Lisa Carlehed blir Maria Quisling

Lisa Carlehed blir Maria Quisling i Erik Poppes prosjektet om Quislings siste dager. Prosjektet blir både en kinofilm og en TV-serie for TV 2.

Prosjektet Quisling har sitt utspring i omfattende research og et unikt kildemateriale. Det omfatter både en kinofilm og en TV-serie for TV 2. Blant kildene er en dagbok presten Peder Olsen skrev fra sine dager som Quislings fortrolige. Peder Olsen var én av Quislings to sjelesørgere i fengslet, fra arrestasjonen og fram til henrettelsen 24. oktober 1945.

Nå er det klart at det blir svenske Lisa Carlehed som spiller rollen som Maria Quisling, mot Gard Eidsvold som Vidkun Quisling. Anders Danielsen Lie spiller presten Peder Olsen.

– Jeg har tidligere jobbet med Erik Poppe på filmen Utvandrerne, så da Erik ringte meg og spurte om jeg var interessert i å bli med på Quisling, kunne jeg ikke svare fort nok ja, sier Lisa Carlehed!

– Å få spille Maria Quisling er en spennende utfordring, og jeg tar rollen med ytterst alvor. Hvem var egentlig denne ukrainske kvinnen som lojalt stod ved sin manns side helt til det siste? Som svensk kjente jeg lite til Quisling, og hans rolle i Norge under krigen. Overraskende er denne historien fortsatt aktuell i dag. Med krigen i Europa, og statsledere som fortsatt deler mye av tankegodset og retorikken til Quisling og hans medsammensvorne, sier Carlehed.

I fortellingen om Vidkun Quisling følger vi Quisling gjennom fangenskap og rettsak, frem mot den endelige dommen og henrettelsen. Vi får et fortettet innblikk i Quislings møte med sin sjelesørger, presten Peder Olsen, i en psykologisk og klaustrofobisk kamp om sannhet og løgn, tro og tvil.

I TV-serien følger vi Quisling i kamp for sitt ettermæle og liv i krigens siste dager, men også Maria Quislings kamp for verdighet i ruinene etter mannens fall.

– Kan kun tolkes av de modigste
Med filmer som UtvandrerneKongens NeiUtøya 22. juliPer Fugelli – siste reseptTusen Ganger God Natt og deUSYNLIGE er Erik Poppe en av Norges mest erfarne og meritterte regissører. Han er svært glad for å ha fått med seg Lisa Carlehed som Maria Quisling.

– Quislings Siste Dager er et prosjekt som krever ufattelig mye av skuespillerne. Dette er materiale som kun kan tolkes av de modigste. Det var derfor viktig å få med noen av de beste i Skandinavia, sier Erik Poppe, og fortsetter:

– Maria Quisling er svært krevende karakter å finne fram til, derfor ble jeg svært lettet da Lisa takket ja til rollen. Vi har tidligere arbeidet sammen på Utvandrerne der hun gjorde en fantastisk tolkning av den ikoniske Kristina. Hennes talent, grundighet og entusiasme er utrolig inspirerende. På ny. Hun tilfører denne historien en fascinerende tolkning av noen ekstremt dramatiske dager vi har kjent lite til og den rollen hun spilte i Vidkun Quislings liv, sier Poppe.

Om Lisa Carlehed
Lisa Carlehed(f. 1979) ble nominert til Guldbaggen (Sveriges svar på Amanda) for sin tolkning av Kristina i Erik Poppes Utvandrerne i 2022. Rollen som Kristina var hennes første store hovedrolle i en svensk film. Hun har tidligere spilt i flere kortfilmer, og ble nominert til Bodil-prisen (Danmarks svar på Amanda prisen) for beste kvinnelige hovedrolle for Til vi faller (2018).

Om prosjektet
Filmen og TV 2-serien produseres av Paradox ved Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, som har produsert alle filmene til Erik Poppe. Filmmanuset er skrevet av Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen. Filmfotograf er Jonas Alarik. Kinodistribusjon er ved SF Studios.

Skribent