Cate Blanchett

14. mai 1969

Cate Blanchett er en australsk skuespillerinne født den 14. mai 1969 i Melbourne, Victoria, Australia. Hun er kjent for sin allsidige filmografi i tillegg til hennes bidrag innen TV og teater.

Blanchett debuterte på film i 1997 i dramafilmen Paradise Road der hun spilte rollen som en sykepleier. Hennes store gjennombrudd kom imidlertid året etter, i 1998, da hun portretterte dronning Elizabeth I av England i filmen Elizabeth. Denne rollen ble et vendepunkt i hennes karriere.

I løpet av sin karriere har Blanchett imponert publikum og kritikere med sin allsidighet og evne til å portrettere en rekke forskjellige karakterer. Hun har vunnet flere prestisjefylte priser, inkludert to Oscar-priser, tre Screen Actors Guild Awards, tre Golden Globe-priser og fire British Academy Film Awards (BAFTA).

Blanchetts filmografi inkluderer en rekke minneverdige roller i filmer som Blue Jasmine (2013), der hun vant en Oscar for beste kvinnelige skuespiller, Carol (2015), The Aviator (2004), Notes on a Scandal (2006) og ikke minst The Lord of the Rings-trilogien (2001-2003), der hun spilte den alvedronningen Galadriel.

I tillegg til sitt arbeid på lerretet har Blanchett også vært involvert i en rekke teaterproduksjoner, og er svært aktiv i det australske teatermiljøet. Hun har er kjent for en rekke roller på scenen og har mottatt anerkjennelse for sine teateropptredener.

Foto: The Hobbit: An Unexpected Journey (Warner Bros. Pictures)

Skribent