Karlovy Vary International Film Festival offentliggjør årets program


Den 57. utgaven av Karlovy Vary International Film Festival har nettopp avslørt sin konkurranseoppstilling. Festivalen vil finne sted i den vakre tsjekkiske kurbadbyen Karlovy Vary fra 30. juni til 8. juli.

Blant årets konkurransehøydepunkter er filmen Fremont av regissør Babak Jalali, som forteller historien om Donya, en tidligere afghansk tolk for amerikanske tropper som nå arbeider på en fortune cookie-fabrikk i Fremont, USA.

En annen film i konkurransen er Empty Nets av Behrooz Karamizade, som er en kjærlighetshistorie satt i en liten fiskerlandsby i dagens Iran.

Karlovy Vary har i år også satt fokus på uavhengig iransk film utenfor konkurransen, med en rekke nye filmer av regissører som jobber utenfor Teheran-regimet.

Blant de andre høydepunktene i konkurransen for 2023 er den canadiske thrilleren Red Rooms av Pascal Plante, den spanske dramafilmen The Girls Are Alright (originaltittel: Las chicas están bien) av Itsaso Arana, og den norsk-svensk-franske satiren The Hypnosis av Ernst De Geer, som handler om et maktpar som forsøker å lansere en «fruktbarhets-app» for kvinner.

Øst-Europeisk film er alltid godt representert i Karlovy Vary, og blant årets filmer i Crystal Globe-oppstillingen er det blant annet A Sensitive Person av Tomáš Klein, et mørkt tsjekkisk-slovakisk drama om en omstreifende skuespiller og hans familie på en dyster og til tider gal reise hjem.

I tillegg inkluderer Crystal Globe-oppstillingen filmen We Have Never Been Modern av Matěj Chlupáček, som er et detektivdrama satt i Tatra-fjellene.

To bulgarske filmer er også med i konkurransen: Citizen Saint av Tinatin Kajrishvili, en satirisk parabel, og Blaga’s Lessons av Stephan Komandarev, som handler om en enke og pensjonert lærer som blir offer for telefonbedragere.

I Proxima-programmet ser vi også noen av årets høydepunkter: det miljødystopiske dramaet Brutal Heat av Albert Hospodářský, The Song of the Auricanturi av Camila Rodríguez Triana, et latinamerikansk drama som utforsker familiesammenhengene etter krigstraumer, og Guras av Saurav Rai, en indisk film som følger en ni år gammel jente på leting etter sin savnede hund mens familien kjemper for å overleve under kardemommeinnhøstingen.

Det vil også være spesialvisninger av filmer som Restore Point av Robert Hloz, et sci-fi-drama som finner sted i en verden der menneskeheten har lurt døden, Facing Darkness av Jean-Gabriel Périot, en beretning om den fire år lange beleiringen av Sarajevo fra 1992 til 1996, og Snake Gas av David Jařab, et tsjekkisk-slovakisk drama inspirert av Joseph Conrads «Heart of Darkness», som handler om en manns søken etter sin savnede bror.

Juryen for årets hovedkonkurranse inkluderer Oscar-nominerte skuespiller Patricia Clarkson og den irske skuespilleren Barry Ward, sammen med tunisiske filmprodusent Dora Bouchoucha, slovensk regissør Olmo Omerzu, Sundance-festivalprogrammerer John Nein og den norske filmkritikeren Jan Storø.

Dana Linssen, en anerkjent nederlandsk filmkritiker og forfatter, vil lede juryen for festivalens Proxima-program, sammen med Memoria-produsent Meng Xie, den tsjekkiske regissøren Šimon Šafránek, den litauiske filmprodusenten Marija Razgutė og østeuropeisk filmekspert Barbara Wurm.

Filmmagasinets ansvarlige redaktør Eirik Bull drar til Karlovy Vary International Film Festival i år for å dekke begivenhetene.

Kilde: The Hollywood Reporter

Skribent