Syk pike

Norge 2022
Regi: Kristoffer Borgli
Med: Kristine Kujath Thorp, Eirik Sæther, Anders Danielsen Lie, Henrik Mestad, Andrea Bræin Hovig
Genre: Satire/Svart komedie
Premiere: 9. september 2022

Regissør Kristoffer Borgli har gjort seg bemerket internasjonalt så vel som i Norge med sine kortfilmer, musikkvideoer og langfilmdebuten Drib fra 2017. I sin andre spillefilm Syk pike, som deltok i seksjonen Un Certain Regard på årets filmfestival i Cannes, viderefører han både den satiriske tilnærmingen og de eksperimentelle formgrepene som har preget filmografien hans – denne gangen lagt til et miljø som kan føre tankene til Joachim Triers Oslo-trilogi.

Her møter vi den unge kvinnen Signe, strålende spilt av Kristine Kujath Thorp, som gjerne havner i skyggen av sin grenseutfordrende kunstnerkjæreste Thomas (Eirik Sæther). En opprørende hendelse på kaffebaren der hun jobber setter henne imidlertid på sporet av en særdeles drastisk vei for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Hun begynner å stappe i seg noen «dodgy» egenimporterte piller som fører til en synlig hudsykdom – og med det får Signe omsider sine femten minutter og vel så det i rampelyset.

Dette er med andre ord en skarp og bitende satire om vår tids higen etter å bli sett, og ikke minst om hvordan man i så måte kan benytte seg av den i dette tilfellet selvdestruktive og høyst frivillige offerrollen. Satiren er ikke ulik den man finner i Ruben Östlunds filmer, samtidig som Syk pike er en type film man ikke ser altfor mye av i vår hjemlige filmproduksjon. Regissør og manusforfatter Borgli strekker strikken rimelig langt for hva publikum er villig til å svelge, inkludert en gjennomgående lite sympatisk hovedkarakter, men utføringen er smart og medrivende nok til at vi ikke mister engasjementet underveis. Og nettopp denne uredde holdningen gjør Syk pike til en sjeldent forfriskende film, som retter et ukomfortabelt, men betimelig lys på den formodentlig nådeløse og ikke så rent lite narsissistiske kampen om oppmerksomheten.

Aleksander Huser