cocaine bear

Cocaine Bear

Renspikket, blodig underholdning!

USA 2023
Regi
Elizabeth Banks
Manus
Jimmy Warden
Skuespillere
Ray Liotta, Keri Russell, O´Shea Jackson Jr., Alden Ehrenreich, Kristofer Hivju, Brooklynn Prince, Jesse Tyler Ferguson
Sjanger
Skrekk/Svart komedie
Premiere
24. februar 2023

I 1985 er et smuglerfly fylt til randen av kartell-kokain i ferd med å havarere over Chattahoochee nasjonalskog i Georgia. En korrupt tidligere DEA-agent dumper så mange bager med kokain han kan for å holde flyet i lufta, men til ingen nytte. Han tar fallskjermen fatt og går raskt et ubehagelig endelikt i møte. Deler av den dumpede lasten blir funnet av en svær, sulten svartbjørn som svelger pakke etter pakke med dyrebar kokain. Resultatet blir kaos, blod og død!

Høy som et uvær går bjørnen komplett berserk og legger ut på en brutal drapsturné. Bjørnen har fått en forsmak for hvitt nesepulver som truer alt og alle den møter på i jakten på mer. MER! I sin søken leter bjørnen febrilsk rundt i det skogkledde fjell-landskapet som (passende nok) kalles Blood Mountain. Det er nettopp her, i dette området vi får møte et rikt persongalleri med festlige karakterer som alle havner i kokainbjørnens vei: Vi møter en norsk turist (spilt av Kristofer Hivju) og kjæresten hans, et forelsket par på fjelltur som er ute etter fine naturopplevelser. Alenemoren Sari (spilt av Keri Russell) blir tvunget ut i skogen på leting etter sin 13-årige datter (spilt av Brooklynn Prince) og kameraten hennes Henry (spilt av Christian Convery) som har skulket skolen sammen for å dra på skogstur.

Cocaine Bear er regissert av Elizabeth Banks, med manus av Jimmy Warden. Banks som kanskje er mest kjent som skuespiller, har tidligere gjort stor suksess som regissør med Pitch Perfect 2.  Universal Pictures har gjort et godt valg ved å gi henne frie tøyler med denne filmen, som har resultert i et ganske lekent uttrykk hvor tilsynelatende improviserte replikker blandes med mørk humor og skrekk. Vi får se hvordan mennesket i kampen mot naturen har fint lite å stille opp med.

Gode råd er dyre når man skal prøve å unngå å ende opp som "bamsemums". Keri Russell som Sari.
Gode råd er dyre når man skal prøve å unngå å ende opp som «bamsemums». Keri Russell som Sari.

Vi møter også gamlefar Syd Dentwood (spilt av Ray Liotta) som jobber for det colombianske kartellet og sender sønnen Eddie (spilt av Alden Ehrenreich) og hans kollega Daveed (spilt av O´ Shea Jackson Jr.) for å spore opp kokainen som ble dumpet fra flyet. I tillegg møter vi en gjeng rimelig tette småkriminelle, politifolk på jakt etter kokainsmuglerne, samt en og annen skyteglad skogsforvalter. Vil noen i det hele tatt overleve møtet med kokainbjørnen og ikke minst klare å stoppe den? 

Det festlige med Cocaine Bear er at den er basert på (les: inspirert av) en sann historie. Dumpingen av smuglerkokainet forekom faktisk i virkeligheten og en ekte svartbjørn svelget faktisk i seg ugudelige mengder kokain. Problemet er at ingenting kan overleve inntak av slike sinnsyke mengder med kokain. Bjørnen gikk av dage rimelig fort og drepte så vidt man vet ingen. Cocaine Bear er altså en fantasifull «hva hvis»-historie hvor bjørnen overlever og går komplett amok. Bjørnen, som i virkeligheten ofte omtales som Pablo EskoBear, kan man finne utstoppet den dag i dag på et kjøpesenter i Kentucky.

Ray Liotta som Syd, Alden Ehrenreich som Eddie, O´ Shea Jackson Jr. som Daveed og Ayoola Smart som Reba.
Hvor er den jævla bjørnen, og hvor er kokainet mitt?
Ray Liotta som Syd, Alden Ehrenreich som Eddie, O´ Shea Jackson Jr. som Daveed og Ayoola Smart som Reba.

Filmen er full av fine shots, omgitt av den vakre naturen i Appalachene, akkopagnert av et fengende soundtrack fra 80-tallet. Det er mange underholdende interaksjoner mellom karakterene i historien og morsomme smådetaljer. Kristofer Hivju i rollen som norsk turist med klassisk Thor Heyerdahl-aksent er et herlig syn og Ray Liotta gjør seg godt som en grinete, gammel kartellmann i en av de aller siste rollene han spilte før han døde.

Bjørnen ser bra ut, men kan virke noe tegneserieaktig og karikert til tider. Jeg hadde selv ikke noen problemer med det ettersom dette er en skrekk- og humorbasert film om en morderbjørn på kokain, men det kan hende noen vil henge seg opp i dette. Noen av CGI-effektene kunne vært enda litt bedre nå og da. Bjørnen er den røde tråden som går gjennom historiene til de forskjellige karakterene, som nok fremstå som litt usammenhengende eller sprikende for noen. Mange av karakterene eksisterer på mange måter bare for å kunne ha et ublidt møte med bjørnen.

Kristofer Hivju som norsk turist og Hannah Hoekstra som kjæresten.
Er det kjærlighet i luften eller er det lukten av blod og kokain?
Kristofer Hivju som norsk turist og Hannah Hoekstra som kjæresten.

Denne filmen er likevel akkurat det den prøver å være: crazy bananas, renspikket underholdning og intens action. Handlingen har roligere øyeblikk innimellom hvor man blir kjent med karakterene og deres sjarmerende små bakgrunnshistorier. Man bør forvente å se mye død i denne filmen, de plutselige møtene med en hissig bjørn i kokainrus ender veldig ofte i groteske og blodige scener.

Jeg ble positivt overrasket over at filmen var akkurat like morsom som traileren ga inntrykk av på forhånd. Ikke gå inn i kinosalen med en forventning om å finne dybde og mening når du skal se den, det er ikke det den prøver på. Synes du dette høres bra ut (eller du heter Sophie Elise) vil jeg absolutt anbefale Cocaine Bear. Gå og se denne filmen, hvis ikke gjør du deg selv en bjørnetjeneste!

Cocaine Bear
4