Nope

"What's a bad miracle?"

Jordan Peeles nye film Nope er et forfriskende nytt pust i UFO-filmsjangeren. I likhet med Get Out og Us, fortsetter Peele å utfordre seernes forventninger om hva slags film de tror de skal se. Er dette sci-fi, skrekk eller en merkelig western-film?

Nope er en utpsykende film fra første øyeblikk: Filmen starter med et bibelsitat om «det spektakulære» og straff fra Gud, etterfulgt av en åpningsscene hvor en sjimpanse med bursdagshatt brutalt massakrerer besetningen i en 90-talls sitcom-serie. Ingen forklaring. Ingen tydelig sammenheng med det som følger.

Etter dette møter vi Haywood-familien, som jobber med oppdrett og trening av hester til store Hollywood-filmproduksjoner. Underlige, uforklarlige hendelser begynner å forekomme rundt ranchen deres i Agua Dulce, California. Merkelige lyder, plutselige strømbrudd, og hva verre er: faren i familien, Otis senior (spilt av Keith David) blir drept i en freaky ulykke hvor mynter og andre metallobjekter plutselig hagler ned fra himmelen. Resten av filmen følger vi barna hans, søsknene OJ (spilt av Daniel Kaluuya) og Emerald (spilt av Keke Palmer), som prøver å finne årsaken til disse mystiske hendelsene.

To søsken og tech support: Daniel Kaluuya i rollen som OJ, Brandon Perea som Angel Torres og Keke Palmer som Emerald.

Seks måneder senere prøver OJ og Emerald å fylle farens sko i filmindustrien uten særlig suksess. De klarer å selge en av hestene sine til Ricky «Jupe» Park (spilt av Steven Yeun), en tidligere barnestjerne som nå driver en Ville Vesten-basert turistfelle kalt «Jupiter’s Claim» ikke langt fra Haywood Ranch. Vi finner ut at han var til stede under den bestialske drapsscenen filmen starter med.

En kveld, mens han er ute for å finne en forskremt hest som har rømt fra ranchen, ser plutselig OJ en UFO smette raskt mellom skyene over ham. De mystiske hendelsene rundt ranchen øker i intensitet, noe som fører til at OJ og Emerald bestemmer seg for å investere i overvåkningsutstyr for å prøve å dokumentere UFO-aktiviteten. Tech Support-fyren som skal installere utstyret for dem, Angel Torres (spilt av Brandon Perea), er UFO-entusiast og fatter øyeblikkelig interesse for de merkelige aktivitetene rundt ranchen. Himmelen over ranchen er alltid overskyet, men når de legger merke til at en av skyene ikke beveger seg i det hele tatt, forstår de at de har funnet noe oppsiktsvekkende.

Her er der greit å komme med en mild spoiler alert! Søsknene bestemmer seg for at de skal få filmet hva enn det er som gjemmer seg i skyene. Kanskje de kan tjene penger på dette? Kanskje komme seg på showet til Oprah? De prøver å rekruttere Antlers Holst (spilt av Michael Wincott), en kameramann fra Hollywood kjent for å klare å fange det umulige på film. Han sier nei, men ombestemmer seg etter at ting begynner å gå fryktelig galt for Haywood-søsknene. Vi snakker store heste-spisende tornadoer, folk som forsvinner fra Jupiter’s Claim og blod som regner fra himmelen.

«Ånei, nå blir vi nødt til å vaske huset enda en gang.»

Regissør og manusforfatter Jordan Peele annonserte i 2020 at han ville lage noe stort og spektakulært, en film folk skulle ønske å gå på kino for å se. Peele har i intervjuer nevnt mange ulike inspirasjonskilder for denne filmen, blant annet: Signs, King Kong, Jurassic Park, Close Encounters of The Third Kind, The Wizard of Oz og anime-serien Neon Genesis Evangelion.

Nope er en film som utforsker forskjellig temaer, i hovedsak menneskets forhold til det spektakulære, hvordan vi prøver å utnytte det og tjene penger på det. Vi klarer ikke å se bort, vi er avhengige av drama, tragedier og oppstyr. Jeg vil også si filmen på ett plan tar for seg hvordan vi håndterer traumer på forskjellige måter: OJ er introvert og fåmælt (muligens grunnet tapet av faren), tilsynelatende mer komfortabel med hestene enn andre mennesker. Søsteren Emerald er hans rake motsetning: ekstrovert, selvsikker, smånevrotisk og litt for intens. Og den tidligere barnestjernen «Jupe», som overlevde det traumatiserende angrepet fra den illsinte sjimpansen i starten av filmen, prøver å kapitalisere på trumer og gjøre tragedie om til suksess – og profitt!

Steven Yeun som Ricky “Jupe” Park.

Apemassakeren i starten av filmen peker mot et underliggende tema om hvordan vi forholder oss til ting vi ikke forstår, det fremmede og uberegnelige. Hvordan vi, i vårt hovmod, noen ganger ikke skjønner faren vi er i før det er for sent og panikken griper oss når vi blir konfrontert med sannheten.

Det er så mye jeg gjerne skulle skrevet om Nope, men jeg vil ikke avsløre for mye. Handlingsforløpet på slutten av filmen er rimelig intenst. Noen vil kanskje bli satt ut, andre vil nok mislike det, men jeg elsket måten de gjorde det på. Er dette i det hele tatt en UFO-film?

Det er fint lite ved denne filmen jeg misliker, jeg føler den ga meg det jeg forventet og mer til. Av alle filmene til Peele jeg har sett, er dette den jeg tror jeg liker best, på tross av at de andre var veldig bra. Nope er definitivt hans mest eksperimentelle film så langt, en miks av humor, refleksjon over menneskets natur og frykten for de fremmede og utenomjordiske.

Nope er full av humor, overraskelser, spenning og plot twists. Absolutt verdt å se!

Nope
4
Podcastprodusent og skribent