Extrapolations - Kit Harrington

Extrapolations

En hardslående og tankevekkendek serie om vår plass i klimakrisen.

USA 2023
Serieskaper
Scott Z. Burns
Skuespillere
Meryl Streep, Sienna Miller, Kit Harington, Edward Norton, Diane Lane, Daveed Diggs, Matthew Rhys, David Schwimmer, Keri Russel, Marion Cotillard, Forest Whitaker, Tobey Maguire, Heather Graham, Judd Hirsch
Sjanger
Drama/Antologi
Premiere
17. mars

Det er ingen tvil om at verden blir varmere, og de fleste av oss har innsett at det er oss menneskers industralisering av planeten som i stor grad er årsaken. Mange har mistet troen på at verdens ledere kan eller vil løse utfordringene, og klimatoppmøter blir gjerne møtt med demonstrasjoner og latterliggjøring. I mellomtiden mister vi flora og fauna i en tempo vi ikke har sett siden dinosaurenes bortgang for 65 millioner år siden.

Extrapolations forteller historien om vår fremtid dersom vi lar utviklingen vi ser nå gå som den går. Det er en realistisk og troverdig fortelling sett fra forskjellige i samfunnet: religion, politikk, familie, teknologi og desperasjon. Serien er presentert som en antologi der vi møter flere forskjellige skikkelser fra forskjellige bakgrunner og kulturer. Fellesnevneren er hvordan de lever livene sine, eller bare gjør de de kan for å overleve, i en verden på randen av økologisk kollaps.

Vi møter den eksentriske teknologi-mogulen Nick Bilton (spilt av Kit Harrington), en Musk-aktig milliardær som forskynner sine teknologiske løsninger på alle verdens økologiske problemer. Vi møter marinbiologen Rebecca Shearer (spilt av Sienna Miller) som jobber for å bevare de siste dyreartene på randen av utryddelse. Vi møter rabbineren Marshal Zucker (spilt av Daveed Diggs), som forsøker å bevare sitt tempel mot oversvømmelse. Vi blir mer på historier om tekonologisk avhengighet, uhemmet kapitalisme, økologiske ødeleggelser, kulturforskjeller og politisk drama.

Serieskaper Scott Z. Burns har fått med seg et knippe skuespillere man sjeldent ser maken til i én og samme serie. I tillegg til de jeg har nevnt, møter vi Meryl Streep, Edward Norton, Forest Whitaker, Heather Graham, Toby Maguire, Cara Gee, Marion Cotillard, Matthew Rhys og mange andre. Siden dette er en antologi-serie, er de fleste skuespillerne med kun én eller to episoder, men det er noen unntak.

Meryl Streep i Extrapolations.

Hver episodene har tittel etter årstallet handlinger er satt i, noe som er en effektiv måte å fortelle en slik historie på. Her ser vi utviklingen av både teknologi, global oppvarming og vikrningene disse har på samfunnet svært tydelig. Vi begynner i 2037 med klimademonstrasjoner og deseprasjon etter mangelen på handlekraft fra verdensledere. Historien går videre til 2046, 2047, 2059 (to episoder er satt i dette året), 2066, 2068 og til slutt 2070.

Extrapolations er en spesiell og viktig serie. Den faller inn under drama-sjangeren, men Scott Z. Burns har gjort en stor innsats for å lære seeren om farene ved klimaendringer og global oppvarming på en svært engasjerende måte. Det er lett å bry seg om de forskjellige skjebnene vi møter, og selv om det er drama, beveger vi oss inn på flere andre sjangre, slik som komedie, thriller og action. Hver episode er sin egen historie, men hver episode er også påvirket av det som skjedde i forrige.

Daveed Diggs i Extrapolations.

Denne måten å fortelle historien om vår potensielle fremtid på er effektiv og hardslående. I de aller fleste tilfeller fungerer den, men som det rolledrevne dramaet Extrapolations er, kommer det mye hvor godt du liker visse skuespillere, og hvor godt de drar deg med i handlingen. De gjør alle en god jobb, men noen episoder er selvfølgelig bedre enn andre. Men alt i alt er dette en knakende god og og tankevekkende serie.

I Extrapolations møter mennesker som blir dratt mellom håp og desperasjon. Er det verdt å kjempe får den verdenen man har, eller bør man bare gi opp? Hva om du kunne legge deg i en slags dvale, for eksempel, og bare bli vekket igjen dersom verden er et bedre sted? Hva ville du gjort? Er det vits i å kjempe for en verden mange av våre ledere tilsynelatende har gitt faen i? Eller venter du bare på at andre skal løse verden utfordringer for deg mens du bare fortsetter å leve som du alltid har gjort, uvillig til å ofte noen av dine daglige rutiner?

Extrapolations er en serie med et agenda. Men det er et agenda vi alle burde være med på nå.

«No, what bothers me is hypocrisy. What bothers me is wanting comfort and ease and then being outraged by its real cost.»

-Nick Bilton (Kit Harrington), Extrapolations

Extrapolations Score
Extrapolations
4