Christopher Lee

27. mai 1922

Christopher Lee var en britisk skuespiller og artist som hadde en bemerkelsesverdig karriere som strakte seg over syv tiår. Han ble født den 27. mai 1922 og gikk bort den 7. juni 2015. Lee var kjent for sin distinkte dype stemme, skarpe utseende og evne til å spille både helter og skurker på lerretet.

Lee startet sin karriere på 1940-tallet med mindre roller i britiske filmer. Han fikk sitt gjennombrudd som skuespiller på 1950-tallet da han begynte å jobbe med den kjente britiske regissøren Terence Fisher og Hammer Film Productions. Lee ble spesielt kjent for sin rolle som grev Dracula i en rekke skrekkfilmer produsert av Hammer. Disse filmene, som inkluderer Horror of Dracula (1958) og Dracula: Prince of Darkness (1966), etablerte Lee som en av de fremste skrekkskuespillerne i sin tid.

I tillegg til Dracula-rollen, hadde Lee en rekke andre minneverdige filmer i løpet av sin karriere. Han spilte den ikoniske skurken Francisco Scaramanga i James Bond-filmen The Man with the Golden Gun (1974) og portretterte den onde trollmannen Saruman i The Lord of the Rings-trilogien (2001-2003) og The Hobbit-trilogien (2012-2014).

Lee var en allsidig skuespiller som også utforsket andre sjangre, som eventyr, krigsfilmer og historiske dramaer. Han spilte rollen som Rochefort i flere filmer om musketérene, inkludert The Three Musketeers (1973) og The Four Musketeers (1974). Han samarbeidet også med regissøren Tim Burton i filmer som Sleepy Hollow (1999) og Charlie and the Chocolate Factory (2005).

Utover sin suksess som skuespiller var Lee også en talentfull sanger. Han ga ut flere heavy metal-album i senere år, og hans dype stemme og dramatiske stil passet perfekt til sjangeren.

Christopher Lee synger metal med Rhapsody of Fire.

Christopher Lee hadde en fascinerende bakgrunn og interessante fakta. Han var av engelsk og italiensk opprinnelse og ble født i London. Før han begynte sin skuespillerkarriere, tjenestegjorde han som etterretningsagent under andre verdenskrig. Han var en del av den britiske spesialstyrken SOE (Special Operations Executive) og jobbet med oppdrag i blant annet Nord-Afrika.

Lee var også en polyglott og snakket flytende engelsk, fransk, tysk, italiensk og spansk. Hans språkkunnskaper bidro til hans evne til å spille roller på forskjellige språk og i ulike nasjonale filmindustrier.

Han ble tildelt en rekke utmerkelser for sitt bidrag til filmindustrien, inkludert en BAFTA Lifetime Achievement Award og en Knight Bachelor-tittel for sin tjeneste til scenekunstene. Lee var også en kjent og respektert skikkelse i filmverdenen, og hans død i 2015 ble møtt med sorg fra fans over hele verden.

Christopher Lee etterlot seg et betydelig arv som en av de mest ikoniske skuespillerne innen skrekkfilmer og fantasy. Hans talent, lidenskap og allsidighet som skuespiller vil fortsette å bli verdsatt og beundret i lang tid fremover.

Christopher Lee leser JRR Tolkien.
Skribent