Liv Ullmann og Margreth Olin samarbeider

Her er de første bildene fra Fedrelandet.

Medvirkende
Jørgen Mykløen & Magnhild Kongsjord Mykløen
Regissør
Margreth Olin
Produsent
Margreth Olin & Lena Faye-Lund Sandvik
Utøvende produsent
Wim Wenders & Liv Ullmann
Produksjonsselskap
Speranza Film AS
Co-produsenter
BBC, SWR, ARTE
Distributør
Norsk Filmdistribusjon
Salgsagent
Cinephil

Lørdag får Margreth Olins naturdokumentar Fedrelandet verdenspremiere på filmfestivalen CPH:DOX i København. Nå slippes de første stillbildene fra filmen, og samtidig avsløres det at Liv Ullmann er med på laget som utøvende produsent: – Jeg er stolt av å være en del av dette teamet, sier Ullmann.

Kommende lørdag presenterer Margreth Olin sin nye dokumentar Fedrelandet under den prestisjefylte filmfestivalen CPH:DOX i København. Med på laget har Olin Norges største filmstjerne gjennom tidene: Liv Ullmann er to ganger Oscar-nominert som skuespiller, samt manusforfatter og regissør av filmer som Kristin Lavransdatter (1995) og Frøken Julie (2013)Ullmann har stor tro på Olins film:

– Fedrelandet er annerledes, poetisk og rik. Jeg er stolt av å være en del av dette teamet.

Olin: – Dypt takknemlig

Også Wim Wenders er med på produsentlaget til Fedrelandet, og Wenders flankerer Olin på den røde løperen i København. Den tre ganger Oscar-nominerte filmskaperen som vant Gullpalmen i Cannes for Paris, Texas (1984) har jobbet med Olin tidligere, på antologifilmen Cathedrals of Culture.

– For meg er samarbeidet med Liv og Wim en glede og en trygghet. Deres refleksjoner og erfaringer har løftet Fedrelandet, og jeg er dypt takknemlig for deres innspill i prosessen, sier Margreth Olin.

«Årets filmatiske naturopplevelse»

CPH:DOX har invitert Fedrelandet til hovedkonkurransen, og beskriver filmen slik:

«De fjellrike landskapene i Norge danner bakteppet for årets filmatiske naturopplevelse – en storslått og eksistensiell reise med filmskaperens foreldre som sin menneskelige målestokk […] Det blir ikke mye større enn Fedrelandet. Margreth Olin har skapt et slående, cinematisk verk om liv, død, natur og simpelthen om det å være til stede i verden».


Ullmann: – Minner oss på hvem vi er

Ullmann, som i fjor ble hedret med Æres-Oscar, mener Margreth Olins Fedrelandet er en viktig påminnelse:

– En far tar med seg sin datter for å se, lytte og kjenne jorden. I Fedrelandet minner Margreth Olin oss på hvem vi er, og hvorfor vi er.

Fedrelandet har verdenspremiere på CPH:DOX lørdag 18. mars, og norsk premiere 1. september. Nå slippes de første bildene fra filmen, samt fire plakatvarianter designet av Eivind Stoud Platou, hvor Margreths far figurerer i Oldedalen i fire årstider.


OM FEDRELANDET

Årets sterkeste naturopplevelse.

Fra Margreth Olin, regissøren av Mannen fra Snåsa og Selvportrett, kommer dokumentaren Fedrelandet, en nær og spektakulær omfavnelse av vår første kjærlighet: Naturen.

Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyrlige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har generasjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Musikken er komponert av unike lydopptak – naturens egne melodier, oversatt og fremført av London Contemporary Orchestra.

Med Fedrelandet har Margreth Olin laget sin mest storslagne film, og samtidig hennes mest personlige, med Liv Ullmann og Wim Wenders på laget som utøvende produsenter.


OM MARGRETH OLIN

Margreth Olin er en av Norges mest produktive og kritikerroste filmskapere. Mannen fra Snåsa, Barndom, Engelen og De andre er noen av høydepunktene fra en allerede omfangsrik filmografi. Olin har vunnet fem Amanda-priser, to Gullruter, Edith Carlmar-prisen, Arne Skouens Ærespris og Liv Ullmanns Ærespris. I 2022 ble hun også tildelt den prestisjetunge Anders Jahres Kulturpris sammen med Joachim Trier, Nils Gaup og Deeyah Khan.

Skribent