisk superhelt i Marvel-universet til å fremføre hjerteskjærende drama på filmlerretet, har Cumberbatchs talent og karisma imponert publikum verden over.

Benedict Cumberbatch, hvis fulle navn er Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, ble født 19. juli 1976 i London, England. Hans første sceneopptredener var for New Shakespeare Company ved Open Air Theatre i Regent’s Park. Senere portretterte han George Tesman i Richard Eyres gjenoppførelse av Hedda Gabler (2005), og siden da har han spilt i Royal National Theatre-produksjonene After the Dance (2010) og Frankenstein (2011). I 2015 spilte han Hamlet i William Shakespeares stykke ved Barbican Theatre.

Cumberbatchs gjennombrudd på TV-skjermen kom med hans portrett av Stephen Hawking i TV-filmen Hawking (2004). Men det var hans rolle som Sherlock Holmes i krimdramaet Sherlock som virkelig katapulterte ham til internasjonal stjernestatus.

På filmsiden har Cumberbatch spilt en rekke fascinerende roller. Han leverte en intens og rørende fremføring i The Imitation Game (2014) som Alan Turing, en britisk matematiker og kryptograf som spilte en nøkkelrolle under andre verdenskrig. For sin innsats i denne filmen ble Cumberbatch nominert til en Oscar for beste skuespiller. Han har også hatt roller i filmer som Atonement (2007) og Tinker Tailor Soldier Spy (2011).

For mange er Cumberbatch kanskje mest kjent for sin rolle som Dr. Stephen Strange i Marvel Cinematic Universe (MCU). Han først dukket opp i Doctor Strange (2016) og har siden gjenopptatt rollen i flere filmer, inkludert Thor: Ragnarok (2017), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019), Spider-Man: No Way Home (2021), og Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022).

Nylig ga Cumberbatch en strålende forestilling i The Power of the Dog (2021), et vestlig psykologisk drama skrevet og regissert av Jane Campion. Filmen har blitt høyt rost av kritikere og har mottatt flere Oscar-nominasjoner, inkludert Beste Film og Beste Skuespiller for Cumberbatch.

En morsom anekdote om Cumberbatch er relatert til hans stemmearbeid. I Hobbit-filmserien har Cumberbatch lagt stemme og motion capture til både Smaug og The Necromancer. For å få Smaugs stemme til å høres så skremmende som mulig, la de inn Cumberbatchs stemme, men også lyder fra forskjellige dyr, blant annet en komodovaran.

Benedict Cumberbatch har utvilsomt satt et sterkt preg på både scene, TV og film. Fra Shakespeare til superhelter, har hans dedikasjon og enorme talent for skuespillerkunsten begeistret både publikum og kritikere.

Podcastprodusent og skribent