Claire Danes

12. april 1979

Claire Catherine Danes er en amerikansk prisbelønnet skuespiller som er kjent både fra TV-serier, filmer og sceneopptredener. Hun har hatt en imponerende karriere og har oppnådd bred anerkjennelse i både USA og resten av verden.

Claire Danes ble født 12. april 1979 i New York City, USA. Hun viste tidlig interesse for skuespill og begynte sin skuespillerkarriere som tenåring. Hun fikk sitt gjennombrudd i filmen Little Women i 1994, der hun spilte mot store skuespillernavn som Winona Ryder og Susan Sarandon. Danes ble raskt anerkjent for sitt talent og ble en ettertraktet skuespiller i bransjen.

En av Claire Danes’ mest kjente roller er som Juliet Capulet i filmen Romeo + Juliet fra 1996, regissert av Baz Luhrmann. Denne filmen, basert på William Shakespeares kjente tragedie, ble en kritikerrost suksess, og Danes’ tolkning av den unge og lidenskapelige Juliet ble høyt verdsatt. I filmen spiller hun mot Leonardo DiCaprio som har rollen rom Romeo.

Claire Danes har også hatt en fremtredende karriere på TV-skjermen. En av hennes mest kjente roller er som Carrie Mathison i TV-serien Homeland, som ble sendt fra 2011 til 2020. I Homeland spilte Danes en dyktig CIA-agent med en kompleks og intenst portrettert karakter som lider av bipolar lidelse. Hennes rolleprestasjon i serien ble hyllet av både kritikere og publikum, og hun vant hele to Emmy-priser for sin innsats.

I tillegg til Homeland har Danes deltatt i flere andre kjente TV-serier, som for eksempel My So-Called Life (1994-1995), der hun spilte hovedrollen som tenåringsjenta Angela Chase. Serien ble godt mottatt og etablerte Danes som en seriøs skuespiller på et tidlig stadium av karrieren.

Claire Danes har også hatt en rekke kjente filmroller i løpet av sin karriere. Blant annet har hun spilt i filmer som The Hours (2002), Stardust (2007), The Flock (2007), og Temple Grandin (2010), for sistnevnte vant hun en Golden Globe-pris og en Emmy-pris. Danes har også prøvd seg som stemmeskuespiller i animasjonsfilmen Princess Mononoke (1997).

I tillegg til sin suksess som skuespiller, har Claire Danes også engasjert seg i humanitært arbeid. Hun har vært en talsperson for organisasjoner som «AmeriCares» og «Planned Parenthood», og har brukt sin berømmelse til å øke bevisstheten rundt flere viktige samfunnsspørsmål.

Skribent