John Rhys-Davies

5. mai 1944

John Rhys-Davies er en britisk skuespiller som har hatt en lang karriere i filmbransjen. Han har spilt en rekke ulike roller i ulike sjangere og har blitt godt kjent for sitt arbeid i både filmer og TV-serier. Han ble født den 5. mai 1944 i Salisbury i Wiltshire, England.

Rhys-Davies er kanskje best kjent for sin rolle som Gimli i The Lord of the Rings-trilogien fra 2001 til 2003, der han spilte en dvergen Gimli som var en del av et felleskap på en farlig reise gjennom Middle-earth. Han har også spilt en sentral rolle i Steven Spielbergs action- og eventyrfilm fra 1981, Raiders of the Lost Ark, der han spilte karakteren Sallah.

I tillegg til disse filmene har Rhys-Davies hatt en lang karriere med en rekke andre filmroller. Noen av hans andre bemerkelsesverdige filmer inkluderer The Living Daylights (1987), en James Bond-film hvor han spilte karakteren General Leonid Pushkin; Indiana Jones and the Last Crusade (1989), den tredje filmen i Indiana Jones-serien, hvor han spilte karakteren Sallah igjen; og The Great White Hype (1996), en sportskomedie hvor han spilte boksetreneren av hovedkarakteren. John Rhys-Davies kommer også tilbake i rollen som Sallah én tredje gang i Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023).

Rhys-Davies har også hatt en betydelig tilstedeværelse på TV-skjermen, og har spilt roller i mange ulike TV-serier. Noen av hans mest kjente TV-roller inkluderer hans arbeid på Shannara Chronicles, som han spilte karakteren Eventine Elessedil, og hans rolle i Sliders, en science fiction-serie hvor han spilte professor Maximilian Arturo.

Per dags dato har John-Rhys Davies 268 titler bak seg, og det ser ikke ut til at han har tenkt til å senke farten med det første.

Foto: Indiana Jones and the Last Crusade (Paramount Pictures)

Skribent